
Dacă ajungi în județul Harghita, mai precis la Corund, în apropiere de Praid, trebuie să te oprești la piatra găurită (magh: Likaskő Korond) aflată pe un mic deal la aproximativ 200m de DN13A. Situată într-o curbă, nimic nu atrage atenția asupra pietrei de temelie a castelului zânei Firtos.
Imediat după crearea lumii, când apele s-au retras și pământul a devenit vizibil, zâna Firtos s-a îndrăgostit de peisajele de la Muntele Firtuș (magh: Firtos) și s-a decis să ridice aici un castel pentru toate zânele bune. Fratele zânei (sau sora, mai greu cu Google Translate), Tartod, invidios fiind, s-a decis să fure piatra de temelie a castelului lui Firtos și să construiască un castel și mai măreț ca cel al fratelui său până la miezul nopții. Așa că, zânele rele au atacat castelul lui Firtos și au reușit să smulgă cu un toiag de fier piatra de temelie a castelului zânelor bune. Zânele rele, au reușit să transporte piatra de temelie găurită de toiagul de fier până la locația unde doreau să-și construiască ele castelul. Cum miezul nopții a venit și zânele rele nu au reușit să termine de construit castelul, piatra de temelie găurită a căzut pe locul unde se află și astăzi, iar castelul lor neterminat s-a prăbușit. Ca pedeapsă, Tartod a fost alungat din zonă de către Dumnezeu (sursa legendei: https://legendarium.ro/legendak/udvarhelyszek-legendai/likasko#legend-content).
O altă variantă a legendei spune că zânele rele, conduse de Tartos (sau Tartod?), invidioase pe zânele bune conduse de Firtos, s-au hotărât să le distrugă acestora castelul. În timpul nopții, zânele rele au zburat spre castelul Firtos și cu un băț de fier au străpuns piatra de temelie a castelului și au zburat cu ea spre castelul lui Tartod. La miezul nopții, cocoșii din satul Calonda (magh: Kalanda) au cântat și au risipit vraja zânelor rele, bara de fier s-a rupt, iar zânele cele rele au scăpat piatra de temelie găurită pe locul unde este și astăzi situată (sursa legendei: panoul informativ de la baza dealului cu piatra găurită).



Lăsând poveștile cu zâne deoparte 🙃, unii oameni de știință consideră că gaura din piatră s-a format prin putrezirea și desprinderea lemnului prins în roca de origine vulcanică. Alți oameni de știință consideră că gaura din piatră ar fi făcută de localnici pentru a atrage turiștii (deși nu prea le-a mers, din punctul meu de vedere 😅). Iar alți oameni de știință consideră că gaura a fost realizată în scopul observării pe timpul nopții a Stelei Polare, Carului Mare, Carului Mic și a constelației Cassiopeia. Asta va trebui să o verificăm când vom trece noaptea prin zonă 😄. Gaura din piatră este orientată pe direcția Nord-Sud, iar marginile bolovanului indică direcția Est-Vest arătând exact punctul de răsărit al soarelui la solstițiul de vară.
Pe o parte a pietrei găurite există și o inscripție a cărei semnificație nu am găsit-o. Dacă înțelege careva sau știe careva ce scrie pe piatră aș aprecia un comment cu această informație 😊.

Indiferent de proveniența găurii în piatră, eu îl consider un fenomen curios și foarte interesant, iar dacă ajungi în zonă merită să te oprești puțin. Noi ne-am oprit la piatra găurită într-o zi foarte frumoasă de toamnă (16.10.2022) în timp ce ne întorceam spre casă de la Salina Praid. Spectacolul toamnei la apusul soarelui de pe fundalul pietrei găurite a fost încântător 🥰.




