Canaralele din Portul Hârșova

Canaralele (stâncile) din Portul Hârșova, jud. Constanța, este o rezervație naturală de natură geologică și geomorfologică cu o suprafață de 5,3ha ce se află pe teritoriul administrativ al orașului Hârșova.

Rezervația a fost declarată arie protejată în anul 1943 și apoi prin Legea 5/2000 în primul rând pentru a proteja ruinele Castrului roman Carsium ce amenința să fie distrus de către cariera de piatră din zonă.

Aria protejată este formată din 2 stânci cu înălțimi de aproximativ 30m și anume: Dealul Cetății (pe care este poziționat și Castrul Carsium) și Dealul Catedralei (în aval). Pe Dealul Catedralei (“la belciug”) se află Crucea de la Hârșova ridicată în memoria celor 10 ofițeri și 16 soldați ce și-au pierdut viața pe șalupa torpilatoare Trotuș (pe cruce scrie Trotosul) ce a fost izbită în 1912 de vasul unguresc iluminat necorespunzător Széchenyi István.

Dealul Cetății mai poartă și denumirea de Canaraua Turcească, iar Dealul Catedralei mai este denumit și Canaraua Țigănească. Aceste denumiri au fost date de localnici în funcție de etnia celor întâlniți în zonă la începutul secolului al XX-lea. Sub Canaraua Turcească este și o mică peșteră.

Canaralele de la Hârșova au origine tectonică reprezentând faliile horstului dobrogean. Stâncile mai prezintă și depozite de calcare jurasice în care pot fi observate urme ale unor viețuitoare ce au trăit în Jurasicul Superior (adică acum peste 152 de milioane de ani).

Climatul dobrogean favorizează o floră bogată primăvara și vara formată din nenumărate specii de flori precum ghioceii, viorelele, toporașii, brândușele etc. Fauna este preponderent formată din șerpi, fazani și iepuri.

În imaginile de mai jos este Dealul Cetății.

Iubitorii de drumeții trebuie să știe că între Hârșova și Ghindărești există 5 canarale ce pot fi vizitate de-a lungul Dunării: Canaraua “La Porumbel” (Dealul Celea Mare), “Moșu și Baba” (Dealul Celea Mică), Canaraua Turcească (Dealul Cetății), Canaraua Țigănească (Dealul Catedralei) și Canaraua Roșie (Dealul Varoș sau Dealul Hârșova).

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s