Cascada Clocota

Cascada Clocota este situată la marginea stațiunii balneoclimaterice Geoagiu-Băi, jud. Hunedoara și reprezintă căderea de apă a râului Clocota de la o înălțime de 20 de metri pe versantul de travertin.

Cascada este una termală (în România o altă cascadă termală se găsește la Toplița) și s-a format ca urmare a prăbușirii abrupte a terenului sub acțiunea corozivă a apei calcaroase a râului Clocota. Datorită apelor adunate de la 16 izvoare termale Cascada Clocota nu îngheață niciodată. Prăbușirea terenului s-a realizat cu capacii și vegetația aferentă care au fost apoi înglobate în depunerile de travertin creând un aspect spectaculos al cascadei. Faldurile verticale ale cascadei sunt acoperite de mușchi, iar apa formează la baza cascadei bazine și trepte foarte interesante.

Pentru a ajunge la Cascada Clocota se pot urmări indicatoarele ce se găsesc în Geoagiu-Băi, iar drumul din centrul stațiunii până la cascadă durează aproximativ 15 minute. Se poate merge și cu mașina până la aproape 3 minute de cascadă, dar nu este o parcare amenajată acolo. Se poate parca pe pietriș la începutul aleii pietonale ce duce la baza cascadei, deci dacă sunt mai multe persoane ce vor să parcheze acolo nu prea va fi posibil.

Există și o legendă legată de această cascadă. În vremea ocupării austro-ungare, un ofițer s-ar fi îndrăgostit de fata morarului din localitate și ar fi forțat-o să se căsătorească cu el, dar cum fata iubea un alt băiat a decis să-și pună capăt zilelor aruncându-se de pe versant în apele Clocotei. De atunci apa clocotește încălzită de inima fetei.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s