Parcul Natural Rusenski Lom

Situat la doar 20 de kilometri de Ruse, Parcul Natural Rusenski Lom poartă numele ultimului mare afluent pe partea dreaptă al Dunării, râul Rusenski Lom. Înființat la 26 februarie 1970, parcul natural ocupă o suprafață de 3408 hectare și adăpostește numeroase specii protejate de plante și animale. Izolarea canionului a permis dezvoltarea unui ecosistem ce combină fauna și flora mediteraneeană cu cea central europeană.

Flora parcului natural numără aproximativ 902 specii de plante dintre care 51 sunt protejate de lege. Printre speciile protejate se numără 7 specii de orhidee (Cephalanthera damasonium Druce, Cephalanthera longifolia (L.) Fritsch, Himantoglossum caprinum (Bieb.) Spreng, Orchis morio L., Orchis purpurea Huds., Orchis simia L., Orchis tridentata Scop.), 6 specii rare (Pulmonaria mollis Wulfen ex Hornem., Cercis siliquastrum L., Chamaecytisus kovacevii (Vel.) Rothm., Erodium hoefftianum ssp. neilreichii (Janka) Davis., Potentilla emili-popii Nyar., Celtis caucasica Willd.), 3 specii pe cale de dispariție (Anemone sylvestris L., Galium rubioides L., Verbascum dieckianum Borb. and Deg.) și multe specii endemice Balcanilor.

O listă completă a plantelor protejate de pe teritoriul parcului natural găsiți aici (presupunând că site-ul este updated):

http://www.rusenskilom.iag.bg/protected/lang/1/id/23/species

Fauna parcului natural cuprinde aproximativ 70 de specii de mamifere dintre care 37 de specii sunt protejate de lege. Printre speciile protejate se regăsesc lilieci (Pipistrellus nathusii, Pipistrellus pipistrellus, Myotis myotis etc.), arici (Erinaceus concolor), popândăi (Spermophilus citellus) etc.

O listă completă a mamiferelor protejate de pe teritoriul parcului natural găsiți aici (presupunând că site-ul este updated):

http://www.rusenskilom.iag.bg/protected/lang/1/id/24/species

Speciile de păsări se ridică la un număr de aproximativ 192 dintre care 174 sunt protejate. Dintre speciile întâlnite face parte cel mai rar vultur din Europa și anume Vulturul egiptean (Neophron percnopterus).

Pentru vizitarea Parcului Natural Rusenski Lom există mai multe trasee recomandate mai mult primăvara și toamna și nu pe ploaie sau după o ploaie. Chiar și așa este bine să fiți pregătiți pentru porțiuni mai mlăștinoase și să aveți spray pentru țânțari și încălțăminte adecvată.. Noi, la momentul actual, am urmat doar traseul spre Nisovo pentru aproximativ 20 de minute.

Traseul Fortăreței Cherven: Acest traseu urmărește, pe lângă râu, stânca pe care a fost ridicată fortăreața. Traseul are două părți , conform unui panou informativ (cele două linii gri de pe panoul informativ). Prima parte pornește din parcarea fortăreței, se urcă până pe platoul pe care se găsesc ruinele fortăreței, străbate întreg platoul, iar pe partea de vest ar trebui să fie niște scări ce coboară până la râul Cherni Lom unde se întâlnește cu cea de-a doua parte a traseului. A doua parte a traseului pornește din prima parcare a fortăreței, ajunge în ce-a de-a doua parcare a fortăreței și continuă pe la baza stâncii până se întâlnește cu prima parte a traseului.

Noi am vizitat o parte din Fortăreața Cherven și am admirat canionul râului Cherni Lom de pe platou.

Traseul Bisericile de piatră Ivanovo: Traseul are 9 km și pornește din satul Ivanovo, din gară și ajunge până la parcarea de la bisericile de piatră. Traseul ar cuprinde și partea de belvedere la care se ajunge fie urcând scările spre biserica de piatră a Sfintei Fecioare, fie urcând pe un traseu prin pădure, traseu ce începe pe partea dreaptă dacă se continuă drumul asfaltat pentru încă puțin timp.

Noi am admirat canionul râului Rusenski Lom de sus de la belvedere, unde am ajuns urcând prin pădure. După aceea am mers la biserica Sfintei Fecioare și am coborât înapoi în parcare pe scările ce pornesc de la biserica săpată în stâncă.

Traseul Gramovets: are o lungime de aproximativ 12 km. Traseul pornește din parcarea bisericilor de piatră de la Ivanovo, mai precis urmând drumul de unde se termină asfaltul și până la un fel de popas cu șemineu. Din spatele popasului pornesc niște scări care urcă la fostele biserici de piatră Gramovets.

Traseul Ulmului Centenar: are o lungime de 6 km și are ca obiectiv un ulm alb european vechi de secole. Traseul pornește din partea estică a satului Nisovo, trece printr-un cimitir creștin din secolul al XVII-lea, trece pe lângă iazurile cu pești ale satului, urcă pe stânci de unde se pot vedea rămășițele satului Galitsa și ajunge la vechiul ulm alb. Se poate continua traseul până la o moară de apă demolată. În perioada aprilie-octombrie, de pe podul peste râul Beli Lom se pot urmări liliecii de vânătoare.

Traseul dendrologic: pornește tot din satul Nisovo și are o lungime de 6km care poate fi prelungită cu încă 4 dacă se dorește și vizitarea Mănăstirii Golyam Nisovski.

Oricare traseu ați alege, peisajul este spectaculos. Noi cu siguranță vom reveni pentru a vizita mai mult.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s