Ciupercile de piatră de la Beli Plast

Ciupercile de piatră (eng: Rock Mushrooms / Stone Muchrooms; bulg: Каменни гъби / Kamenni Gabi) sunt un fenomen natural al Munților Rodopi, situate în partea de sud a Bulgariei, în apropiere de satul Beli Plast, provincia Kardzali.

“Ciupercile de piatră” (“Ciuperca de stâncă”) ocupă o suprafață de 3ha și au fost declarate reper natural al Bulgariei la data de 13 mai 1974.

Cunoscute de localnici sub numele de Mantar kaya, formațiunile din piatră sub formă de ciuperci de la Beli Plast s-au format în Paleogen (66,0 – 23,03 milioane de ani), când întreaga zonă se afla pe fundul unei mări. Activitatea vulcanică subacvatică a dat naștere Rodopilor de Est, iar retragerea ulterioară a mării și ridicarea fundului mării au permis ca stâncile să fie supuse eroziunii apei, soarelui și vântului.

Forma de ciupercă a stâncilor este datorată celor 2 straturi diferite ale tufurilor vulcanice riolitice din compoziția stâncilor. Piciorul “ciupercilor”, de nuanță rozalie, este format din clinoptilolit, iar pălăria “ciupercilor”, de nuanță verzuie, este formată din celadonit. Petele de culoare neagră sau albăstruie de pe “pălării” sunt date de prezența concrețiunilor de mangan.

Proprietățile mecanice mai slabe ale clinoptilolitului au făcut ca acesta să fie mai puternic afectat de factorii de mediu ca celadonitul. Astfel, a rezultat forma extrem de interesantă, de ciupercă, a acestor roci vulcanice.

Înălțimea “ciupercuțelor” este de aproximativ 2,5-3m, iar dimensiunile pălăriilor de aproximativ 2,5m.

Potrivit localnicilor, rocile din care sunt formate ciupercile de piatră prezintă și proprietăți curative. Localnicii consideră că, prin cufundarea acestui mineral în apă, aceasta devine vindecătoare și poate trata tensiunea arterială, depresia și insomnia. Și ținând cont că clinoptilolitul este comercializat în Europa ca medicament, este posibil ca acei localnici să aibă mare dreptate cu privire la proprietățile vindecătoare ale acestui ziolit.

Formele ciudate ale rocilor de la Beli Plast au generat și o legendă cu origini în istoria mai puțin pașnică a Bulgariei. Legenda (cu mai multe variațiuni) spune că, în cetatea Perperikon din apropiere, locuia un miner, Raduil, ce avea 4 fete neasemuit de frumoase. Într-o vară, fiind secetă și apa insuficientă în fântânile cetății, cele 4 fete au plecat în căutare de apă. Pe drum, fetele au văzut o hoardă de turci și au fugit înapoi spre cetate pentru a-i avertiza pe locuitori. Cetatea nu a făcut față atacului invadatorilor care au omorât bărbații și au luat femeile prizoniere. Cele 4 fete ale lui Raduil au fost și ele capturate și duse în fața căpeteniei pentru ca acesta să-și aleagă una dintre ele, restul fetelor urmând a fi vândute ca sclave. Căpetenia turcă a ales-o pe cea mai mare dintre fete, dar aceasta a reușit să se elibereze, să îl omoare pe turc și să fugă împreună cu surorile ei. Văzând acestea, Omur, prieten al căpeteniei turce, a pornit în urmărirea celor 4 fete. A reușit să le ajungă din urmă pe surori și dintr-o singură mișcare de sabie să o decapiteze pe fata cea mare. Pe loc, fata s-a transformat în ciupercă de piatră, iar aceeași soartă au avut-o și surorile ei după ce au căzut la rândul lor sub sabia turcului. Văzând această grozăvie, Omur s-a speriat și a încercat să fugă, dar s-a transformat la rândul său într-o piatră neagră ce stă singuratică și acum, în apropiere de ciupercile de piatră. Această piatră este numită Karatepe.

Pe GoogleMaps găsiți acest obiectiv la pin-ul Mushroom Rocks. Pe direcția Kardzali – Mushroom Rocks, pe partea dreaptă, imediat după o curbă mare la dreapta, există și un mic loc de parcare. Parcarea nu este amenajată, ci este mai mult un mic refugiu în afara drumului, unde încap 2-3 mașini, dar decât să lași mașina în drum pe avarii, e bine și așa. Din această mică parcare, trebuie doar să traversezi drumul și ai ajuns la ciupercile de piatră.

Noi am ajuns la ciupercuțele de piatră bulgărești într-o zi mohorâtă de 02.12.2022, într-un mic tur de explorare a zonei Kardzali cu ocazia weekendului prelungit de 1 Decembrie. Fiind o zonă extrem de mică cu ciuperci de piatră, am petrecut aici aproximativ 10 minute. Spre finalul vizitei au mai oprit 2 mașini cu număr de Bulgaria pentru a vizita această minune a naturii 😊.

Nu există (încă) taxă de vizitare și nici de unde să cumperi un suvenir. Nu știu dacă în plin sezon turistic nu vin cumva și ceva vânzători ambulanți cu briz-briz-uri specifice.

Un obiectiv al Bulgariei puțin promovat, văzut de mulți (care nu apreciază natura) doar ca o pierdere de timp, dar care cu siguranță merită o vizită. Adică noi am fost în mod special la acest obiectiv și nu doar s-a întâmplat să trecem pe lângă el 🙃 și nu regret nici o clipă drumul făcut 🥰.

Dacă te decizi să mergi la “cules” de ciupercuțe, nu uita că sunt protejate de lege deci nu te cățăra pe ele de dragul unei poze și nu pleca cu săculețul de clinoptilolit 🙃.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s