Mocănița Sovata în culorile toamnei

Îmi doream de mult să merg cu o mocăniță. Să stau să ascult mersul molcom al trenului și să mă înec cu fum 🤣. Mno… nici de această dată nu a fost să fie 🤣. La înecatul cu fum mă refer.

În weekendul nostru petrecut în zona Praid în octombrie 2022, am hotărât să fericim copilul, care este înnebunit după trenuri și să includem în program și plimbarea cu o mocăniță. Bine, bine, am decis să fericim copiii: eu și fetița.

În data de 16 octombrie 2022, ne-am prezentat la casa de bilete din Gara Mică Sovata, de unde începe traseul Mocăniței Sovata, pentru a ne cumpăra bilete. Cum nu m-am documentat bine înainte, că deh…, de ce aș face-o?, abia la casa de bilete am aflat că mocănița circulă doar de 2 ori pe zi primăvara și toamna și nu chiar de la începutul primăverii si până la sfârșitul toamnei. Am avut noroc și în acest an (2022) a fost un sezon lung al mocăniței pentru că în mod normal nu se circulă până în octombrie.

Am fost informați că fiind toamnă și deci frunze multe căzute pe șinele de cale ferată, locomotiva cu abur nu are putere să tragă (având și un mic defect la un piston ce necesită o reparație), așa că se va folosi o locomotivă diesel. Am fost de acord cu acest lucru așa că am cumpărat locuri pentru plecarea de la ora 13:30.

Cum mai aveam de așteptat vreo 2 ore, am decis să plecăm repede să vizităm Dealul Melcului de la Corund și să revenim apoi la Sovata.

La ora 13:20 ne-am întors în Gara Mică Sovata. Trenul era deja pe șine, iar în vagoane destul de mulți oameni. Cu un kürtős în mână, ne-am îmbarcat și am așteptat să plecăm la drum 🥰.

De locomotiva diesel L45H-078 erau legate 3 vagoane de tip gondolă cu o lungime de 11-12m. Vagonul nr. 1 (în care am stat noi) datează de la 1991, iar cel mai vechi vagon (de la 1953) este vagonul cu numărul 5. În perioadele aglomerate sunt folosite cinci vagoane pentru călători. Vagonul nr.2 este un vagon autentic de călători, pe când celelalte patru vagoane au fost transformate în vagoane pentru turiști. Vagoanele sunt deschise, deci ia asta în considerare dacă vrei să mergi cu mocănița într-o zi mai răcoroasă.

Locomotiva L45H-078 face parte din lotul de locomotive diesel – hidraulice pentru cale îngustă produse între 1979-1984 de Uzinele Faur din București (fostele uzine Malaxa sau 23 August). Viteza maximă a acestei locomotive diesel este de 40km/h și puterea dezvoltată este de 335kW.

Mocănița Sovata circulă pe o cale ferată îngustă (de ecartament 760mm) ce a funcționat între 1915-1997 și care traversează Depresiunea Munților Gurghiu. Această cale ferată făcea legătura între Praid și Târgu Mureș deservind atât transportul de pasageri cât și pe cel de marfă. În perioada noiembrie 2010 – august 2011, tronsonul Sovata–Câmpu Cetății este refăcut urmând a intra în circuitul turistic privat.

Durata traseului cu mocănița este de 2 ore, timp în care se parcurg 14km de la Gara Mică Sovata și până la Câmpu Cetății și retur.

Pornim în sfârșit 😍.

Plecând de la Sovata, de la altitudinea de 475–530m, traseul mocăniței este unul ascendent urmând ca, pe la jumătatea traseului spre Câmpu Cetății, să se ajungă la altitudinea aproximativă de 700m. Aici, urmând o pantă descendentă, ajutorul de mecanic a coborât din locomotivă și s-a urcat în vagon pentru a frâna manual. A fost foarte interesant de observat această manevră 😊.

Ajungem și la Câmpu Cetății. Timp de 15-20 de minute, cât întoarce locomotiva, avem timp să ne uităm la standurile cu diverse produse și să facem câteva poze.

Bineînțeles că a trebuit să ne cocoțăm să tragem o privire și în interiorul locomotivei 😉.

Înarmați de această dată cu porumb fiert, că deh… copilul o vrut porumb 🙄, ne-am urcat în vagoane și am plecat spre Sovata.

Pe drum am fost vizitați de o gărgăriță 🥰 🐞 și era să ne luăm niște crăci de copac peste ochi de la un tătic ce culegea frunze pentru fetița lui 😅.

Și cum Ruxy a început să obosească și să vrea să stea doar pe scaun, am putut să mă bucur de peisaj din capătul trenului fără să stau cu grijă că-mi pică copilul pe șine 😅.

Pe parcursul călătoriei, doamna ghid a încercat să antreneze copiii să cânte la portavoce, să se joace, dar n-a avut cu cine. Cred că această plimbărică a avut cei mai timizi copii din tot sezonul 😆.

Ajungem în sfârșit și la sfârșitul călătoriei. Doar frunzele frumos colorate ale toamnei mai zăbovesc prin vagoane.

Pe șine vedem și locomotiva cu aburi 764.052 care este folosită în mod normal.

Locomotiva cu aburi 764.052 a fost construită în anul 1949 de către Pierwsza Fabryka Lokomotyw w Polsce „Fablok” Spółka Akcyjna la Chrzanów, în Polonia. Locomotiva 764.052 a făcut parte din lotul de 10 locomotive cu aburi notate 764.050 – 764.059, destinate liniilor ferate înguste din Transilvania. Această locomotivă a fost folosită pe traseul Abrupt – Câmpeni (poze vechi aici și aici), iar după desființarea căilor ferate înguste din România a fost conservată în Muzeul Locomotivei cu abur din Depoul C.F.R. Sibiu până în anul 2011 (conform mocanitasovata.ro).

Conform Ordinului de Ministru al Culturii 2883/2015, locomotiva cu aburi 764.052 este clasată în Fondul Patrimoniului cultural național mobil, iar la momentul clasării se afla la Depoul de Locomotive C.F.R. Tg. Mureș ca exponat muzeistic.

Viteza maximă a mocăniței 764.052 este de 35km/h. Mereu mă amuză când citesc “iuțeala maximă” pe trenurile vechi 😆. Tenderul locomotivei se cuplează la aceasta în mod direct și a fost construit la Reșița în 1916. Tenderul prezintă o capacitate de 4m³ a rezervorului de apă și de 3,5m³ a rezervorului de cărbuni. Ca și combustibil, în prezent este folosit un amestec de cărbune și lemn.

Deși locomotiva cu care am călătorit a fost diesel, farmecul plimbării nu a dispărut 🥰.

Mocănița Sovata circulă momentan după un program variabil, dependent de anotimp, deci nu uita să verifici pe GoogleMaps. Dacă faci ca mine și nu ai baftă să găsești mocănița funcțională, să nu înjuri 🙃.

În general, Mocănița Sovata circulă primăvara și vara de 2 ori pe zi și doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar casa de bilete este deschisă în intervalul 08:00-13:30. Vara, Mocănița Sovata circulă de 3 ori pe zi, de marți până duminică. Plecările trenului sunt în general la ora 11:00, 13:30 și 17:00, dar, nu uita să verifici înainte.

Începând cu 2023, prețul biletului pentru un copil între 4-14 ani este de 50 de lei, pentru copii și adulți cu vârsta cuprinsă între 14-65 de ani biletul este de 60 de lei, iar pentru adulți de peste 65 de ani biletul este 50 de lei.

Pe șine în Gara Mică Sovata am văzut și locomotiva 764.055 și am înțeles că a fost achiziționată și va fi reparată. Sperăm să o vedem și pe aceasta în funcțiune curând 🥰.

Locomotiva cu aburi 764.055

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s