
Sheitan Dere (în traducere largă din limba turcă “Râul Diavolului”), este un canion extraordinar de frumos al Bulgariei situat de-a lungul râului Arda, în imediata apropiere a barajului Studen Kladenets din apropierea satului cu același nume. “Canionul Diavolului” este situat la limita Provinciilor Haskovo și Kardzhali.






Stâncile Canionului Arda s-au format în urma solidificării lavei rezultate în urma erupției vulcanului Sfântul Ilie în perioada formării Munților Rodopi. Ulterior, râul Arda a modelat aceste stânci de-a lungul a mii de ani formând găuri și râpe întinse pe aproximativ 1km și având adâncimi ce variază de la 3 la 25m.






Vârtejurile de apă și pietre mici ale râului Arda, au săpat și puțuri abrazive în rocile dure de granit și bazalt. Dimensiunile acestor puțuri diferă de la 0,2m în diametru și 0,1m în adâncime până la 8m în diametru și 15m în adâncime.



Noi am ajuns la “Canionul Diavolului” la 3 decembrie 2022 într-o mini excursie de explorare a sud-estului Bulgariei. Am fixat pin-ul pe GoogleMaps la The Devil’s River Canyon, iar GPS-ul ne-a dus până la o mică parcare la drum. Din această parcare sunt niște trepte ce se continuă cu o cărare până lângă râu. Lângă trepte este și un mic indicator cu Abrasive wells.

În canion nu este nimic amenajat pentru turiști deci vei explora pe propriul risc. Pietrele sunt acoperite de mușchi și sunt extrem de alunecoase, mai ales când sunt ude, deci trebuie avută foarte mare grijă, mai ales că legendele spun că cine cade într-o astfel de fântână abrazivă nu mai iese la suprafață, nici mort, nici viu, ci este tras în lumea din adâncuri de către diavol.



Formele sculptate de apă și culoarea neagră a acesteia îți lasă într-adevăr impresia că te plimbi prin “Canionul Diavolului”. Este posibil ca noi să fi perceput culoarea râului ca fiind neagră datorită faptului că am ajuns la canion într-o zi mohorâtă de decembrie. Într-o zi senină, apa râului Arda poate fi percepută ca fiind verde sau albastră, dar nu cred că ar știrbi cu nimic frumusețea locului.
În canion, apa este relativ staționară. Trebuie să te uiți foarte atent ca să vezi cugerea râului Arda. Ruxy s-a distrat maxim aruncând cu pietre în râu. A trebuit să o ținem permanent de mână pentru a fi siguri că plecăm toți trei de la canion.



Coloanele bazaltice întâlnite au cel mai adesea formă pentagonală și sunt acoperite de o rocă verde care mă gândesc că este obsidian și probabil și cuarț.












Spectacolul oferit de coloanele de bazalt este extraordinar.















De menționat ar fi faptul că, dacă auzi o sirenă sunând, trebuie să ieși imediat din canion deoarece acea sirenă anunță faptul că va fi dată drumul la mai multă apă de la baraj. Nu vrei să te ia apa, nu? 🙃



La aproximativ 2 km de acest minunat canion se află rezervația naturală Valchi Dol.
