Peștera Devetashka este situată in apropiere de satul Devetaki, pe malul stâng al râului Osam în provincia Lovec, Bulgaria. Peștera, de tip carstic, se întinde pe aproximativ 2 km și s-a format prin dizolvarea rocilor solubile (cum ar fi calcarul, gipsul, sarea, dolomitul). Tavanul peșterii s-a prăbușit în 7 locuri lăsând să se vadă cerul.
G. Katzarov, om de știință bulgar, consemnează peștera în anul 1921, urmând a se realiza săpături arheologice întrerupte în schimb în anul 1950 prin transformarea peșterii în bază militară. În anul 1996, Devetashka este declarată monument al naturii.
Săpăturile arheologice au relevat faptul că peștera a fost locuită de oameni încă din paleoliticul mijlociu, adică acum 70.000 ani. În prezent este locuită de 12 specii de amfibieni și reptile protejate, inclusiv șarpele esculapian (Zamenis longissimus), Triturus (Triturus cristatus), broasca europeană (Hyla Arborea). O broscuță am prins și eu în poză. Pot fi de asemenea întâlnite și 82 de specii de păsări și 15 specii de lilieci (33 din totalul de 35 de specii de lilieci ale Europei sunt întâlnite în Bulgaria și toate sunt protejate de lege).
Printre speciile de lilieci întâlnite se numără și liliacul de amurg (Nyctalus noctula), liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), liliacul mediteranean cu potcoavă (Rhinolophus euryale), liliacul cu potcoavă al lui Mehely (Rhinolophus mehelyi), liliacul cu aripi lungi (Miniopterus schreibersii), liliacul cu picioare lungi (Myotis capaccinii). Ultimele 4 specii sunt incluse pe lista speciilor pe cale de dispariție. Din păcate nu am reușit să fotografiem nici un liliac, dar am vazut unul singur în timp ce se întorcea în peșteră.
În perioada iunie-iulie, peștera este închisă datorită sezonului de reproducere al liliecilor. Noi însă am vizitat peștera la data de 22 iunie 2019 și doar anumite galerii erau închise pentru înmulțirea liliecilor, galerii care nu prezintă nici un interes din punctul nostru de vedere.
Se poate ajunge ușor la peșteră cu ajutorul Google Maps. La momentul vizitei noastre nu se percepea taxă pentru parcare, iar costul unui bilet era de 3 leva/persoană. După achitarea taxei se traversează râul Osam și se ajunge la intrarea în peșteră. Noi am petrecut aproximativ 1 oră și 30 min la acest obiectiv.
Intrarea în peștera Devetashka se face printr-un portal de o înălțime de 30 m și lățime de 35m. După aproximativ 200 de metri de la intrare, peștera se desparte în două galerii. Galeria din partea stângă este străbătută de un mic pârâiaș care formează lacuri și cascade miniaturale foarte interesante, urmând apoi a se vărsa în râul Osam. Galeria din partea dreaptă este uscată și prezintă o sală rotundă (ce poartă denumirea de Altar) ce păstrează urmele de beton din perioada când peștera a fost folosită ca bază militară și unde au fost instalate rezervoare de petrol.
Ce face ca această peșteră să fie foarte frumoasă este faptul că este foarte luminată datorită găurilor din tavan și podeaua este acoperită de verdeață în lunile de vară. La momentul vizitei noastre peștera era plină de ecourile păsărilor și de susurul apei.