Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, jud. Hunedoara, este cea mai veche biserică de piatră din România. Forma actuală a bisericii datează din secolele XII – XIII și a fost ridicată, se presupune, pe monumentul funerar ridicat în memoria generalului Longinus Maximus în secolul al II-lea.

Biserica a fost construită folosind pietre romane aduse de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa și prezintă un naos (partea principală a unei biserici, situată în centrul clădirii, între altar și pronaos) de formă pătrată și o absidă (partea destinată altarului) cu închidere semicirculară. Deasupra naosului se înalță turnul pătrat de piatră al bisericii.

Interiorul bisericii prezintă valoroase fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți.

Din păcate, chiar dacă am ajuns în timpul orelor de vizită, la momentul vizitei noastre, 4 august 2019, nu era nimeni ca să ne deschidă biserica să vedem și interiorul și nici nu era vreun număr de telefon sau cineva prin apropiere să întrebăm. Vizita noastră la biserică a durat aproximativ 30 de minute.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s