
Cu o suprafață de 70ha conform legii 5/2000 (133ha conform planului de management avizat favorabil de către Academia Română – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii), Rezervația “Stejarii seculari de la Breite” este cel mai mare, reprezentativ și bine conservat habitat de pajiște împădurită cu specii de stejari multiseculari din centrul și estul Europei.
Rezervația naturală de tip mixt “Stejarii seculari de la Breite” se află pe Platoul Breite (504 – 530m) ce aparține de Podișul Târnavelor, pe teritoriul administrativ al orașului Sighișoara, jud. Mureș. “Stejarii seculari de la Breite” fac parte din situl de importanță comunitară Sighișoara – Târnava Mare. Rezervația a fost declarată arie protejată în anul 2000 și adăpostește Habitatul Natura 2000: 6510 – Pajiști de altitudine joasă cu Alopecurus pratensis și Sanguisorba Officinalis.






Platoul Breite, în forma sa actuală, s-a format de-a lungul timpului începând cu secolul al XII-lea, când sașii stabiliți în Sighișoara au rărit pădurea din zonă tăind arborii (carpeni, fagi și unii stejari) pentru a crea o zonă propice pășunatului de porcine (care se hrăneau cu ghinde) și bovine. Stejarii rămași, datorită distanței mari dintre ei de 20-30m, și-au crescut coronamentul pentru a capta mai multă radiație solară și astfel a crescut și producția de ghindă.



De-a lungul timpului, omul a început însă să distrugă zona prin tăieri ilegale, arderi și mai ales prin drenajul efectuat în anul 1980 când s-a dorit transformarea zonei dintr-una mlăștinoasă într-una propice agriculturii. Aceste șanțuri au pus în pericol stejarii de pe platou, dar și plantele și animalele care depindeau de zona mlăștinoasă a Platoului Breite. Alte distrugeri ar fi fost provocate după cel de-al Doilea Război Mondial când s-a vrut construirea unui aeroport pe platou așa că s-au aruncat în aer câteva zeci de arbori seculari. În anul 2001 guvernul a inițiat un proiect numit Dracula Park, iar primăria Sighișoara a pus la dispoziția guvernului Platoul Breite chiar dacă era arie protejată. Din fericire, prin intervenția a mai multor ONG-uri (unele voci menționează numele prințului Charles și al UNESCO), proiectul nu a fost realizat.
În prezent, o parte din șanțurile de drenaj au fost închise și se încearcă o menținere a bălților temporare necesare reproducerii amfibienilor. De asemenea se încearcă un pășunat controlat și o defrișare controlată a carpenului care amenință să sufoce stejarii seculari.
Rezervația “Stejarii seculari de la Breite” aparține în prezent de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
Flora
Flora rezervației este constituită în principal de stejari multiseculari cu specii de Querqus petraea și Querqus robur. S-au identificat în jur de 600 de stejari dintre care cel puțin 400 au vârsta estimată la cel puțin 450 de ani. Există și stejari a căror vârstă a fost estimată ca fiind 800 de ani cum este “Bunicul”, stejarul cu cea mai mare circumferință a trunchiului din cadrul rezervației (710 cm).



În cadrul rezervației se întâlnesc și alte plante rare și protejate cum ar fi: coada vulpii (Alopecurus pratensis), sorbestrea (Sanguisorba Officinalis), ghințura tomnatică (Gentiana pneumonanthe), floarea crucii (Potentilla erecta), ruianul (Succisa pratensis), stupinița (Platanthera bifolia), crețușca (Filipendula ulmaria), mușcata dracului (Knautia arvensis), ruginița (Hieracium aurantiacum), floarea cucului (Lychnis flos-cuculi), buhaiul (Listera ovata), diferite specii de orhidee (untul vacii – Orchis morio; bujorul de baltă – Dactylorhiza incarnata) și diferite specii de rogoz.
Fauna
Fauna întâlnită este extrem de variată. În cadrul rezervației se întâlnesc 8 specii de amfibieni, printre care: brotăcelul (Hyla arborea), broasca de pământ brună (Pelobates fuscus), tritonul cu creastă (Triturus cristatus). Amfibienii prezenți pe Platoul Breite se înmulțesc în bălțile temporare, desecarea platoului împiedicând larvele acestora să ajungă la dimensiunea necesară metamorfozării.
De amfibienii prezenți pe platou depinde șarpele de casă (Natrix natrix). Alte reptile întâlnite sunt șopârlele de câmp (Lacerta agilis) și năpârca (Anguis fragilis).
Platoul Breite reprezintă un spațiu ideal de reproducere și hrănire a numeroase specii de păsări, în special ciocănitori și păsări răpitoare. Dintre ciocănitori pot fi menționate ghionoaia verde (Picus viridis) și ghionoaia sură (Picus canus).
În partea sudică a platoului, mai puțin frecventată de turiști, pot fi întâlnite mamifere mari precum lupul (Canis lupus), ursul brun (Ursus arctos) și pisica salbatică (Felis silvestris).
Dintre insecte pot fi menționate călugărițele (Mantis religiosa) care se regăsesc în număr foarte mare în lunile august-septembrie și 2 specii de fluturi: albăstrelul comun de gențiană (Maculinea alcon) și albăstrelul cu puncte negre (Maculinea teleius). Maculinea alcon își depune ouăle doar pe Gentiana pneumonanthe deoarece omizile mănâncă doar această plantă. Când omizile ajung la stadiul de pupă, ele parazitează mușuroaiele de furnici depinzând de acestea până la metamorfozarea în fluturi. Maculinea teleius își depune ouăle doar pe Sanguisorba Officinalis, iar când omizile ajung la stadiul de pupă parazitează mușuroaiele de furnici.


Au fost identificate și 9 specii de chiroptere ce trăiesc în scorburile arborilor. Dintre acestea poate fi menționată specia Nyctalus leisleri (liliacul mic de amurg).
La Platoul Breite se ajunge ușor cu mașina urmând pin-ul de pe GoogleMaps. Ar exista și traseu pedestru din Sighișoara, dar nu l-am verificat. Pentru a ajunge pe jos din Sighișoara la Platoul Breite trebuie să pui pin pe GoogleMaps “Intrare poteca rezervatia naturala Breite”. Dacă pui pin pe rezervația naturală, GoogleMaps te trimite pe DN și nu vrei asta 😆.
Noi am ajuns la Breite în data de 7 august 2022, după ce am fost la Festivalul Tuberozelor de la Hoghilag. Rezervația Breite era pe “to see” list de ceva timp, dar până acum nu a fost să fie să ajungem aici 😃.
După ce am ieșit din DN14, am mers (cu mașina 😅) aproape 2km prin pădure pe un drum forestier. După ce ieși din pădure ajungi pe platou. Pe aici trece și Via Transilvanica deci vei împărți drumul cu pietoni și bicicliști. Nu fi nesimțit și mergi încet să nu îi umpli de praf 😊.






Ne-am plimbat ceva timp printre stejari fără să ieșim de pe cărările deja făcute. Iarba fiind destul de înaltă și văzând o mulțime de găuri vizibile în pământ, nu am vrut să dăm de vreo târâtoare chiar dacă nu sunt veninoase.
























Am fost surprinsă să văd și alți oameni în afară de noi pe platou, oameni ce admirau stejarii sau stăteau la umbra lor și discutau.
După ce am cules ghinde (Ruxy) și ne-am relaxat, am decis să plecăm și noi spre casă. Aproape ajunsesem la mașină când trece o decapotabilă cu 2 tineri. Am fost și mai surprinsă când ne-au abordat să ne întrebe dacă știm unde este cel mai bătrân stejar al rezervației. Nu mă așteptam ca 2 oameni, mult mai tineri ca noi, să fie interesați a petrece timpul în natură. Credeam că sunt în trecere și atât. Așa am aflat și noi de “Bunicul” că altfel plecam și îl ratam 😅.
Am încercat un Google Search, dar Digi era în șomaj tehnic 🙃 așa că am băut niște apă la mașină și am plecat să mai căscăm gura că poate dăm de stejarul ăla bătrân rău. Și l-am găsit 🤩. Am văzut un panou cu “Vizitează-l pe Bunicul” și am presupus că ăsta trebuie stejarul de care vorbeau băieții. Culmea e că trecusem pe lângă indicatorul ăla și efectiv nu l-am văzut 😶.









Am văzut și mașina băieților și ne-am uitat după ei să le spunem și lor de stejar, dar nu i-am văzut pe nicăieri. Am ajuns la stejar, am făcut poze, am vorbit, probabil și multe prostii, am filmat și când să plecăm m-am speriat de o viespe și am sărit cumva în lături. Pe cine credeți că am văzut în spatele “Bunicului” odihnindu-se la umbra lui? Exact. Pe cei 2 tineri. Deja îmi chinuiam creierii să-și aducă aminte dacă am înjurat mult și dacă am debitat multe tâmpenii fără să știu că sunt auzită 🤣.
Anyways. Dacă nu simți o conexiune cu natura și dacă nu te poți bucura de ea fără ajutor (gen boxe cu muzică, grătare etc), nu ai ce căuta pe Platoul Breite. Te rog să mergi la locurile amenajate pentru grătare 😊.
Dacă în schimb îți place să stai în “liniștea” naturii, să te bucuri de foșnetul frunzelor, ciripitul păsărilor, atunci acest loc este perfect pentru tine 🤗.