Lavanda (Levănțica)

Levănțica cuprinde 47 de specii din familia Lamiaceae și cuprinde plante erbacee perene dar și plante perene asemănătoare arbuștilor, subarbuștilor sau arbuștilor mici. Planta este originară din zonele mediteraneene (Africa de Nord și Est, insulele Canare, Asia de Sud-Vest) unde creștea spontan pe terenurile pietroase și aride. Levănțica a fost adusă în europa de către negustorii greci, iar în prezent este răspândită în toată Europa, Australia și S.U.A. Cea mai cunoscută este lavanda englezească (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis – denumire veche).

Termenul de levănțică derivă din latinescul lavare (=a spăla), iar romanii foloseau planta la parfumarea băilor.

Lavanda (conform DEX desemnează atât planta cât și parfumul extras din plantă), prezintă o tulpină groasă cu numeroase ramificații ce devin lemnoase la maturitate. Ramificațiile ce prezintă inflorescențe sunt mai lungi și prezintă frunze în partea inferioară. Frunzele sunt verzi, subțiri, lungi și au vârf ascuțit. Lavanda înflorește în lunile iunie-august în funcție de specie, iar florile sunt puternic parfumate cu nuanțe de roz, albastru închis sau violet. Semințele plantei sunt tari și acoperite de o membrană slab permeabilă.

Datorită acidului acetic, alcoolului olifalic, taninului, substanțelor minerale și a uleiului volatil plăcut mirositor din componența sa, lavanda este foarte folosită în medicina naturistă la prepararea de ceaiuri, uleiuri și tincturi, dar și în industria cosmetică la realizarea săpunurilor, loțiunilor de corp și a parfumului.

Lavanda este contraindicată în combinație cu sedativele și medicamentele pentru depresie. Dintre beneficiile atribuite produselor din lavandă se pot enumera: îmbunătățirea circulației sângelui, combaterea stărilor de nervozitate, agitație și neliniște, protejarea și vindecarea pielii în urma înțepăturilor de insecte, combaterea durerilor de cap și a migrenelor, tonifierea cardiacă și ameliorarea aritmiei cardiace, stimularea creșterii și întăririi firului de păr, combaterea mătreței, combaterea dăunătorilor (în special a moliilor), ameliorarea afecțiunilor respiratorii (bronșite, astm, tuse) etc.

Un alt “beneficu” al lavandei îl reprezintă mai nou fotografiile realizate într-un lan de lavandă. Cu cât mai mare lanul cu atât mai bine 😏.

Bine înțeles că și noi am profitat de acest ultim “beneficu”, mai ales că o plimbare printre florile de lavandă este foarte relaxantă. De obicei, la noi în țară, lavanda înflorește în luna iunie-iulie și există mulți producători locali care, contra unui cost, permit vizita în lanul lor de lavandă. Taxa de intrare o reprezintă de obicei achiziționarea unui buchețel de lavandă. De la acești producători locali pot fi achiziționate și diverse produse realizate din lavandă.

Tărâmul Lavandei

Acest lan de lavandă este situat în comuna Mădăraș, jud. Mureș și însumează 50.000m². De la parcarea amenajată până sus pe dealul pe care se situează lanul de lavandă se face 10-15minute la mers foarte lejer. Cu cărucior cu bebe este un pic mai complicat că e ceva de împins la deal, dar dacă noi am reușit sigur reușesc și alți părinți. Taxa de intrare constă în achiziționarea unui buchețel de lavandă (parcă 15 lei/persoană a fost ultima dată, în 2021).

Aici nouă ne-a plăcut cel mai mult. Am fost deja de 3 ori. Aici se organizează și ședințe de foto cu fotograf profesionist, iar înscrierile se fac pe pagina de facebook a lanului de lavandă. Noi am plătit 200 lei pe ședința foto din 17 iulie 2021.

Ce ne-a mai plăcut a fost faptul că te puteai bucura în liniște de parfumul florilor și zumzăitul de albine pentru că chioșcurile de vânzare a alimentelor și locul de joacă al copiilor erau amenajate la baza dealului și muzica nu se auzea până sus pe deal. Lângă lanul de lavandă se afla doar chioșcul cu produse de lavandă (ulei esențial, apă florală, sare de baie cu lavandă, sirop de lavandă, miere de lavandă, magneți de frigider), iar în lan erau amenajate diverse decoruri pentru a putea fi folosite la fotografii.

Ce nu ne-a plăcut: sunt 3 ore jumătate de condus de la Brașov 🤣.

Poți consulta și pagina de web a Tărâmului Lavandei, iar pe facebook poți afla în timp real care este stadiul de înflorire al florilor, dar și starea vremii pentru a nu bate drumul degeaba.

Lavandă Alberta

Acest lan de lavandă este destul de mic și este situat lângă satul Crizbav, jud. Brașov deci la doar 30min de Brașov. Am fost o singură dată aici, la 26 iunie 2020. Intrarea se realiza la momentul respectiv pe baza achiziționării unui buchet de lavandă pe care trebuia să ți-l culegi tu. Avantajul acestui fapt era că puteai să îți faci un buchet destul de mare cu condiția să îți încapă într-o singură mână 😬. Dezavantajul era faptul că dacă nu aveai foarfecă sau cuțit la tine trebuia să închiriezi și acest accesoriu pentru că nu poți rupe firul de lavandă cu mâna goală.

Când am fost noi nu era amenajată nici o parcare și vizitatorii trebuiau să parcheze pe marginea drumului.

Și aici găsești diverse produse de lavandă pentru achiziționare și un singur decor pentru realizarea pozelor (sau cel puțin în 2020 era unul singur), iar ca să poți să îl folosești trebuie să plătești în plus.

Găsești mai multe informații pe pagina de facebook sau de web a acestui producător local.

Grădina de Lavandă

Pentru anul 2022 am ales să vizităm acest lan de lavandă de dimensiuni medii aș spune eu situat în satul Țipărești, comuna Cocorăștii Mislii, jud. Prahova.

Intrarea a fost 10 lei/adult la 3 iulie 2022, iar dacă vroiai un buchețel de lavandă atunci trebuia să îl achiziționezi separat la prețul de 15 lei. Și aici se puteau achiziționa diverse produse din lavandă (miere, săpun, ulei esențial etc.). Există și diverse decoruri unde te poți fotografia și posibilitatea de a-ți rezerva o ședință cu un fotograf profesionist.

Lui Victor i-a plăcut foarte mult și faptul că nu a trebuit să împingă căruciorul cu Andrei la deal 🤣. De la parcarea amenajată pentru turiști până la lanul de lavandă se merge pe loc drept preț de vreo 5 minute. Atenție: pinul pe GoogleMaps este pus greșit, dar se vede indicatorul spre lavandă.

Dacă alegi să vizitezi acest lan de lavandă și vii dinspre Brașov nu uita să NU treci Valea Prahovei duminica. Doar dacă nu vrei să stai blocat în trafic cel puțin 2-3 ore 😅.

Găsești mai multe informații pe pagina de facebook sau de web a acestui producător local.

Lavandă în Bulgaria

Multă lume știe de Bulgaria și trandafiri, dar foarte puțină lume știe că Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de lavandă la nivel mondial.

În lunile iunie-iulie găsești foarte multe lanuri de lavandă în Bulgaria în care îți poți face poze în mod gratuit. Nu uita totuși să respecți munca oamenilor și să lași florile în pace.

Deși am trecut de foarte multe ori pe lângă lanurile de lavandă din Bulgaria, am oprit să facem poze abia în escapada noastră la Veliko Tărnovo și Dryanovo. A fost o experiență foarte plăcută mai ales că soarele era deja la apus deci nu era cald să nu poți să respiri. Am stat în parfumul florilor și am ascultat greierii și păsărelele ciripind. Și pe Ruxy chiuind 😅.

Dacă alegi să mergi într-un câmp de lavandă pentru poze sau/și relaxare nu uita să-ți iei pălărie, cremă de soare și să fii foarte atent la copii pentru că sunt multe albine.

Sfat: Dacă te îmbraci în galben o să iasă în poze un contrast foarte frumos deoarece mov și galben sunt culori complementare 😉.

Indiferent unde alegi să te pozezi în lavandă nu uita să-mi spui și mie ca inspirație pentru anul viitor 😉.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s