Mănăstirea Basarbovo

Mănăstirea Sfântul Dimitrii Basarbovski, singura mănăstire activă în stâncă de pe teritoriul Bulgariei, este situată în apropierea satului Basarbovo, provincia Ruse, pe valea râului Rusenski Lom la o înălțime de 35 de metri față de acesta.

Mănăstirea în stâncă Basarbovo a fost pentru prima dată menționată în anul 1431 într-un registru fiscal otoman. Numele mănăstirii provine de la Sfântul Dimitrii Basarbovski (Dimitrie Basarabov) ce s-a născut la Basarbovo în anul 1685 și și-a petrecut întreaga viață în peșteri. Moaștele sfântului au stat la biserica din sat până la războiului ruso-turc dintre anii 1769-1774 când generalul rus Petru Salticov le-a luat din Basarbovo cu intenția de a le trimite în Rusia. În anul 1774, la rugămințile mitropolitului Grigorie al II-lea al Țării Românești și ale negustorului de origine macedoromană Hagi Dimitrie, moaștele Sfântului Dimitrii Basarbovski (cu excepția mâinii sale drepte ce a fost totuși trimisă la Kiev) au fost dăruite poporului român și așezate în catedrala patriarhală din București unde odihnesc și în prezent.

În anul 1937, călugărul Hrisant s-a stabilit la mănăstire și a început să strângă donații pentru a o renova. În anul 1978, mănăstirea este numită reper istoric.

După ce intrați pe poarta mănăstirii veți observa în centrul curții o fântână care ar fi fost săpată de însuși Sfântul Dimitrii și se spune că ar avea apă curativă. Din păcate nu am o fotografie cu fântâna.

Spre partea stângă a curții, pe lângă un magazin cu obiecte de cult, încep cele 48 de trepte ce duc la nișa în care, conform legendei, dormea Sfântul Dimitrii. La un moment dat drumul se desparte, spre partea stângă se continuă cu trepte, iar spre partea dreaptă cu un fel de alee foarte îngustă. Urcând treptele din partea stângă, care sunt abrupte și pot fi alunecoase deci folosiți balustradele cu încredere, se ajunge la o platformă de stâncă. Pe această platformă, în partea stângă ar fi locașul unde dormea sfântul (care era încuiată când am fost noi deci nu știu dacă este vizitabilă sau nu), iar în partea dreaptă se află o bisericuță în stâncă unde se oficiază încă slujbe. În bisericuța din stâncă se află un iconostas de lemn realizat în anul 1941 în stânga căruia se află o icoană cu Sfântul Dimitrii în reprezentare centrală, iar pe părțile laterale sunt 10 scene ale vieții acestuia cu inscripții în greacă și cu litere chirilice românești.

Dacă urmați apoi aleea îngustă de stâncă ajungeți la o peșteră naturală unde a fost îngropat călugărul Hrisant.

În partea din spate a curții mănăstirii se află o biserică nouă, iar la momentul vizitei noastre (29 mai 2021) era un preot care ne-a binecuvântat.

Drumul până la mănăstire este străjuit de stâncile râului Rusenski Lom. Întreaga mănăstire de altfel se află la baza unei stânci foarte înalte.

O locație unică ce cu siguranță merită vizitată.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s