Nișele din stânca Kovan Kaya

Stânca Kovan Kaya face parte dintr-un complex de cult megalitic tracic din Rodopii de Est din Bulgaria. “Stânca de albine”, după cum s-ar traduce din dialectul local turcesc, este situată în apropiere de satul Dolno Cherkovishte, Provincia Haskovo, în valea râului Arda.

Stânca de la Kovan Kaya a fost declarată reper natural al Bulgariei la data de 30 iunie 1972. Aria protejată are o suprafață de 1,5 ha.

Kovan Kaya

Nișele de formă trapezoidală au fost tăiate în stânca Kovan Kaya în 3 grupuri și sunt orientate în general pe direcția Sud – Sud-Est. Totalul numărului de nișe este de 110 după unele surse sau 127 după alte surse. Eu nu le-am numărat, dar, dacă ești curios să o faci, vezi că sunt ceva nișe și pe direcția Vest – Nord-Vest. Să nu le omiți 🤪.

Scopul acestor nișe tăiate în tuful vulcanic poros al stâncii Kovan Kaya nu este cunoscut. Se presupune că aceste nișe țin de cultul funerar al tracilor care le foloseau pentru a plasa în ele urne cu cenușa persoanelor decedate. Astfel, întreaga stâncă se prezintă ca o necropolă tracică. Din păcate, nu au fost găsite dovezi care să susțină această ipoteză. Dimensiunea nișelor și plasarea acestora pe pereții verticali și înalți ai stâncii pun și mai mult la îndoială această ipoteză. Dar dacă este voință se găsește o cale. Deci dacă tracii au vrut neapărat să realizeze aceste nișe în memoria persoanelor dragi, sigur au găsit o cale de realizare a lor.

Noi am ajuns la acest excepțional obiectiv al Bulgariei la data de 03 decembrie 2022, într-un weekend prelungit de 1 Decembrie. Am admirat stânca din drum, fără să mergem până lângă ea să o explorăm deoarece voiam să mai vizităm și Cascada Satvorenieto pe lumină și iarna zilele sunt scurte.

Complexul de la Kovan Kaya curprinde și o peșteră artificială al cărei scop este, de asemenea, necunoscut. Se presupune că ar fi fost un mormânt, dar nu există dovezi științifice care să susțină această ipoteză. Această peșteră nu este vizibilă din drum, deci noi am ratat-o 😔.

Pe GoogleMaps găsești acest obiectiv ca “Array of niches in the Kovan Kaya rock”, iar GPS-ul te duce până în dreptul stâncii. La drum este și o casă care pare a obstrucționa accesul la acest reper natural, dar de fapt poți merge pe lângă gard până la baza stâncii. Când am vizitat noi era și un mic indicator care arăta pe unde să o iei.

Din păcate nu este întreținută o cale de acces la Kovan Kaya. Poteca până la nișe pare a fi făcută de puținii turiști care s-au aventurat până lângă stâncă. Iarba este destul de înaltă, iar în zonă pot fi întâlnite vipere, deci ia acest lucru în considerare când alegi tipul de încălțăminte.

În apropiere de Kovan Kaya, la doar 1 minut de condus, se află și stânca Hambar Kaya, iar puțin mai departe Aul Kaya (“Lion’s Head”). Aceste 2 obiective nu se văd din drum și trebuie mers până lângă ele. Să ai în vedere că traseul nu este întreținut, deci iarbă înaltă și sunt vipere.

Hambar Kaya

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s