Mănăstirea Dryanovo

Mănăstirea Dryanovo (bulg: Дряновски манастир) este o mănăstire de călugări ce poartă hramul Sfântul Arhanghel Mihail și este situată în Parcul Natural Bulgarka, Provincia Gabrovo, Bulgaria. Mănăstirea este situată între canioanele râurilor Andaka și Dryanovo.

Fondată la sfârșitul secolului al XII-lea – începutul secolului al XIII-lea, în timpul Celui De-al Doilea Imperiu Bulgar, Mănăstirea Dryanovo a fost poziționată original la 2km nord față de locația sa actuală.

Dryanovo a ajuns în secolul al XIV-lea un important centru al isihasmului bulgăresc. Spre sfârșitul aceluiași secol (în 1393), Mănăstirea Dryanovo este prădată și distrusă de otomani urmând a fi reconstruită în secolul al XVI-lea de cealaltă parte a râului. Și de această dată otomanii distrug mănăstirea. Mănăstirea Dryanovo este reconstruită din nou în locul unde este amplasată și în prezent spre sfârșitul secolului al XVII-lea. Mănăstirea se dezvoltă spectaculos în perioada următoare existând scrieri ce atestă că aproximativ 500 de călugări slujeau acolo. Urmează o a treia distrugere a mănăstirii datorate tot armatelor otomane.

În secolul al XIX-lea, sub conducerea starețului Rafael, Mănăstirea Dryanovo este din nou reconstruită. În anul 1845, în cadrul mănăstirii se găseau deja 2 biserici și 5 clădiri administrative.

Noul stareț al mănăstirii, Pahomii Stoyanov, a continuat munca predecesorului său și s-a implicat activ în pregătirea Răscoalei din Aprilie 1876. În 1876, rebelii conduși de Pop Hariton și Bacho Kiro folosesc mănăstirea pe post de fortăreață, dar revolta lor este repede înăbușită de otomani rezultând într-o nouă devastare a mănăstirii. De această dată lăcașul este repede reconstruit urmând ca la 3 aprilie 1877 biserica să fie sfințită. În jurul anului 1925 este înălțat turnul clopotniță peste pridvorul deschis al bisericii și sunt construite 2 corpuri de chilii de-a lungul râului.

La Mănăstirea Dryanovo se poate ajunge cu mașină personală urmând indicațiile lui GoogleMaps, dar am văzut și diverse agenții de turism ce organizează excursii.

În fața intrării principale în mănăstire este o parcare mare care este cu plată. Din păcate nu am reținut cât costă. Tot în parcare sunt și chioșcuri cu suveniruri.

După ce se intră pe poarta Mănăstirii Dryanovo, se poate observa pe partea stângă un fel de muzeu etnografic în aer liber cu fel de fel de căruțe și unelte.

După micul muzeu etnografic, tot pe stânga se poate observa o triplă fântână de apă. Nu am încercat să bem apă de acolo 😅.

După fântână urmează un Mausoleu în care se află un mormânt comun unde se găsesc oseminte ale eroilor uciși de otomani în timpul Revoltei bulgare de la 1876. La intrarea în Mausoleu, pe partea stângă, se află o piatră memorială gravată în bulgară, iar la interior se poate observa o placă de marmură scrisă tot în bulgară, care presupun că vorbește despre evenimentele de la 1876. Deasupra Mausoleului ce are o formă oarecum piramidală, se află o statuie a “Apostolului Libertății”, Vasil Levski, revoluționar și erou național al Bulgariei. Vasil Levski a fondat Organizația Revoluționară Internă și a încercat să declanșeze la nivel național revolta bulgarilor împotriva ocupației otomane. A fost însă prins de către autoritățile otomane lângă Lovech și spânzurat la Sofia.

După Mausoleu urmează un corp de clădire, iar apoi biserica din cadrul mănăstirii. Biserica este relativ mică și încă poartă la exterior mărturia asediului otomanilor (urme de obuze și gloanțe au fost lăsate intenționat pentru aducere aminte a luptei duse de bulgari pentru independență). La interior, biserica este frumos pictată, iar în centrul naosului se găsește un candelabru mare extraordinar de frumos.

Lângă biserică se află un alt corp de clădiri unde se vând suveniruri, sunt expuse diverse butoaie lângă o vatră veche și se pot cumpăra dulciuri 🤩.

Tot aici se află ieșirea din spate a mănăstirii care dă spre un pod peste râul Dryanovo (sau Dryanovska). Peisajele sunt cu adevărat mirifice 😍.

După ce treci podul, pe partea stângă este un monument ce comemorează trecerea a 100 de ani de la Revolta din Aprilie 1876.

Dacă se continuă traseul se poate merge la Cascada Dryanovo, Peștera Bacho Kiro, Fortăreața Strinava și la Bench of Love de unde se vede foarte frumos de la înălțime Mănăstirea Dryanovo.

Mănăstirea Dryanovo (vedere de la Bench of Love)

Complexul monahal de la Dryanovo mai cuprinde și un loc de joacă modest pentru copii, păsări și ponei, un restaurant, Muzeul de Arheologie și al Renașterii (pe care noi l-am găsit închis datorită orei târzii la care am vizitat mănăstirea).

Dryanovo este cu siguranță o zonă a Bulgariei ce se merită a fi vizitată, nu doar din punct de vedere al importanței istorice (în Peștera Bacho Kiro s-au descoperit cele mai vechi dovezi ale existenței umane din Peninsula Balcanică) ci și a peisagisticii.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

2 comments

  1. […] Sperând să mai găsim ceva fortificații, am tot continuat pe cărare până am văzut un indicator spre satul Bozhentsi. Mno… deci gata. Ne întoarcem. Nu explorăm mai mult de atât mai ales că mai trebuie să ne și întoarcem la mașină. Vrem să mâncăm și mai vrem să intrăm și la Mănăstirea Dryanovo. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s