Cascada Mezotermală Toplița

Cascada termală de la Toplița, jud. Harghita, este o cădere de aproximativ 10 metri a apelor termale (ce au o temperatură de aproximativ 27oC) ce provin de la Izvorul Bánffy (Bradu) și care a fost declarată arie protejată de tip geologic și peisagistic în martie 2000. Rezervația naturală se întinde pe circa 0,5 ha și își schimbă aspectul în permanență datorită travertinului modelat de apele termale bogate în carbonat de calciu. După căderea pe peretele de travertin, apele se adună într-un mic lac de adâncime 1,2 metri de un verde extraordinar de frumos.

În zona cascadei au fost identificate aproximativ 70 de specii de plante printre care Struța apei, Limbarița, Feriga de stâncă, Bobornicul, Brădișorul, Fierea pământului, Zburătoarea de zăvoi, Mătasea broaștei, Nu-mă-uita de apă, Lintița, Mana apei subțiri.

Datorită temperaturii apelor, cascada îngheață rareori. În 2014 când s-a întâmplat acest lucru o parte din stâncă s-a prăbușit datorită dezghețului brusc. Să sperăm că acest lucru nu se va mai întâmpla deoarece cascada este de o frumusețe deosebită și este printre puținele din țară și din lume. În țară mai întâlnim o cascadă cu apă termală în jud. Hunedoara la Geoagiu Băi, Cascada Clocota, care este pe lista noastră de “to see” de cum se încălzește vremea. Dacă mai știți vreuna vă rog să-mi scrieți în comentarii.

La acest obiectiv clar vom reveni ca să o vedem și prin prisma verii și a iernii. Trebuie să revenim la Toplița și pentru celelalte obiective pe care le-am ratat la vizita noastră din 3 aprilie 2021: Mănăstirea Toplița și Castelul Urmánczy.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s