Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Platoul Vârtoapelor, localizat în Munții Șureanu, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, este an de an acoperit între 14 martie-15 aprilie (depinzând de cât de rece a fost iarna) de o pătură de ghiocei sălbatici.

Ghioceii bogați (Leucojum vernum), denumiți popular și luște, sunt plante perene cu bulbi ce se întâlnesc în păduri, tufărișuri și fânețe umede. Înălțimea plantei variază între 12-35cm și de obicei prezintă la capătul tulpinii o singură floare de culoare albă cu câte 6 petale. Uneori planta prezintă 2 flori la capătul tulpinii această variantă fiind cunoscută (dar nerecunoscută de World Checklist of Selected Plant Families) ca Leucojum vernum var. vagneri. Fiecare petală, de lungime 15-25mm, prezintă la capete câte un semn mic verde (Leucojum vernum var. vernum) sau galben (Leucojum vernum var. carpathicum).

Leucojum vernum var. vernum

Traseul urmat de noi pentru a ajunge la ghiocei (deoarece ar mai fi un traseu după cum se vede pe hartă) pornește de la intrarea în satul Grădiștea de Munte, jud. Hunedoara și durează aproximativ 3 ore dus. Noi am fost la ghiocei și cu fetița noastră de 4 ani, deci viteza de deplasare a fost cea a melcului turbat 🙃. Pentru cineva fără copii și cu mai mult antrenament fizic, urcarea poate fi făcută în 2 ore. Urcarea se face în mod destul de susținut pe un drum forestier accesibil în mare parte doar mașinilor de teren (deși am văzut și un Duster curajos). Pe drumul forestier se poate urca până la un anumit punct și cu mașini cu garda joasă ceea ce vă poate salva o oră de urcat pe jos. Deși drumul poate fi parcurs și cu mașina, eu vă sugerez, dacă se poate, să o lăsați în parcarea de la drumul asfaltat ce duce la Sarmizegetusa Regia și să faceți o plimbare prin natură pentru că este foarte frumos.

Traseul urmat de noi ce pornește de la bulina roșie

Pentru a ajunge la ghiocei este suficient să urmați drumul forestier fără să vă abateți de la el. De la pancarta cu “Biodiversitatea Munților Șureanu” veți mai avea de mers aproximativ 15 minute până la apariția primilor ghiocei.

Nu prea aveți cum să îi ratați pentru că efectiv este plin de ei și pe stânga și pe dreapta drumului. Sunt aproximativ 10 ha de ghiocei deci vă puteți opri la primii pe care îi vedeți pentru că oricum nu îi puteți vedea pe toți 😅.

Pentru a fi siguri că vom prinde ghioceii înfloriți noi am ales mijlocul perioadei de înflorire și anume data de 27 martie 2022. Chiar și așa, aproape am renunțat când gazda de la pensiune ne-a spus că a auzit de la alți turiști că nu ar fi înfloriți. Ne-am hotărât totuși să încercăm să ajungem la ghiocei. Pe drum ne-am întâlnit cu o doamnă care cobora deja (noi am fost putori și abia la 12:30 am început urcușul pe drumul forestier) și care ne-a spus că ghioceii sunt cât se poate de înfloriți. Probabil turiștii de nu au văzut ghioceii au nimerit exact zona umbroasă a platoului unde înflorirea are loc după 1 aprilie. Aproape am renunțat de vreo câteva ori pentru că Ruxy a ales să își susțină concertele de tantrumuri, dar am reușit până la urmă să ajungem până sus pe Platoul Vârtoapelor. Drumul a meritat tot efortul: peste tot doar ghiocei înfloriți 😍. Tot ce vedeți verde în pozele de mai jos sunt ghiocei.

Am petrecut aproape 1 oră printre ghiocei, admirându-i și “ascultând” liniștea. Am avut parte de alți turiști care nu s-au cărat cu boxa portabilă după ei plus că și Ruxy s-a potolit și ne-a lăsat să ne bucurăm de priveliște. Am intrat în vorbă cu mai multe persoane care au venit să admire ghioceii, dintre care foarte mulți localnici. Spre norocul meu și al Ruxandrei, unul dintre cei cu care am intrat în vorbă (Radu parcă îl chema) avea un Suzuki 4×4 parcat mai jos și și-a făcut un pustiu de bine și ne-a dus și pe noi până la asfalt. Cu Ruxy foarte obosită și cu genunchiul meu care începuse să doară destul de tare (ca la orice traseu de coborâre) nu știu dacă mai ajungeam la mașina noastră pe lumină.

Nu uitați să admirați ghioceii respectând natura: nu rupeți florile și nu lăsați gunoaie în urma voastră.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s