Biserica “Buna Vestire” din Oteșani

În cătunul Burta – Mironești, sat Oteșani, comuna Oteșani, județul Vâlcea, se află o micuță biserică ortodoxă de zid purtând hramul “Buna Vestire” datată la 1740. Bisericuța este declarată monument istoric cu codul VL-II-m-B-09856.

Am ajuns la această biserică din întâmplare, la data de 25.03.2023, în excursia noastră la Dănești pentru admirarea lalelei pestrițe. Ne îndreptam spre casă, spre Brașov, când am trecut prin Oteșani și această bisericuță ne-a atras atenția chiar dacă nu era la drum.

Ne-am decis imediat să oprim să o vizităm măcar pe afară. Mare ne-a fost mirarea când am văzut că am oprit din întâmplare la o biserică având fix hramul sărbătorii de Buna Vestire 😍.

Biserica din Oteșani nu are pin pe GoogleMaps, deci dacă dorești și tu să o vizitezi o găsești la aceste coordonate: @45.0769724 24.0286208.

La drum doar o mică plăcuță pe un stâlp te informează că acolo este un monument istoric. Am făcut poză la plăcuța informativă, dar nu m-am gândit să fac de mai la depărtare să se vadă cât de mică este de fapt aceasta.

Biserica “Buna Vestire” – Ctitorită de Ioan vătaf de plai, fiul său, polcovnicul Cincă, popa Preda, popa Cârstea

De la stradă la poarta bisericii cred că am făcut doar 1 minut și ăla din cauza celor 2 perechi de piciorușe cu care călătorim 😅.

Poarta bisericii era închisă, dar nu încuiată, iar pictura acesteia este una foarte frumoasă 🤩.

Deasupra micii porți de lemn, la interior, se află 2 inscripții cu data renovării porții, 18 septembrie 1932 și cu numele celor ce au ajutat la renovarea acesteia.

Am admirat puțin poarta, iar apoi am intrat în curtea bisericii. Am văzut ceva cruci în curtea bisericii ce par a fi toate de după 1900. Pe unele din ele este încă vizibil un an, sau cuvinte de recunoștință, sau chiar câte un nume.

Din păcate biserica era încuiată și nu era nimeni pe care să întrebăm de cheie, așa că am admirat doar exteiorul.

Biserica prezintă un frumos “brâu” în culorile României, iar ferestrele prezintă și ele frumoase ornamente,

Turla bisericii, la un extraordinar zoom, are un an înscripționat pe ea. Nu pare a fi anul construcției. Poate un an al vreunei reparații importante? Se poate desluși anul 1837 și cifra 28 ce reprezintă probabil ziua. Între an și zi, pictura este mult prea deteriorată pentru a fi deslușită (presupun) luna din an.

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost verdele din picturi. Un verde deschis atât de plăcut 🥰. Nu știu dacă este culoarea originală, dar este o nuanță foarte frumoasă.

Mi-ar fi plăcut foarte mult să văd și interiorul acestei biserici. Data viitoare când suntem în zonă ne vom încerca iar norocul și poate reușim să vedem și pictura interioară.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s