Cascada Satvorenieto

Cascada Satvorenieto (bulg: Водопад на Сътворението, rom: Cascada Creației, eng: Creation Waterfall) este o cascadă mică formată de căderea apei unui afluent al râului Krumovitsa pe coloanele de bazalt ale Munților Rodopi din Bulgaria, Provincia Kardzhali.

Cascada este cunoscută localnicilor sub numele de Kara in (bulg: Кара ин / Черната дупка, rom: Gaura neagră, eng: Black hole) și nu se știe cine i-a dat numele de Satvorenieto.

Pentru a ajunge la cascadă se urmărește pin-ul “Satvorenieto Waterfall” de pe GoogleMaps până se ajunge într-un fel de parcare în satul Dolna Kula. Cascada Satvorenieto este marcată cu roșu spre stânga, iar cu negru, pe o uliță a satului, este marcată Cascada “Sărutul” (“The kiss” Waterfall). Din păcate noi nu am găsit Cascada “Sărutul” și nici nu am avut timp să explorăm mai mult pentru că deja se lăsase întunericul. Am găsit o altă cădere mică de apă, dar nu cascada căutată.

Parcarea din satul Dolna Kula
Indicatorul spre Cascada “Sărutul”

Din parcare, se pornește spre stânga și în aproximativ 20 de minute (poate și mai puțin dacă ești fără copil mic) se ajunge la colonele de bazalt pe care se prăvălește apa râului.

Cel mai prielnic moment pentru a vizita această cascadă (ca de altfel orice cascadă din Munții Rodopi) este luna aprilie. În lunile de vară este posibil ca debitul de apă să fie foarte scăzut, poate chiar inexistent. Noi am vizitat cascada într-o zi mohorâtă de decembrie (3 decembrie 2022) și cascada avea un debit destul de scăzut chiar dacă toată săptămâna a plouat.

Poteca spre cascadă este foarte ușoară, dar necesită extra atenție dacă a plouat recent deoarece drumul poate deveni extrem de alunecos. Noi ne-am umplut de noroi când am vizitat minunăția asta de cascadă, dar a meritat din plin 🥰. Plus că am avut ghete de schimb la noi 😉.

Peisajele, chiar și pe vreme de toamnă mohorâtă, au fost extraordinare.

Un alt avantajal faptului că am vizitat pe o vreme așa urâtă a fost faptul că am fost singuri. Nu a trebuit să mai așteptăm după nimeni ca să facem poze și am putut să ne bucurăm în liniște de sunetul apei 😊. Există și o mică potecă de acces ce duce fix sub stânca de pe care cade apa. Foarte interesant să stai în spatele unei cascade 😀. Din ce poze am văzut pe internet ar exista și o cale de acces deasupra cascadei, dar noi nu am căutat-o.

Deci dacă vrei să vizitezi o cascadă ce cade pe niște coloane de bazalt și nu ai bani de Islanda, poți da o fugă până la vecinii bulgari 😉.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s