
Căutând o destinație unde să putem merge ușor cu copiii să mai respirăm aer curat, am dat întâmplător peste Dealul Pivnițele Mari (sau Pivnița Mare, Pivnița Uriașă, Pivnița Uriașilor, eng: Giant’s Cave, magh: Óriáspince-tető). Dealul se află la Moacșa, Județul Covasna și adăpostește Parcul memorial al maghiarilor, parc ce a fost inaugurat în 2007 cu prilejul primei ediții a Întâlnirii maghiarilor de pretutindeni.
Parcul, având o suprafață de peste 3 hectare, este amenajat din lemn și piatră și este locația anuală a Galopiadei Secuiești, eveniment la care se realizează curse de cai și atelaje. Cursele se țin în jurul turnulețului de lemn de lângă drum ceea ce se vede din cercul lăsat pe iarbă în jurul acestuia.
Numele dealului vine de la o legendă (cum altfel?): Dealul era casa unui uriaș care, din câțiva pași, putea străbate distanțe mari ajungând imediat la castelele Bálványos și Boroşneu. Pământul fiind destinat oamenilor, uriașul a trebuit să-și părăsească dealul, dar nu înainte de a îngropa comoara ce o deținea în pivnița gigantică de sub casă. Locuitorii din zonă au făcut săpături căutând comoara (care foarte posibil a aparținut dacilor din vechea cetate de pe acest loc), dar nu au găsit-o niciodată.
Cele 12 porți, dispuse după o spirală, vă vor conduce la domul din vârful dealului. Domul este o structură din bârne de lemn de pin legate între ele cu lanțuri având în mijloc un altar unde se aprinde focul la datele înscrise pe plăcuțele de la bazele celor 12 porți. În jurul domului sunt poteci de piatră cubică ce reprezintă limbile unor flăcări orientate spre orașele importante pentru secui, orașe al căror nume este înscris pe pietrele de la vârful flăcărilor precum și data atestării lor documentare. Am numărat 45 astfel de pietre (13 pietre spre interior și 32 de pietre spre exterior). Sper că nu am sărit vreuna. Se vede bine din dronă, dar cum noi nu avem una am admirat pozele altor vizitatori.
Am petrecut aproximativ 2 ore aici pentru copii, care s-au simțit foarte bine: unul alergând peste tot, iar celălalt în brațe la taică-su. Dacă am fi fost singuri, doar eu și Victor, probabil în 30 de minute am fi plecat. După ce am terminat de vizitat, am mers puțin și la Lacul Pădureni care este în apropiere, la aproximativ 5 minute de condus.
Dacă vă doriți o destinație liniștită, să vă puteți bucura de priveliște, acesta este locul potrivit. Încă nu este o destinație foarte cunoscută, nu sunt mulți vizitatori și nici taxă de intrare. Dacă vă doriți o destinație animată tot aici este locul potrivit, dar cu ocazia Galopiadei Secuiești (posibil să nu se organizeze acum în pandemie).

















