
Biserica luterană Sfântul Bartolomeu este cel mai vechi monument istoric al orașului Brașov. Biserica, inițial romano-catolică, a fost ridicată la baza Dealului Șprenghi în jurul anului 1223 când Țara Bârsei se afla sub influența ordinului cavalerilor teutoni. La momentul respectiv, biserica era localizată în centrul orașului.
La cei 55m lungime ai săi, Biserica Sfântul Bartolomeu este a doua cea mai mare biserică din Țara Bârsei după Biserica Neagră.
O dată cu reforma luterană din Transilvania din anii 1542-1543, biserica Sfântul Bartolomeu a devenit biserică evanghelică luterană aparținând administrativ și financiar de Biserica Neagră până în anul 1863.
În anul 1241, Biserica Sf. Bartolomeu a fost distrusă de mongoli urmând a fi reconstruită în 1281 în stil cistercian (gotic burgund) ca bazilică cu 3 nave. De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe distrugeri datorate turcilor și tătarilor în 1421 și 1438, armatelor lui Vlad Țepeș în 1458, armatelor lui Petru Rareș în 1529 și armatelor lui Báthory Gábor în 1611. În timpul asediilor se presupune că orășenii își ascundeau bunurile într-o rețea de tuneluri de sub biserică, tuneluri care se întindeau sub întreg orașul.
Biserica Sfântul Brtolomeu a rezistat marelui incendiu de la Brașov din 1689, incendiu care a afectat serios Biserica Neagră.
Un alt eveniment istoric important este marcat de anul 1395 când Mircea cel Bătrân a semnat în incinta bisericii Tratatul de alianță cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.
Reconstrucțiile datorate distrugerilor s-au realizat în stilurile arhitectonice ale vremurilor respective. Din construcția inițială s-a păstrat corul cu absidă poligonală flancată de capele de plan pătrat.
În jurul bisericii se regăsește un zid de apărare a cărui parte estică și unele porțiuni din partea nordică au fost demolate și reconstruite. În interiorul zidului de apărare se găsește și cimitirul sașilor din Bartolomeu.



În anul 1838 turnul bisericii s-a prăbușit în urma unui mare cutremur urmând a fi reconstruit în stil neogotic și înălțat cu un etaj în anul 1842 după planurile arhitectului Andreas Dieners. Pe internet există surse care spun că acel cutremur a avut loc în 1822 sau în 1833, dar o listă de cutremure majore raportate în țara noastră menționează doar cutremurul din 1838.
Turnul bisericii prezintă ferestre circulare, ferestre în stil gotic terminate în partea superioară cu arc frânt, ceasul bisericii și un coif de formă poligonală în partea superioară.







Intrarea din partea de vest a bisericii prezintă un portal romanic.



Vis-à-vis de portalul romanic este o poartă în zidul de apărare, iar deasupra acesteia este o inscripție a cărei semnificație, din păcate, nu am găsit-o.




Ceasul actual din vârful turnului a fost montat în anul 1806 înlocuind ceasul anterior datat la 1741. Ceasul a fost fabricat de o firmă germană, J.J. FUCHS & SOHN | Turmuhrenfabrick | Bernsburg A/S | Germania și trebuie tras în dimineața fiecărei zi de luni.

Biserica mai dispune de un altfel de ceas și anume un ceas solar. Acesta se găsește pe peretele sudic exterior al bisericii și prezintă un sistem de tije ce aruncă umbre sub lumina soarelui pe un cadran numerotat de la 1 la 12 atât în cifre romane cât și în cifre arabe. O particularitate a cifrelor romane o reprezintă faptul că cifrele IV și IX sunt reprezentate ca IIII și VIIII. Ceasul solar are înscripționat în partea superioară anul 1652 ce semnifică probabil anul desenării cadranului pe peretele bisericii.



Lucrări de reconstrucție au loc între anii 1634-1663. Anul 1634 se poate observa inscripționat pe un stâlp interior, iar la exteriorul bisericii pot fi observați inscripționați anii 1656 și 1663. Ultima restaurare a bisericii a avut loc între anii 1981-1986, iar a zidului împrejmuitor în anul 1995.



Interiorul bisericii este sobru, fără picturi ale pereților. Ferestrele sunt mici cu excepția celor din altar care sunt înalte și subțiri. Geamurile nu prezintă picturi sau vitralii. Tavanul bisericii prezintă nervurile specifice stilului gotic. Deasupra altarului nervurile se întâlnesc într-un motiv floral, iar deasupra corului nervurile au în mijloc reprezentarea unei fețe umane (sau poate a unui înger?).


Altarul bisericii a fost reconstituit în anul 1791 în stil baroc clasic de către meșterul tâmplar Biegler și reprezintă Răstignirea lui Iisus. Detaliile altarului sunt bogate și extraordinar de frumoase.












În sacristie se află un altar baroc datat din anul 1758.


Stranele corului sunt frumos ornate, iar în partea sudică se află o strană extraordinar de frumoasă ce datează de la 1683 și a aparținut breslei țesătorilor.









Amvonul mare al bisericii este realizat în stil neoclasic și este montat pe stâlpul sud-vestic. Amvonul este frumos ornat cu elemente aurite.












Biserica mai dispune de un amvon mic amplasat în cor și bogat ornat cu elemente aurite.



Cristelnița bisericii este frumos sculptată în piatră în stil gotic.

În anul 1923, în tribuna de lemn din partea vestică a fost instalată orga cu 25 de registre construită de Johannes Prause, iar în spatele orgii, pe perete, sunt inscripții în limba germană pe care eu nu le înțeleg 😣. Orga a fost renovată între anii 2020-2021, iar la 28.01.2021 a fost sfințită. La intrarea în biserică se poate observa un panou cu etapele renovării.


















În fața orgii sunt expuse 5 covoare anatoliene de tip Lorenzo Lotto.






În anul 1905 a fost construită casa parohială care este de o frumusețe deosebită. Din punctul meu de vedere casa parohială prezintă cea mai frumoasă arhitectură din Brașov. În curtea bisericii se află și fosta cupolă a casei parohiale.










Din anul 2003, în incinta bisericii Sfântul Bartolomeu s-a deschis un muzeu etnografic cu peste 1500 de exponate donate de sașii ce au emigrat. Muzeul cuprinde mobilier săsesc, port săsesc, țesături, unelte, arme etc.









În capela din nava sudică sunt conservate fragmente degradate ale unor picturi murale ce datează din ultima parte a secolului al XIV-lea.



În ultima duminică de dinaintea datei de 24 august, în cadrul bisericii are loc un fel de serbare câmpenească cu ocazia celebrării hramului bisericii. La această serbare se adună toate comunitățile săsești din Țara Bârsei, iar după oficierea slujbei religioase are loc un spectacol de cântece și dansuri populare.
La data vizitei noastre, 5 septembrie 2021, nu exista nici o taxă de vizitare. Biserica Bartolomeu poate fi vizitată în timpul săptămânii între orele 09:00-12:00, iar joi și între orele 15:00-17:00. Uneori se pot programa vizite și pentru zilele de sâmbătă vorbind cu doamnele de la secretariat.
Pentru a ajunge la Biserica Sf. Bartolomeu se pot utiliza mijloacele de transport în comun (liniile 5, 9, 16, 23, 23B, 24, 28) până la Stația Gara Bartolomeu. Se poate merge și pe jos pe Strada Lungă într-o plimbare de aproximativ 30-40 de minute admirând astfel arhitectura caselor. Cu mașina personală este un pic mai complicat deoarece doar autobuzele pot circula pe Strada Lungă în ambele sensuri, iar locurile de parcare sunt destul de puține.
Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.
You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.