Biserica de piatră Sfinții Constantin și Elena

Biserica săpată în piatră a Sfinților Constantin și Elena este situată în partea de vest a Rezervației Arheologice Yailata, provincia Dobrich și este una dintre cele 101 locuințe săpate în stâncă datate în secolul al V-lea î.Hr. descoperite pe suprafața rezervației. Biserica a fost folosită de către localnici până în anul 2004 pentru celebrarea sărbătorii Sfinților Constantin și Elena din 21 mai.

Biserica Sfinții Constantin și Elena și-a primit numele actual abia în secolul al XIX-lea de la credincioșii creștini ce s-au stabilit în Kamen Bryag. Inițial, peștera era cunoscută sub numele de Klis Maariv.

În pereții peșterii se regăsesc sculptate numeroase cruci și simboluri vechi bulgărești cel mai frecvent fiind simbolul IYI. Există mai multe ipoteze privind semnificația acestuia. O ipoteză sugerează că simbolul este reprezentarea zeului Soare venerat de popoarele tracice ce au ocupat în trecut aceste pământuri. O altă ipoteză ar fi faptul că simbolul reprezintă 3 oameni, iar cel din mijloc are brațele ridicate în rugăciune sau că în mijloc ar fi un om și lângă el două animale.

În dreapta icoanei se poate observa sculptat în stâncă simbolul IYI

Intrarea în biserica de piatră se face pe latura de nord-vest, iar cele 3 secțiuni ale sale sunt săpate în stâncă pe direcția sud-est.

Compartimentul stâng, de formă neregulată, are o lungime de 6m, o lățime de 4,5m și o înălțime de 1,75m, iar la intrare două nișe au fost săpate în stâncă.

Compartimentul median este situat la 2m de primul și are o lungime de 3,10m, o lățime de 2,25m și o înălțime de 2,40m. La intrarea în acest compartiment 2 caneluri săpate în stâncă sugerează că probabil acolo a fost montată o ușă.

Ultimul compartiment, situat la 6m distanță de cel median, are de asemenea formă neregulată (mai strâmt la intrare și în partea din spate și bombat la mijloc) și prezintă o gură de aerisire în tavan. Karel și Hermman Škorpil (fondatorii arheologiei bulgare) au descoperit în acest ultim compartiment, în anul 1892, rămășițele unui mormânt lung de 1,5m săpat în peretele nordic. Tot aici, în peretele estic, cei doi arheologi au identificat și un fel de bancă de 4m lungime tăiată în stâncă.

Cea de-a treia încăpere a bisericii în piatră

Dimensiunile de mai sus sunt prezentate pe un panou de informare, dar mie mi se par a fi eronate. De exemplu, Victor are 1,82m înălțime și nu a mers ciuci nici un moment, deci înălțimea primului compartiment al peșterii nu are cum să fie de doar 1,75m și dacă o dimensiune este greșită cine știe dacă celelalte sunt corecte?

Un cutremur produs în anul 2009 a dus la deteriorarea bisericii săpate în stâncă. În prezent se pot observa crăpăturile peticite și schelele metalice menite să susțină peștera.

Biserica de piatră Sfinții Constantin și Elena este o oază de liniște. Poate a ajutat și faptul că încă nu a început sezonul turistic 😋. Priveliștea din “ușa” bisericii este extraordinară, dar și priveliștea spre stânca ce adăpostește fostul locaș de cult.

Și doar să stai să privești forma stâncii este extrem de captivant.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s