Partea I – Mormântul Shushmanets

Tracii au fost un grup de triburi răspândite în estul, centrul și sudul Peninsulei Balcanice precum și în zonele adiacente Europei de Est. Cele mai timpurii scrieri ce atestă existența acestor triburi sunt chiar operele lui Homer, Iliada și Odiseea, datate în secolul al IX-lea î.Hr.
Dovezile arheologice cu privire la traci sunt insuficiente, dar puținele scrieri ce atestă existența lor îi localizează pe teritoriul actual al Bulgariei, nordul Greciei și Dobrogea.
Bulgaria se poate lăuda cu o multitudine de morminte de origine tracă descoperite pe teritoriul său, multe dintre acestea situate în Valea Regilor Traci (Valley of the Thracian Kings).
Noi am vizitat 3 astfel de morminte tracice în Provincia Stara Zagora, în apropierea orașului Shipka. Shushmanets, Griffins și Helvetia sunt foarte apropiate ca distanță fiind accesate prin intermediul aceluiași complex. Aceste 3 morminte tracice se află pe lista provizorie UNESCO din data de 26.02.2016.
Mormântul tracic Shushmanets
Templul Shushmanets a fost descoperit la 28 august 1996 de către arheologul Georgi Kitov și este unic prin faptul că, până la ora actuală, este singurul mormânt tracic în care s-au descoperit coloane. Descoperirea mormântului s-a realizat cu ajutorul financiar oferit de Fundația Helvetia.
Movila de la Shushmanets are un diametru de 81m și o înălțime de 17m. Movila este formată dintr-o anticameră deschisă, o fațadă largă ce se termina cu un fronton, un vestibul și o cameră circulară.
Anticamera deschisă are o lățime de 6m și o lungime de 4m și este formată din pietre de râu întregi sau despicate. Între pereții de piatră de râu și fațada vestibulului se află un mic spațiu gol.
Fațada vestibulului are o lățime de 6m și o înălțime de 3,5m și este realizată din blocuri de granit perfect cioplite. Această fațadă a avut un fronton din care s-a găsit doar un mic fragment sub formă de jumătate de palmetă în colțul de est. Se presupune că acest fronton avea colțurile terminate în semipalmete, iar vârful prezenta o palmetă în relief. Frontonul era susținut de o coloană ionică care s-a păstrat și astăzi.




Vestibulul are formă dreptunghiulară și o boltă semicirculară. În urma săpăturilor arheologice aici au fost descoperite oasele a 4 cai și 2 câini ce se presupune că au fost sacrificați în cadrul ceremoniei funerare.
Intrarea în camera mortuară era închisă cu uși duble, casetate și decorate cu discuri solare colorate în roșu. Aceste uși au fost reconstituite și sunt expuse lângă peretele din piatră de râu. Deasupra intrării în camera mortuară poate fi observat un fronton modelat în exterior având la extremități semipalmete, iar în vârf o palmetă întreagă.



Camera mortuară are un plan circular la bază de diametru 3,90m și o înălțime de 3,85m. Încăperea prezintă 3 brâuri orizontale. Primul brâu cuprinde 7 semi-coloane dorice încorporate în pereții verticali ai încăperii. Aceste coloane prezintă 4 segmente fiecare cu câte 10 caneluri verticale. Cel de-al doilea brâu este situat deasupra unei arhitrave și este format din 7 nervuri poziționate în continuarea semi-coloanelor. Urmează cel de-al treilea brâu format din 15 blocuri de piatră dispuse radial pentru a simboliza soarele. Aceste blocuri de piatră se sprijină pe o coloană dorică situată în centrul camerei mortuare. Suprafețele camerei mortuare sunt acoperite cu tencuială fină, albă și lucioasă. Cel de-al doilea și al treilea brâu formează domul camerei funerare.




În partea de nord a încăperii, vis-à-vis de intrare, este amplasat un pat de piatră. Acest pat funerar a fost distrus în mare parte când mormântul a fost jefuit în antichitate. Se mai pot observa două blocuri de piatră profilate ce servesc ca rame laterale ale patului funerar. Peste aceste două rame laterale s-ar fi sprijinit o placă mare, orizontală. Se presupune că acest mormânt datează din secolul al IV-lea î.Hr. și că ar fi aparținut unui domnitor trac local.
Accesul în camera mortuară nu este permis turiștilor, dar poți admira interiorul din spatele ușilor de sticlă.
Între 2011-2013, mormântul tracic de la Shushmanets a fost consolidat cu fonduri europene și introdus în circuitul turistic. Din 2016, movila Shushmanets este pe noua listă a Bulgariei cu rezervațiile arheologice de importanță națională.
GoogleMaps te duce fix în mica parcare de acces în complex. De la parcare până la casa de bilete faci aproximativ 1 minut la passo lento. Mi-a plăcut foarte mult faptul că au încadrat în peisaj casa de bilete 😊.

Mormintele Helvetia și Griffins sunt situate în partea stângă cum te uiți spre casa de bilete, iar Shushmanets este situat spre dreapta, la aproximativ 250m.
Prețul unui bilet de acces la cele 3 morminte tracice la data de 30.11.2022 este de 12 leva/adult, iar programul de vizită este de la 09:00 la 17:00 cu ultima intrare (teoretic) la ora 16:00.
Mormintele tracice sunt o moștenire extraordinară a Bulgariei și noi cu siguranță vom vizita mai multe. Toate dacă se poate 🙃.
Vezi și Partea a II-a – Mormântul Helvetia și Partea a III-a – Mormântul Griffins.
[…] și Partea I – Mormântul Shushmanets și Partea a III-a – Mormântul […]
LikeLike
[…] și Partea I – Mormântul Shushmanets și Partea a II-a – Mormântul […]
LikeLike