Pobiti Kamani

Pobiti Kamani (bulg: Побити камъни = “planted stones”), cunoscută și ca “Pădurea de piatră” a Bulgariei, este un fenomen natural localizat în Provincia Varna, la 18km de orașul Varna. Pobiti Kamani este singurul deșert stâncos din Europa de Est.

Există mai multe denumiri ale regiunii pe internet diferențele provenind, probabil, din încercarea de a traduce cât mai fidel din chirilica alfabetului bulgar: Pobiti Kamuni, Pobitite Kamani, Pobitite Kamuni.

Monumentul natural “Pobiti Kamani” este format din grupări de coloane calcaroase dispuse de la nordul Provinciei Varna la sudul acesteia pe o suprafață de 3km lățime și 8km lungime. Coloanele de piatră au înălțimi ce ating 10m (40-45m în cazul grupării Beloslav) și grosimi ce variază între 30cm și 3m (uneori pot atinge și 6m în diametru). Coloanele sunt alcătuite din gresii calcaroase de culoare gri deschis, au o suprafață poroasă, iar interiorul lor este plin sau gol. Întipărite în “trunchiurile copacilor pietrificați” pot fi observate urme de scoici și melci.

Despre originea “Pădurii de piatră” au fost dezvoltate mai multe ipoteze încă din anul 1829 când au început să fie analizate din punct de vedere științific de către arheologul rus Victor Teplyakov. Se presupune că “Pădurea pietrificată” a Bulgariei s-a format fie sub acțiunea mecanică a factorilor de mediu (vânt, ploaie, valuri ale mării), fie prin precipitarea carbonatului din apele subterane (modul de formare al stalactitelor), fie sub acțiunea recifurilor de corali. Au existat și teorii conform cărora Pobiti Kamani reprezintă ruinele unor temple antice, poate chiar ale Atlantidei.

Cercetările recente evidențiază faptul că Pobiti Kamani s-a format acum 50 de milioane de ani, în Eocen, când această parte a continentului European era acoperită de ape. Sedimentele și nămolul de pe fundul mării s-au compresat în pietre calcaroase. Infiltrațiile de gaz metan din zonă și-au făcut loc prin straturile de calcar, iar metanul eliberat a fost oxidat de bacteriile metanotrofe. Carbonatul de calciu astfel precipitat a cimentat particulele din jurul canalului de gaz creând coloane. Ulterior, modificările nivelului mării și acțiunea erozivă a vântului și ploilor a condus la formarea coloanelor așa cum le vedem astăzi.

Pobiti Kamani face parte încă din anul 1938 din ariile protejate ale Bulgariei existând 18 astfel de grupări de coloane calcaroase dispersate pe o suprafață de 253,3 ha. Cele mai frumoase grupări sunt: “Dikilitash” (care este și cel vizitat de noi), “Strashimirovo” (situat la sud de “Dikilitash”; pe GoogleMaps, neverificat încă de noi, pin-ul este laПобити Камъни Страшимирово), “Kanarata” (pe GoogleMaps, neverificat încă de noi, pin-ul este la Побити камъни – Канарата (Дикилиташ)), “Slanchevo yug” (lângă orașul Slanchevo) și “Beloslavski skali” (lângă orașul Beloslav).

Formațiuni asemănătoare doar ca formă cu Pobiti Kamani se întâlnesc doar în Australia în Parcul Național Nambung și în Shark Bay. Unicitatea fenomenului de la Pobiti Kamani a făcut ca “Pădurea de piatră” să fie înscrisă din anul 2011 pe lista obiectivelor propuse UNESCO.

Flora și fauna întâlnite sunt specifice mediului deșertic. Astfel, pot fi întâlnite 13 specii rare de plante: Alyssum borzaeanum, Anthemis regis-borisii (plantă rară și protejată în Bulgaria), Arenaria rigida M. Bieb. (plantă rară în Bulgaria și la nivel european), Centaurea arenaria, Cleistogenes bulgarica (plantă rară și protejată în Bulgaria), Corispermum nitidum (plantă rară în Bulgaria și vulnerabilă la nivel european), Dianthus nardiformis (plantă rară și protejată în Bulgaria și vulnerabilă la nivel european), Dianthus pontederae subsp. kladovanus (plantă rară și protejată în Bulgaria), Festuca arenicola (plantă rară în Bulgaria și vulnerabilă la nivel european), Lepidotrichum uechtritzianum (plantă rară și protejată în Bulgaria și vulnerabilă la nivel european), Secale sylvestre, Syrenia cana (plantă pe cale de dispariție în Bulgaria), Verbascum purpureum. Tot aici se pot observa și cactuși.

Pentru a ajunge la “Dikilitash” trebuie să fii atent să setezi GoogleMaps pe “Pobitite Kamani Rock Formations (Stone Forest)” pentru că mai este încă un pin creat lângă autostradă și acela nu este corect. Dacă vii dinspre Ruse, exact înainte să ajungi la destinație este o parcare pe partea dreaptă. Parcarea nu este asfaltată și este gratuită. Din reviziile ce le-am citit pe internet se fură mult din mașini deci ai grijă să nu lași nimic la vedere. Dacă ești în vacanță la mare, am văzut că se organizează excursii din orice stațiune.

“Dikilitash” se întinde pe o lungime de 850m și o lățime de 120m și cuprinde în jur de 350 de formațiuni calcaroase. Formațiunile sunt dispuse de o parte și de alta a vechiului drum Varna – Devnya, cu precădere pe partea sudică a drumului (pe partea dreaptă cum vii dinspre Ruse) unde se întâlnesc aproximativ 300 de coloane de diferite dimensiuni.

Din parcare, în nici 2 minute ajungi la intrarea grupării “Dikilitash”.

Pe partea dreaptă este o căsuță foarte frumos amenajată pentru a se încadra în peisaj. Aici se poate plăti taxa de vizitare și se pot achiziționa suveniruri.

Căsuța și primele formațiuni nici măcar nu îți dau de gândit ce vei observa peste aproximativ 200m de umblat printr-un nisip extrem de fin: coloane extraordinare, de diferite forme și dimensiuni, ce într-adevăr îți lasă impresia că te afli într-o pădure ce s-a pietrificat în timp 😍.

Acțiunea vântului și a apei au erodat gresiile dându-le forme ce au primit diverse denumiri: “Soldatul”, “Piatra Fertilității”, “Familia”, “Marele tron”, “Cămila”, “Câinele”, “Omul singuratic”, “Micul tron”, “Ciuperca”, “Cercul dorințelor” etc.

Partea nordică a drumului Varna – Devnya adăpostește aproximativ 50 de formațiuni.

Formele ciudate ale coloanelor de la Pobiti Kamani au dat naștere și legendelor. O primă legendă spune că în secolul al VII-lea, pentru a se ridica prima capitală a Imperiului Bulgar, regele a folosit uriași pentru a căra pietrele necesare construcției. Când cetatea a fost gata, văzând că nu sunt plătiți pentru munca depusă, uriașii au aruncat pietrele rămase pe unde au apucat dând naștere “Pădurii de piatră”.

O a doua legendă povestește despre un tânăr ce locuia în zonă și căruia Dumnezeu i-a dezvăluit numele său. În schimbul promisiunii de a nu dezvălui nimănui niciodată numele divinității, tânărul a devenit nemuritor. Într-o bună zi, tânărul vede plimbându-se pe plajă o prea frumoasă fată și se îndrăgostește pe loc de ea. O adâncă amărăciune îi învăluie inima băiatului când află că fata este promisă căpeteniei Titanilor. Tânărul se decide totuși să intre în vorbă cu uriașii în încercarea de a-i face să renunțe la fată. Căpetenia Titanilor se învoiește să renunțe la tânără cu condiția ca băiatul să îi dezvăluie numele lui Dumnezeu. Decis să renunțe la nemurire pentru dragoste, tânărul decide să dezvăluie numele lui Dumnezeu, dar fără să îl pronunțe. Astfel, băiatul aranjează uriașii astfel încât să formeze numele divinității cu ajutorul trupurilor acestora. Văzând acest lucru, Dumnezeu decide să-i transforme pe uriași în stane de piatră. Întâlnirea celor doi tineri a dat naștere unui izvor miraculos sub picioarele lor. Izvorul există și azi și se spune că vindecă pietrele de la rinichi (pe GoogleMaps – Drinking water to Pobiti Stones).

“Dikilitash” poate fi vizitată între orele 10:00-19:30 la prețul de 5 leva/adult și 2 leva/copil (2 august 2022) fiind și singura grupare din cadrul Pobiti Kamani care are taxă și un mic gard delimitator la intrare.

Sper ca fotografiile să te facă să îți rupi puțin din vacanța la all-inclusive 😅 și să vizitezi acest obiectiv unic în lume. Dacă ți se par doar niște cataroaie, nici o supărare, poți rămâne mai departe la plajă 😉.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s