Capul Kaliakra (trad. din greacă: peninsulă frumoasă) este o peninsulă stâncoasă și îngustă orientată spre sud și intrând în mare aproximativ 2 km. Malul de est este accesibil doar dinspre mare și este supus erodării continue a valurilor, pe când malul vestic este foarte abrupt și carstic. Cele două maluri au înălțimi de aproximativ 60-70 metri.
Kaliakra a fost delarată rezervație naturală și arheologică în anul 1960 și cuprinde 687,5 acri de stepă sălbatică cu până la 400 de specii de plante din care 45 sunt endemice și pe cale de dispariție și 310 specii de păsări.
Peninsula este atestată în secolul al IV-lea î.Hr. sub numele de Tirisis, după numele unui trib trac ce locuia acolo și care a ridicat primul zid de fortificații pentru a bloca singura cale de acces spre capul peninsulei. În anii 341-342, romanii au construit al doilea zid de apărare și au stabilit fortul Acros Castelum format acum din două părți: orașul exterior și orașul interior. În a doua jumătate a secolului al IV-lea d.Hr., al treilea zid de fortificații a fost ridicat, cu pereți având grosimi de 2,9 metri și înălțimi de 10 metri. Acest ultim zid de fortificații nu a fost conservat până în zilele noastre.
În anul 1318, o hartă italienească consemnează pentru prima dată peninsula sub numele de Kaliakra.
Una din legendele numelui Kaliakra este dată de povestea a 40 de fete bulgare conduse de frumoasa Kaliakra, care și-au împletit părul împreună și s-au aruncat de pe stânci pentru a nu fi necinstite de otomani.
Taxa de vizitare era de 3 leva la momentul vizitei noastre. Taxa acoperă parcarea și vizita la micul muzeu situat într-o peșteră. Tot în cadrul complexului găsiți și un restaurant unde puteți lua masa. Durata vizitei, fără masă, durează aproximativ 1 oră și 30 min, dar bineînțeles că depinde de fiecare persoană.
[…] Capul Kaliakra […]
LikeLike