
Declarată rezervație arheologică în anul 1989, Yailata este situată la aproximativ 2km de localitatea Kamen Bryag, provincia Dobrich, Bulgaria.
Rezervația Arheologică Națională Yailata (bulg: Археологически резерват Яйлата, eng: Yailata National Archaeological Reserve) are o suprafață de 45,3ha foarte frumos delimitată cu piramide de piatră și cuprinde mai multe obiective extraordinar de importante pentru istoria bulgară.


Fortăreața antică Tariza
Fortăreața bizantină datează din secolul al V-lea din timpul împăratului Anastasius (431-518) și este situată în partea nordică a unei terase plane cunoscută sub denumirea de Marele Yaila (bulg: Голяма Яйла, engl: Great Yaila).
În partea de nord și est a fortăreaței se află Marea Neagră și stânci înalte de 20m ce delimitează platoul fiind astfel necesare fortificații doar spre vest și sud. Zidurile de fortificații, construite din blocuri de piatră de 0,7m lățime și 2m lungime, aveau o lățime de 2,6m și o lungime totală de 130m. Zidul de vest era întărit cu 4 turnuri de apărare, iar pe zidul sudic se afla turnul de poartă sub care se găsea poarta de intrare în cetate.
În urma excavațiilor au fost descoperite 3 scări ce facilitau accesul la platformele de apărare ale zidurilor și la turnurile de apărare precum și o parte din drumul principal al cetății. Acest drum lega poarta de intrare în cetate de o clădire de dimensiuni mari cu etaj situată în centrul fortificației (probabil clădirea comandamentului).
Poarta de intrare în cetate era formată din 2 uși: ușa interioară ce era o ușă dublă ce putea fi blocată cu grinzi masive de lemn și ușa exterioară reprezentată de o hersă (dex: Grătar metalic care închidea intrarea cetăților medievale, servind ca barieră auxiliară a porții).
Fortăreața Tariza a fost distrusă spre sfârșitul secolului al VI-lea în urma invaziilor slavilor și protobulgarilor, iar în secolul al IX-lea pe locul acesteia s-a dezvoltat o așezare protobulgară. Nici această așezare nu a rezistat mult fiind distrusă la mijlocul secolului al XI-lea în invaziile pecenegilor.
Săpăturile arheologice au scos la iveală numeroase monede, dar și unelte și vase din cupru, bronz, os și lut, obiecte ce stau mărturie istoriei locului. În prezent, fortăreața a fost parțial restaurată.
Din păcate nu am foarte multe fotografii cu fortăreața pentru că am fost mai absorbită de stânci și bujori 😣.












Orașul-peșteră
Pe teritoriul Rezervației Yailata au fost descoperite 101 peșteri sculptate de mâna omului, peșteri simple sau complexe, situate la diferite niveluri în versanții stâncoși. Aceste peșteri au fost folosite între secolele V î.Hr.-XI d.Hr. ca locuințe, morminte, celule și biserici.
Cea mai cunoscută peșteră este Biserica de piatră Sfinții Constantin și Elena (Klis Maariv) despre care am scris mai în detaliu aici.












A fost descoperită și o vinărie datată în secolele IV-VI d.Hr. Vinăria este o cuvă de piatră cu fund plat acoperit cu tencuială roz. Strugurii erau cultivați în apropierea vinăriei, iar după recoltare erau presați cu picioarele sau cu o presă de lemn pe o platformă de piatră poziționată în partea superioară a vinăriei. Sucul astfel rezultat era colectat și dus printr-o gură de scurgere la vasele de fermentație.
Se presupune, datorită descoperirilor arheologice, că vinul era produs de traci aici încă din secolul al II-lea î.Hr. și că pietrele folosite la construirea vinăriei sunt pietre ce au fost inițial folosite pentru sacrificii cu secole înainte.

Sanctuarul trac
Sanctuarul trac este situat în partea de nord a Rezervației Yailata pe o proeminență în relief ce conferă o priveliște spre răsărit. În cele 3 cimitire săpate în piatră datate în secolele VI-V î.Hr., s-au găsit peste 120 de construcții funerare atât simple cât și duble.
Mormintele prezintă o mică anticameră din care se intră apoi în camera mortuară care este de dimensiuni mari și de formă dreptunghiulară sau ovală. Unele morminte prezintă scări de acces.
Cele mai multe morminte au fost prădate de-a lungul secolelor existând însă și puține excepții ce au permis arheologilor să scoată la iveală diverse vase de lut, monede, catarame din bronz și fier, mărgele de sticlă, lămpi etc.









Flora
Rezervația Yailata reprezintă ultimul habitat de stepă important, relativ bine conservat, din Dobrogea: stepa ponto-sarmatică.
În mod special se evidențiază bujorul balcanic (Paeonia peregrina Miller), plantă erbacee perenă specifică sud-estului Europei și Turciei ce poate atinge înălțimea de 1m și care înflorește în perioada mai-iunie. Florile sunt roșii, parfumate, având formă de cupă de dimensiuni cuprinse între 10-13cm. Frunzele sunt compuse fiecare foliolă fiind alungită și având lățimea mai mare în partea inferioară (=foliole ovat-oblongi).
Pe teritoriul Bulgariei, Paeonia peregrina Mill. poate fi întâlnită pe coasta Mării Negre, în partea de Nord-Est a Bulgariei, în Câmpia Dunării, în partea estică și centrală a Munților Balcani, în Regiunea Znepole, pe Valea râului Struma, în planul deluros Tundzha.











La data vizitei noastre, 30 aprilie 2022, am întâlnit o multitudine de plante primăvăratice, dar le-am fotografiat doar pe cele care mi-au atras atenția în mod special. Sper că am reușit să le identific corect cu ajutorul lui Google. Dacă s-a strecurat vreo greșeală aștept să mă corectați 😊.


















Fauna
Rezervația Yailata este extrem de importantă și din punct de vedere faunistic datorită faptului că este străbătută de a doua rută migratoare a păsărilor din Europa – Via Pontica. Aproximativ 178 de specii de păsări cuibăresc în Yailata sau străbat rezervația pentru a ierna pe coasta Africii. Pe teritoriul rezervației au fost identificate peste 270 specii de animale.
Dintre speciile de păsări întâlnite se remarcă: eretele alb (Circus macrourus) – specie pe cale de dispariție, codobatura galbenă (Motacilla flava), șoimul dunărean (Falco cherrug) – specie pe cale de dispariție, acvila de câmp (Aquila heliaca) – specie pe cale de dispariție la nivel european și vulnerabilă la nivel mondial, gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) – specie vulnerabilă, cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis), dropia (Otis tarda), spârcaciul (Tetrax tetrax), nisiparul (Calidris alba), viesparul (Pernis apivorus), pelicanul creț (Pelecanus crispus), barza albă (Ciconia ciconia), șorecarul încălțat (Buteo lagopus), stârcul galben (Ardeola ralloides), eretele sur (Circus pygargus).
Noi am observat doar niște porumbei, niște păsări care erau prea departe ca să încerc să le identific, gândăcei și niște melci mici albi cu care Ruxy și-a umplut buzunarele la salopetă. Unii melci erau cât se poate de vii pentru că a doua zi i-am găsit explorându-ne bucătăria 😆.



Rezervația Arheologică Yailata, pe lângă floră, faună și obiectivele istorice importante, atrage și pentru spectacolul oferit de natură: stânci de până la 60m ce se termină abrupt în mare, forme foarte interesante ale pietrelor, sunetul valurilor și a vântului ce te relaxează.






























Rezervația poate fi vizitată pe tot parcursul zilei pentru taxa modică de 3 leva/adult. Nouă ne-a luat aproximativ 3 ore, dar am fost și cu Ruxy deci piciorușe mici, pauze dese și noi am ales și să parcurgem tot traseul rezervației.

Un obiectiv puțin promovat care în schimb este extraordinar de frumos. Eu recomand vizitarea primăvara, la început de luna mai, când sunt înfloriți bujorii și nici soarele nu este foarte arzător.
În apropiere mai poți vizita Arcul de piatră de la Tyulenovo, Capul Kaliakra și Golful Bolata.
[…] Tyulenovo are o mare importanță faunistică (datorată poziției sale pe a doua rută migratoare a păsărilor din Europa – Via Pontica) și floristică (datorită prezenței habitatului de stepă ponto-sarmatică). Mai multe despre flora și fauna întâlnite am scris aici. […]
LikeLike