Cascada Urlătoarea (Bușteni)

Cascada Urlătoarea este situată la altitudinea de 1150m pe versantul estic al Munților Bucegi, în Parcul Natural Bucegi, Jud. Prahova. Cascada și-a luat denumirea de la vuietul căderii de apă de la 15m înălțime a Pârâului Urlătoarea.

Am ajuns la începutul traseului ce duce la Cascada Urlătoarea în data de 9 iulie 2022, la ora 15:00. Da, destul de târziu ne-am decis și noi să plecăm în drumeție….

Când am parcat mașina și am văzut cerul destul de înnorat (pe la Predeal chiar picurase puțin) am avut ceva îndoieli dacă să plecăm spre cascadă sau nu. Fiind și o zi destul de răcoroasă pentru luna iulie nu prea aveam chef să riscăm să ne prindă ploaia și să răcească ăștia mici.

Am zis totuși că ne riscăm și dacă începe să plouă ne întoarcem imediat la mașină chiar dacă aveam pregătite cu noi pelerinele de ploaie. Victor și-a luat o bere de “încurajare”, copilul ăl’ mic în cârcă și am pornit la drum 😃.

Am instruit copilul ăl’ mare că urmăm bulina roșie și am început urcarea spre cascadă. Pentru primele aproximativ 15 minute urcarea este destul de abruptă, iar dacă a plouat poate fi chiar alunecoasă. După scurta urcare urmează un traseu foarte ușor ce poate fi parcurs chiar și de copiii mici. Sunt unele porțiuni spre final, aproape de cascadă, unde sunt podețe de lemn și “podețe” din butuci care necesită atenție sporită.

Traseul este unul foarte plăcut și cu copil mic durează aproximativ 45-60min. Spre fericirea noastră, nu am avut “norocul” să dăm nas în nas cu ursul ci doar ne-am bucurat de ciripiturile păsărilor și de verdele fagilor, brazilor și molizilor.

Am ajuns în sfârșit și la Cascada Urlătoarea. Am îmbrăcat-o pe Ruxy mai gros că era și mai frig lângă căderea de apă, l-am dat jos pe Andy și l-am lăsat pe Victor să alerge după ei cât eu am făcut poze 😆.

Lângă cascadă erau amenajate câteva bănci și un panou cu ceva informații referitoare la cascadă, dar și la o legendă legată de căderea de apă: Se face că, pe vremuri de mult apuse, trăia o păstoriță ce obișnuia să își aducă oile la păscut în zonă. De fată se îndrăgostiră doi frați ciobani ce au început să o urmărească. Cei doi frați nu știau unul de dragostea celuilalt pentru păstoriță. Într-o zi cețoasă, cei doi frați, fără a se vedea unul pe celălalt, au întins brațele spre păstorița ce se afla pe o stâncă. Înspăimântată, fata a țipat și s-a aruncat în gol prefăcându-se în cascadă și lăsându-i pe cei doi frați împietriți de-o parte și de alta a apei.

Ar mai fi o variantă a legendei: Doi băieți ajunși la vârsta însurătorii se îndrăgostesc de aceeași fată și o pun pe aceasta să aleagă între ei. Neputând alege, fata fuge și se ascunde în munți astfel că frații decid să facă ei alegerea luptându-se unul cu celălalt până la moarte. În moarte, cei doi frați se transformă în Jepul Mic și Jepul Mare. Văzând această grozăvie, fata se aruncă de pe stânci transformându-se în cascadă. Mama băieților, de durere, se transformă la rândul ei în pădurea ce cuprinde cei doi Jepi parcă îmbrățișându-i pe vecie.

Spre Cascada Urlătoarea ar mai fi un traseu marcat cu bulină albastră și care pornește din Pădurea Țapului. Acest traseu ar fi fost realizat chiar de către Carol I și poartă numele de “Drumul Regal”.

După ce am mai ascultat puțin tânguirea păstoriței, ne decidem să ne îndreptăm spre mașină. Și cum năzdrăvanii noștri nu au reușit să își țină curate singurele haine mai grosuțe pe care le luasem pentru ei (că noroiul ăla de pe drum a fost foarte tentant pentru o bălăceală) a trebuit să mărim puțin pasul.

Un traseu ușor și o cascadă ce nu trebuie omisă dacă sunteți în zonă 🥰.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s