Laleaua pestriță de la Dănești

Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris), este o plantă cu flori din familia Liliaceae răspândită în Eurasia. Laleaua pestriță este pe cale de dispariție în sălbăticie în multe țări europene fiind listată ca fiind dispărută (de exemplu în Cehia și Belgia). În România și Ucraina, această floare este listată ca fiind vulnerabilă, pe când în Ungaria și Elveția este listată ca fiind pe cale de dispariție.

Denumită popular și “Floare de Șah”, laleaua pestriță crește în soluri umede pe terenuri ierboase și în luncile râurilor până la altitudinea de 800m. Planta are înălțimi cuprinse între 15-40cm, iar culoarea florii variază de la alb la purpuriu și prezintă un motiv pestriț.

În România, laleaua pestriță este protejată de lege și poate fi întâlnită în cadrul a mai multor rezervații naturale printre care:

Rezervația naturală Pădurea Botorogi în județul Gorj;

Pădurea din Șes, Rezervația naturală Laleaua Pestriță în județul Bistrița-Năsăud;

Aria Naturală Protejată Pădurea Bălteni în județul Vaslui;

Lunca Pogănișului în județul Timiș;

Rezervaţia cu lalea pestriţă Vălenii de Mureş în județul Mureș;

Lunca cu lalea pestriță – Valea Sălajului în județul Sălaj;

Mlaştina după luncă în județul Harghita.

Prezența lalelei pestrițe este raportată sporadic și în alte zone ale țării. Noi am văzut prima dată laleaua pestriță la Zău de Câmpie, jud. Mureș, când am fost să vedem bujorii de stepă.

Rezervația naturală Pădurea Botorogi, sat Botorogi, comuna Dănești, județul Gorj, adăpostește an de an unul dintre cele mai extinse areale de lalea pestriță din România. Între lunile martie-aprilie, Pădurea Botorogi, cu o suprafață de 106 ha, este acoperită de un covor mov de Fritillaria meleagris.

Noi am ajuns în această locație la data de 26 martie 2023, cu ajutorul domnului pădurar Romică Prodea. Pentru a ajunge în pădurea cu lalea pestriță este suficient să setezi pin-ul pe Strada Lalelei, sat Botorogi. Oriunde decizi să parchezi, dar NU în pădure, trebuie doar să intri printre copaci pentru a ajunge la mica minune mov 🥰.

Legat de denumirea de “Floare de Șah” există și o legendă. Se spune că această denumire a florii vine de la curtea șahului Persiei în grădina căruia lucra o fată pe nume Daria. Într-o noapte, Daria visează că o fată vine și îi cere un buchet de lalele pentru a i le oferi în dar mamei sale care era bolnavă. În schimbul buchetului de lalele, fata îi promite Dariei că în grădina de care aceasta se îngrijea va înflori o lalea specială, pestriță, iar acest lucru s-a și întâmplat. Între timp, unchiul Dariei a inventat jocul de șah cu scopul de a-i alunga plictiseala Împăratului Persiei. Când a mers să ducă jocul la palat pentru a-l prezenta împăratului, bărbatul a luat-o cu el și pe Daria care l-a însoțit cu o lalea pestriță în mână.

Pe lângă laleaua pestriță, în pădurea de la Botorogi am putut admira și alte floricele frumoase precum toporașul și floarea de Paști.

Indiferent unde vei merge să admiri laleaua pestriță, nu uita să respecți natura și să pleci doar cu pozele ca amintiri 😊.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s