Partea a II-a – Mormântul Helvetia

Mormântul tracic Helvetia se află în apropierea orașului Shipka, provincia Stara Zagora (Bulgaria), în Valea Regilor Traci (Valley of the Thracian Kings).
Împreună cu movilele Shushmanets și Griffins aflate în cadrul aceluiași complex, movila Helvetia se află pe lista provizorie UNESCO din data de 26.02.2016.
Din 2016, movila Helvetia este pe noua listă a Bulgariei cu rezervațiile arheologice de importanță națională.
Mormântul Helvetia, denumit după fundația cu același nume ce a sponsorizat cercetările arheologice în zonă, a fost descoperit la 28 iulie 1996 de către arheologul Georgi Kitov. În perioada 2016-2017, movilele Helvetia și Griffins au fost restaurate și deschise publicului larg.

Movila Helvetia a fost datată la sfârșitul secolului al V-lea – începutul secolului al IV-lea î.Hr. și este formată dintr-un coridor lung și larg, un vestibul și o cameră mortuară. Movila are un diametru de 34m și o înălțime de 10m.
Coridorul templului Helvetia este construit din pietre de diferite dimensiuni lipite între ele cu argilă. Pardoseala coridorului este acoperită cu o șapă de var și prezintă o ușoară pantă spre partea de sud-est.
Vestibulul și camera mortuară sunt acoperite de o boltă și sunt formate din blocuri mari de piatră ținute împreună cu cleme de fier. Podeaua și pereții sunt acoperite cu un strat de tencuială și sunt decorate în forme dreptunghiulare reliefate ce imită blocurile de marmură.



Trecerea din vestibul în camera funerară se realiza prin intermediul unor uși duble, casetate, ce se deschideau spre interior. Aceste uși s-au conservat aproape intacte. Se mai pot vedea încă urme de vopsea roșie pe ușa estică simbolizând probabil nașterea și urme de vopsea neagră pe ușa vestică simbolizând probabil moartea.


Se mai pot observa și balamalele de fier de pe ușile camerei funerare.


Se presupune că templul Helvetia a fost folosit inițial ca sanctuar. Acest lucru este sugerat de faptul că ușile pot fi deschise de la interior. Preoții (șamanii) traci intrau în această încăpere, se închideau înăuntru și mai ieșeau când își terminau ritualurile.

Pa partea opusă ușilor se află un pat funerar din piatră ce se presupune că ar fi aparținut unui conducător trac. Acest pat funerar era de asemenea acoperit de o tencuială fină.

În interiorul camerei mortuare am observat și un termostat pentru controlul temperaturii și al umidității. Posibil ca aceștia să fie 2 factori foarte importanți în vederea conservării sitului arheologic.
În vestibul și în fața peretelui estic al coridorului au fost găsite rămășițele de sacrificiu a 2 cai. După ritualul de sacrificiu, coridorul a fost umplut cu bolovani și pământ.
Și mormântul Helvetia a fost jefuit în antichitate, iar piatra patului funerar a fost spartă.
GoogleMaps te va duce până în mica parcare a complexului de unde ajungi foarte repede la casa de bilete. Aceasta este frumos încadrată în peisaj fiind construită într-o movilă.

Prețul unui bilet de acces la cele 3 morminte tracice la data de 30.11.2022 este de 12 leva/adult, iar programul de vizită este de la 09:00 la 17:00 cu ultima intrare (teoretic) la ora 16:00.
Vezi și Partea I – Mormântul Shushmanets și Partea a III-a – Mormântul Griffins.
[…] și Partea a II-a – Mormântul Helvetia și Partea a III-a – Mormântul […]
LikeLike
[…] Vezi și Partea I – Mormântul Shushmanets și Partea a II-a – Mormântul Helvetia. […]
LikeLike