Castelul Lázár se găsește în satul Lăzarea, jud. Harghita. În prezent castelul nu este deschis publicului datorită situației incerte dată de revendicarea moștenitorilor, dar este deschis artiștilor cu ocazia Taberei Internaționale de Creație ce se organizează în fiecare toamnă. O să încercăm să îl vizităm în timpul taberei de creație când va avea loc următoarea ediție (dacă se va mai organiza din cauza pandemiei) pentru a vedea și interiorul castelului.
Numele edificiului renascentist (prezintă și elemente gotice și romanice) provine de la familia care a început construcția sa în jurul anilor 1632. Reprezentantul regal al scaunelor Gheorgheni, Ciuc și Cașin, István Lázár al IV-lea, a fost cel care a conferit castelului forma sa actuală pornind de la Conacul András construit în 1450.
Bastionul de poartă al castelului, aflat pe latura sudică, este flancat de ziduri cu cornișe ornate în stil renascentist pe care se pot vedea urmele unor picturi murale decorative. Doar aceste ziduri exterioare ale castelului au fost pictate cu motive florale. Turnurile de colț au formă rectangulară regulată cu excepția celui de nord-vest care are formă de septogon (Bastionul Veres). Tot în partea de nord-vest se găsește palatul unde se desfășurau adunările Scaunului.
În 1707 castelul a fost incendiat de trupele habsburge ca represalii pentru faptul că Ferenc Lázár și-a oferit ajutorul curuților. A urmat reconstrucția castelului și ridicarea unui nou corp – “Sala Cavalerilor”. Alte 2 incendii (în 1748 și 1872) au dus la degradarea masivă a castelului nemaiexistând alte renovări până în anul 1967.
În prezent s-au terminat lucrările la clădirea principală care este folosită ca galerie de artă, la “Sala Cavalerilor” și la “Bastionul Berzelor” și urmează a fi renovate “Casa Femeilor” și “Bastionul cu Brânză”. Sper ca toate renovările să fie încheiate iar castelul să fie deschis publicului cât mai curând.
[…] Castelul Lazar […]
LikeLike