
Orlovi skali (eng: Eagle Rocks, rom: Stâncile Vulturului) se află în apropierea orașului Ardino, Provincia Kardzhali și face parte dintr-un grup de monumente tăiate în stâncă distribuite în Munții Rodopi din Bulgaria. Denumirea inițială a stâncii era de “Piatra Corbului” (Raven stone), denumire provenită de la numele popular al localității în limba turcă Kuzgun kaya.
Orlovi skali a fost declarat reper natural al Bulgariei în anul 2003.



În stânca de origine vulcanică de lângă Ardino au fost tăiate 100 de nișe de formă trapezoidală. Se presupune că aceste nișe datează din secolele V-IV î.Hr. deoarece în apropierea lor au fost găsite vase de lut ce prezentau urme de arsură pe părțile interioare.



În prezent, în stânca cu o înălțime aproximativă de 25m, se mai păstrează doar 97 de nișe trapezoidale. Partea de vest a stâncii prezintă cel mai mare număr de nișe și anume 55 pe când latura sudică prezintă 35 de nișe, latura nordică 5 nișe, iar latura estică prezintă doar 2 nișe.
Nișele tăiate în “Stâncile Vulturului” nu sunt dispuse regulat, iar dimensiunile lor diferă având adâncimi ce variază între 8 și 12 cm.






Scopul acestor nișe este în prezent necunoscut ele fiind mereu descoperite goale. Există totuși 3 teorii înaintate de oamenii de știință. O primă teorie afirmă că aceste nișe serveau drept locații pentru urnele funerare întregul complex având astfel rolul de necropolă. O a doua teorie vorbește despre posibilitatea ca aceste nișe să reprezinte niște porți către lumea cealaltă, lumea zeiței-mamă Cybele. A treia teorie înaintată de specialiști vorbește despre posibilitatea ca aceste nișe să facă parte din cadrul unui ritual tracic de inițiere.
Orlovi skali este cu siguranță un obiectiv învăluit în mister ce nu trebuie să lipsească din vizita ta în Munții Rodopi.


Noi am ajuns să vizităm Orlovi skali într-o zi ploioasă de 1 decembrie 2022, într-un mic tur de explorare al sudului Bulgariei. Da, am ales să petrecem ziua națională a României la vecinii bulgari 🙃.
Din Ardino se ajunge la Thracian cult complex “Orlovi skali” pe un drum foarte îngust, dar altfel asfaltat și bun. Există indicatoare care te îndrumă până în mica parcare amenajată la începutul traseului spre complexul de cult tracic. În parcare există și un panou informativ, dar din păcate doar în limba bulgară.
La momentul vizitei noastre, casa de bilete era închisă, dar poarta de acces avea locaș de monede. Am avut noroc că aveam monede la noi 😐. Intrarea a fost 5 leva/adult.


După ce am trecut de poartă am pornit pe cărarea ce avea să ne ducă la stânca cu nișe. La un moment dat, această cărare se împarte în două: o cărare face spre stânga și o cărare continuă drept. Noi am ales să continuăm drept și am ajuns la stâncă în aproximativ 5-10 minute.
Am înțeles că poteca ce mergea la stânga este mai lungă, iar traseul pe acolo durează aproximativ 15-20 de minute. Acest traseu este numit “poteca poeziei Ardino”, iar turiștii sunt întâmpinați cu citate din poeziile locale, bineînțeles, tot în bulgărește.
Drumul până la Orlovi skali a fost extraordinar de frumos chiar dacă ploua. Norii și ceața au accentuat foarte frumos ruginiul frunzelor.












În fața stâncii era o bancă acoperită așa că am putut să ne ținem fetița acolo cât eu și Victor am mers să dăm roată stâncii pe rând. Pentru a coborâ de cealaltă parte a stâncii există trepte amenajate.




Am înțeles că în apropiere de Orlovi skali ar fi și ruinele unei vechi cetăți tracice pe nume Kaleto. Această cetate este complet distrusă în prezent deoarece la construirea ei nu s-a folosit mortar. Cetatea este declarată ca sit istoric încă din anul 1979. Noi nu am fost și la această locație. Poate la o vizită următoare.
[…] ploua mărunt așa că ne-am împachetat și am plecat spre Complexul de cult tracic “Orlovi skali” (Thracian cult complex “Orlovi skali” pe […]
LikeLike