Mormintele tracice de la Shipka

Partea a III-a – Mormântul Griffins

Mormântul tracic Griffins este cel mai vestic mormânt din complexul de 3 morminte descoperite în apropierea orașului Shipka, provincia Stara Zagora (Bulgaria), în Valea Regilor Traci (Valley of the Thracian Kings).

Împreună cu movilele Shushmanets și Helvetia aflate în cadrul aceluiași complex, movila Griffins se află pe lista provizorie UNESCO din data de 26.02.2016.

Din 2016, movila Griffins este pe noua listă a Bulgariei cu rezervațiile arheologice de importanță națională.

Mormântul Griffins a fost descoperit la 18 august 1996 de către arheologul Georgi Kitov. Denumirea de “Griffins” (tradus ca “grifoni”) provine de la frontonul fațadei modelat sub formă de capete de grifoni. Nouă personal, frontonul nu ne-a adus deloc aminte a cap de animal mitic.

În perioada 2016-2017, movilele Helvetia și Griffins au fost restaurate și deschise publicului larg.

Movila Griffins are un diametru de 45m și o înălțime de 11m și a fost datată la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr. Movila este considerată ca fiind cea mai bine conservată necropolă cu dom de piatră, folosită ca mausoleu.

Movila Griffins este formată dintr-un coridor lung de 8m și lat de 4,7m, un vestibul dreptunghiular și o cameră funerară circulară ce prezintă cupolă.

Ca la Helvetia și Shushmanets și la Griffins coridorul este realizat din pietre lipite între ele cu pământ. Pereții culoarului sunt mai departe lipiți de fațada vestibulului. Această fațadă prezintă un fronton fals, profilat, ce are în părțile laterale palmete de formă alungită ce seamănă cu capetele unor grifoni (grifon = animal mitologic înaripat, cu corp de leu, cap și gheare de vultur și cu urechi de cal).

Atât intrarea din coridor în vestibul, cât și intrarea din vestibul în camera funerară prezentau uși de piatră ce au fost sparte în antichitate, când mormântul a fost jefuit. Bucăți din aceste sunt expuse în vestibul. Aceste uși de piatră erau uși duble, casetate, ce se deschideau spre exterior.

Pereții vestibulului și ai camerei mortuare sunt realizați din blocuri mari de piatră, iar podeaua este acoperită de o șapă groasă de var. În vestibul, sub stratul de var de pe podea, s-au găsit părți de pardoseală din piatră.

În camera centrală, în partea opusă ușilor, se află patul funerar care este frumos lucrat în piatră. În fața patului funerar se află o placă de piatră mobilă cu o față profilată și o linie orizontală vopsită în roșu. Prezența acestei plăci de piatră în fața patului funerar i-a făcut pe cercetători să presupună că încăperea a fost folosită la ceremonii religioase înainte de înmormântarea nobilului trac, iar placa mobilă era folosită ca un fel de scaun sau măsuță specială.

Patul funerar (în partea de jos a pozei), peretele camerei funerare și centrul cupolei camerei funerare (în partea superioară a pozei)

După înmormântarea nobilului trac, coridorul ce ducea la vestibul și camera funerară a fost astupat cu pietre și pământ.

În mormântul Griffins au fost descoperite două mărgele de aur și mici bucăți de argint și bronz, iar pe baza acestor descoperiri s-a realizat datarea movilei.

Din mica parcare unde te lasă GoogleMaps ajungi în maxim 1 minut la casa de bilete ce este frumos încadrată în peisaj. Dacă pornești spre partea stângă cum te uiți la casa de bilete, vei ajunge imediat la movila Helvetia, iar apoi la movila Griffins.

Casa de bilete

Prețul unui bilet de acces la cele 3 morminte tracice la data de 30.11.2022 este de 12 leva/adult, iar programul de vizită este de la 09:00 la 17:00 cu ultima intrare (teoretic) la ora 16:00.

Vezi și Partea I – Mormântul Shushmanets și Partea a II-a – Mormântul Helvetia.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s