Cascada și Canionul Kaya Bunar (Hotnitsa)

Cascada Hotnitsa (bulg: Хотнишки Водопад) este o cascadă de aproximativ 30m înălțime situată pe cursul râului Bohot, la aproximativ 20km de orașul Veliko Tărnovo, Provincia Veliko Tărnovo, Bulgaria. Cascada și canionul râului Bohot au fost declarate arie protejată în anul 1971. Suprafața ariei protejate este de 8 ha.

Cunoscută și sub numele de Kaya Bunar, nume provenit din turcă și însemnând “izvor în stâncă”, cascada este o cădere de apă extraordinar de frumoasă. Apele râului, după ce se preling pe stânci, formează un mic lac de culoare verde-albastru și apoi își continuă curgerea spre punctul de vărsare în râul Rositsa în apropiere de fostul oraș roman Nicopolis ad Istrum.

Se ajunge ușor la Cascada Hotnitsa folosind GoogleMaps. Drumul este asfaltat, iar în apropiere de cascadă este o parcare destul de mare care era aproape goală la momentul vizitei (19 iunie 2022). Este adevărat că noi am ajuns pe înserat și este foarte posibil ca în timpul zilei să fie cu mult mai mulți vizitatori. De la parcare la cascadă ajungi în 1-2 minute și nu îți trebuie neapărat încălțăminte de drumeție. Tot în zonă este amenajată și zonă de luat masa.

Am înțeles că în zilele caniculare lumea se și scaldă în lacul de la baza cascadei, dar nu uita că este totuși zonă protejată și dacă alții nu respectă natura nu înseamnă că nici tu nu trebuie să o respecți.

Din partea stângă a cascadei se formează traseul ecologic ce parcurge Canionul Hotnitsa. Traseul începe cu niște trepte de piatră destul de abrupte și alunecoase.

După ce se urcă aceste trepte de piatră se ajunge la o răscruce. Spre dreapta poteca duce la niște scări de metal și deasupra Cascadei Hotnitsa (vezi filmulețul de mai jos). Aici nu există balustrade și este necesară o foarte mare atenție. Victor nu s-a încumetat să se urce pe stâncă și clar nu este de mers cu copii mici.

De la răscruce spre stânga se ajunge în Canionul Hotnitsa. Se urcă întâi o scară mică verticală de lemn, apoi niște trepte de piatră și se ajunge la o îngustare a pereților de stâncă de unde se poate privi cascada printr-o “fereastră” în stâncă. Această “fereastră” este protejată cu un grilaj metalic.

După ce se trece printre stânci se ajunge la o cascadă mai mică pe râul Bohot.

Traseul prin canion este marcat cu bulină roșie, are o lungime de 1,5km și este presărat cu scări și podețe de lemn. Unele scări sunt verticale deci traseul nu este chiar pentru oricine. Există și balustrade de lemn pe unele porțiuni, iar unele se mișcau destul de tare deci nu e indicat să te bazezi 100% pe ele. Poteca este îngustă permițând de multe ori trecerea doar a unei persoane. Purtarea de încălțăminte adecvată este de asemenea recomandată.

Urcarea prin canion ne-a luat aproximativ 45 de minute, dar noi am mers încet și am avut-o și pe Ruxy cu noi care, la cei 4 anișori și jumătate ai ei, a avut nevoie de mult ajutor să urce.

La coborâre am observat și un cuib de viespi sau albine pe care la urcare nu l-am observat. Sincer, m-am bucurat că nu am văzut și locatarii cuibului 😅.

O cascadă și niște peisaje extraordinar de frumoase care merită cu siguranță a fi vizitate 🥰.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s