Peștera Valea Cetății

Peștera Valea Cetății (Peștera Fundata, Peștera din Valea Fundata) a fost descoperită pentru prima dată în anul 1949 cînd, în urma unei explozii hidraulice datorate acumulării de apă la interiorul peșterii, intrarea principală în peșteră a devenit vizibilă. Peștera are o suprafață de 1ha și este situată în rezervația cu același nume (23,91ha) din Masivul Postăvaru, lângă Râșnov, jud. Brașov.

În urma redeschiderii intrării principale a peșterii (care a fost funcțională inițial, iar mai apoi a fost colmatată), un grup de tineri din Râșnov a reușit să pătrundă în peșteră în anul 1954. O primă descriere însoțită de o schiță a fost realizată de către Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan în anul 1958 (Marcian Bleahu – “Peșteri din România”). Urmează explorarea realizată de o echipă a clubului de speologie ”Emil Racoviţă” din 1981.

Până la declararea peșterii ca arie protejată din anul 2000 a avut loc o continuă distrugere a acesteia de către diverșii vizitatori care mai plecau și cu câte un suvenir. Peștera a fost dată în custodia firmei S.C. EMS Cave S.R.L. care, după numeroase investiții, reușește să o deschidă pentru public la data de 29 decembrie 2010. Firma respectivă a realizat iluminarea cu led a peșterii pentru prima dată în România (pentru a nu deranja ecosistemul peșterii), a excavat la intrarea principală făcând posibilă intrarea turistului de rând (înainte intrarea se făcea pe burtă pe circa 60m), au construit la intrare un zid și o ușă pentru a nu permite transferul termic între exterior și interior, au instalat scări, balustrade, trotuare din fibră de sticlă, pasarele şi bare de protecţie, au amenajat o parcare lângă drumul național etc.

Peștera Fundata este o peșteră de tip carstic formată, probabil, în era cuaternară (2,58milioane ani – prezent) în calcare jurasice și este încă activă (adică în formare). Situată la o altitudine de 790m (Marcian Bleahu – “Peșteri din România”), Peștera Valea Cetății prezintă o dezvoltare de 958m conform panoului informativ de la intrare (860m coonform unui site de speologie) și o denivelare de 38,5m conform panoului informativ (37m conform unui site de speologie). Există mai multe variante de altitudine și lungime pe internet, dar probabil doar un speolog cu acces la mai multă documentație de profil poate spune care este varianta corectă.

Peștera din Valea Fundata (Marcian Bleahu – “Peșteri din România”)

Peștera din Valea Fundata prezintă 3 intrări, intrarea turistică fiind intrarea principală a peșterii (intrarea A din imaginea de mai sus). Celelalte două intrări ale peșterii sunt situate în amonte în Poienița Dracului și sunt blocate pentru a împiedica accesul nedorit al animalelor sau al turiștilor.

După ce se intră în peșteră și se străbate culoarul lung de 60m se ajunge la Sala Mare a peșterii denumită și Catedrala. Sala Mare are aproximativ 80/60m și înălțimi de până la 20m (după M. Bleahu, dar și aici sunt alte variante de dimensiuni pe internet) și o acustică extraordinar de bună, motiv pentru care, ocazional, în peșteră se susțin concerte de muzică. Tavanul este bogat în stalactite, iar la nivelul podelei pot fi observate sedimente de argile, nisipuri, pietrișuri și bolovani. Alte formațiuni ce pot fi observate la interiorul peșterii sunt stalagmitele, coloanele, scurgerile parietale la nivelul pereților, dar și o “formațiune” creată de om și anume “calul alb” (un cal sculptat în calcar de către unul din speologii care au vizitat peștera). În partea de sud-vest a sălii se observă un planșeu stalagmitic cu grosimi de 10-40cm și ușor înclinat de la est la vest prăbușit de-a lungul cursului subteran al pârâului.

După Sala Mare, peștera se continuă spre est cu un culoar principal activ, îngust, de lungime 210m și acoperit cu blocuri de prăbușire. Prin acest culoar se ajunge la celelalte două deschideri ale peșteri dintre care doar una funcționează în prezent ca insurgență (deschiderea B din figura de mai sus).

Peștera Valea Cetății prezintă la interior o temperatură în jurul valorilor de 8-9°C, temperatură constantă pe tot parcursul anului. Din punct de vedere al faunei, la interior se întâlnesc doar chiroptere reprezentate de câțiva indivi din specia Rhinolophus ferrumequinum (liliacul mare cu potcoavă).

Accesul până la peșteră se poate face pedestru, urmând pentru aproximativ 10-15minute poteca ce pornește din parcarea situată lângă DN1E. Este și opțiunea de a a ajunge la peșteră pe un traseu paralel cu poteca, traseu format din multe trepte ce trec direct prin pădure. Noi am ales să urcăm pe potecă spre marea dezamăgire a Ruxandrei care ar fi preferat să urce treptele. Am văzut că ar fi și o mașină care, pentru 5 lei/persoană, te poate duce până la intrarea în peșteră. Când am fost noi (14 mai 2022) această mașină nu circula ci era doar parcată în apropiere de peșteră, deci nu știu dacă s-a scos acest serviciu sau funcționează doar când sunt mult mai mulți turiști.

După ce se ajunge la intrarea în peșteră și se plătește biletul de intrare la o căsuță destul de drăguță pe care nu m-a dus capul să o fotografiez la momentul respectiv 😑, se așteaptă formarea unui grup pentru a intra în subteran. În peșteră se intră doar însoțiți de ghid la fiecare 30 de minute, iar durata efectivă a vizitei este de aproximativ 20 de minute.

Ghidul mie mi s-a părut prietenos, dar vizita la interiorul peșterii mi s-a părut puțin grăbită și cu puține informații despre peșteră. După ce intri în peșteră ești un pic zorit să ajungi în Sala Mare unde ți se oferă o scurtă prezentare cu ceva informații generalizate despre ce este o stalactită, ce este o stalagmită și cam în cât timp se formează și puțin despre istoricul peșterii. Urmează apoi un moment destul de interesant în care se stinge lumina și ești lăsat să simți cum este cu adevărat într-o peșteră. Să auzi doar picăturile de apă cum cad în jurul tău și să simți ce înseamnă întunericul și frigul. Dacă sunt copii este foarte posibil să se sperie. Ruxy a rezistat aproape 30 de secunde, iar apoi a început să se foiască și să se plângă că nu îi place. Apoi ești zorit să ieși că urmează să intre următorul tur. Eu am rămas puțin în urmă pentru a mă putea bucura de speleoteme, dar după scurta prezentare nici nu am avut timp să mă uit în jur pentru că trebuia să ieșim deci nu am avut timp să fac mai multe poze ceea ce mi-aș fi dorit. Noroc că a mai făcut și Victor poze cu telefonul așa că am putut să admir restul de peșteră pe telefon.

După ce am terminat vizita la Peștera Fundata am plecat ușurel spre mașină, Ruxy mai mult în brațe, cu gândul să mergem la Cetatea Râșnov. Am mai fost la cetate, dar am vrut să mergem iar dacă tot suntem în zonă. Bine că ne-a trecut prin cap să întrebăm la casa de bilete dacă s-a redeschis pentru vizite deoarece a fost închisă pentru restaurare în februarie 2020. Restaurarea ar fi trebuit încheiată la început de 2022, dar trăim în România, deci Cetatea Râșnov este încă închisă așa că ne-am îndreptat spre Biserica Fortificată din Cristian.

Când am vizitat noi peștera (14 mai 2022), programul de vizitare era între orele 10:00-20:00 (cu ultima intrare, teoretic, la ora 19:30), iar prețul unui bilet era de 20lei/adult și 10lei/copil peste 5 ani.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s