Fortăreața Strinava

Ruinele Fortăreței Strinava sunt situate la aproximativ 2m sud-vest de orașul Dryanovo, Provincia Gabrovo, Bulgaria.

Descoperirile arheologice (monede, vase de lut, bijuterii, săgeți etc.) i-au făcut pe cercetători să presupună că rămășițele de pe dealul de lângă Dryanovo aparțin Fortăreței tracice Strinava (Strinava Fortress). Situată pe un platou la 500m deasupra nivelului mării, Fortăreața Strinava se întindea pe 6km² și era înconjurată pe toate părțile de stânci verticale. Zidurile fortăreței aveau 2m grosime, fapt dovedit de ruinele unor ziduri ce s-au păstrat până în zilele noastre. Zidurile erau realizate din blocuri de piatră nelipite între ele. Acest fapt i-a făcut pe cercetători să presupună că fortăreața a fost construită în grabă pentru a face față unui pericol iminent.

Fortăreața a fost denumită de localnici “Orașul” (“The Town”) și nu se știe cu siguranță un an al construcției sale.

Fortăreața Strinava a deservit și țarilor Bulgariei în asigurarea protecției capitalei Tărnovo. Poziția strategică a fortăreței, pe un platou în pasul Krunski, a permis blocarea invaziilor dinspre vest a capitalei Bulgariei.

Există, din câte am văzut eu, 2 trasee pentru a ajunge la ruinele fortăreței. Un prim traseu pornește urcând treptele de lângă Peștera Bacho Kiro și urmărind indicatoarele până se ajunge la ruine. Acest traseu durează 30-40 de minute depinzând de ritmul de mers al fiecăruia. Un al doilea traseu (nu este verificat de noi), pornește din satul Bozhentsi și durează aproximativ 4 ore.

Curiozitate: Ghețarul Strinava din Antarctica a fost denumit după fortăreața din Bulgaria.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s