
“Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului” (Poiana Narciselor, Dumbrava Vadului) sunt o rezervație botanică cu o suprafață de 394,90ha situată pe teritoriul satului Vad, comuna Șercaia, jud. Brașov. Specia de narcise întâlnită pe suprafața rezervației naturale este Narcissus poeticus ssp. radiiflorus (narcisa albă, narcisa poetului). Rezervația a fost declarată arie protejată în anul 2000.
Narcissus poeticus este o specie de narcisă sălbatică. Narcisa poetului este o plantă perenă ce înflorește primăvara și este originară din centrul și sudul Europei (Spania, Franța, Elveția, Austria, Croația, Grecia, România, Ucraina) și naturalizată în multe alte țări atât din Europa cât și de pe alte continente (Turcia, Marea Britanie, Republica Cehă, unele state din S.U.A., Noua Zeelandă etc.).
Bulbul plantei are un diametru de 2-4cm și se continuă cu o tulpină fără frunze ce atinge înălțimi de până la 45cm. Frunzele se găsesc la baza tulpinii, sunt liniare, cu o înălțime de până la 40cm și o grosime de până la 1cm, iar numărul lor variază de la 2 la 6. Florile singulare, de culoare albă, se regăsesc la capătul tulpinii și prezintă o coronulă creponată, galben aurie și cu margini roșii.
Rezervația naturală “Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului” prezintă un interes comunitar prin cele 6 clase de habitate naturale întâlnite pe suprafața sa: Păduri dacice de stejar și carpen; Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia, din lungul marilor râuri; Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin; Pajiști cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase; Pajiști aluviale din Cnidion dubii și Pajiști de altitudine joasă).
Flora
Pe lângă specia de narcise menționată mai sus și care a dat și numele rezervației naturale, pe suprafața ariei protejate mai pot fi întâlnite și alte specii de plante ocrotite de lege precum: irisul (Iris sibirica), untul vacii (Orchis morio), ghiocelul (Galanthus nivalis), brândușa de toamnă (Colchicum autumnale), sunătoarea (Hypericum perforatum), margareta (Leucanthemum vulgare), poroinicul (Dactylorhiza maculata), coada vulpii (Alopecurus pratensis), buhaiul (Listera ovata), gălbinelele (Lysimachia punctata), stupinița (Platanthera bifolia), cinci degete (Potentilla reptans), iarba viperei (Scorzonera humilis), pipiriguțul (Eleocharis carniolica), pușca dracului (Phyteuma tetramerum), gălbășoara de turbărie (Lysimachia thyrsiflora), taula (Spiraea salicifolia), rotoțelele albe (Achillea ptarmica), stejărelul (Veronica chamaedrys), boziorul (Dactylorhiza sambucina).


Fauna
Fauna este reprezentată de numeroase specii de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și insecte.
Mamiferele ce pot fi întâlnite sunt: căprioara (Capreolus capreolus), mistrețul (Sus scrofa), vulpea (Vulpes vulpes crucigera), iepurele de câmp (Lepus europaeus) și veverița (Sciurus carolinensis).
Reptilele sunt reprezentate de năpârcă (Anguis fragilis), iar amfibienii de salamandră (Salamandra salamandra) și izvorașul cu burtă galbenă (Bombina variegata).
Dintre insecte, cele mai reprezentative sunt lepidopterele cu exemplare de fluturaș albastru cu puncte negre (Maculinea teleius), fluture purpuriu (Lycaena dispar), fluture auriu (Euphydryas aurinia) și fluturaș violet (Lycaena helle).
Există numeroase specii de păsări pe teritoriul rezervației naturale cele mai notabile fiind: cucul (Cuculus canorus), pupăza (Upupa epops), acvila de munte (Aquila chrysaetos), acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), rața lingurar (Anas clypeata), mierla (Turdus merula), șorecarul comun (Buteo buteo), corbul (Corvus corax), porumbelul gulerat (Columba palumbus), ciuful de pădure (Asio otus), sticletele (Carduelis carduelis), codobatura albă (Motacilla alba), grangurul (Oriolus oriolus), ciocârlia de câmp (Alauda arvensis), șorecarul încălțat (Buteo lagopus), sfrânciocul roșiatic (Lanius collurio), striga (Tyto alba).
La Dumbrava Vadului am ajuns doar de 2 ori până acum: prima dată în 19 mai 2019 (când Ruxy avea 1 an și un pic) și a doua oară în 21 mai 2022 (când Ruxy avea 4 ani și un pic, iar Andy 1 an și un pic 😊).
La prima vizită, în 2019, vizitarea narciselor se făcea printre flori, iar mulți vizitatori plecau cu brațele pline deoarece alegeau să ignore semnele că este rezervație naturală acolo. Victor, care nu este așa rușinos ca mine, le-a atras atenția pe față turiștilor nesimțiți. Am primit diverse răspunsuri de la “Nu știam că e rezervație” la “Dar așa e bine, să le rupi, ca să crească altele. Eu sunt din zonă și știu mai bine”.
La această vizită ne-am cam umplut de noroi pentru că plouase mult în săptămâna ce tocmai se sfârșise, dar fetița s-a simțit foarte bine să facă pe purcica 😅.
La a doua vizită, din 2022, am avut plăcerea să vedem că s-au instalat semne mari de rezervație naturală și că zonele de înflorire ale narciselor au fost delimitate cu panglică roșu-albă. Acest lucru se pare că a ținut în frâu destul de mulți turiști pentru că de această dată am găsit o multitudine de flori. Bineînțeles că au mai existat turiști care nu puteau face poze la flori din cărare și ardea pipota în ei să se lungească pe flori. Că așa dă mai bine selfie-ul pe facebook/instagram. Victor nu a ratat ocazia să-i admonesteze pe cei lipsiți de bun simț.
Ambele vizite la narcise au fost extrem de plăcute. Aer curat, parfum de narcise, copii alergând pe cărare, căpușă pe copilul ăl mic (s-a rezolvat repede la un centru de permanență), liniște și pace 🥰. Pe lângă narcise ne-am delectat și cu ceva stânjenei (Iris sibirica). Ultima dată noi am petrecut 1 oră la narcise, dar se poate foarte bine sta și mai mult de atât.















Pentru a ajunge la narcisele de la Dumbrava Vadului este suficient să introduci pin-ul pe GoogleMaps și te duce până la bariera ce anunță intrarea în rezervația naturală. De la barieră până la narcise ajungi poate în 2-3 minute. Drumul este asfaltat (în 2019 nu era), dar există și o porțiune neasfaltată de la drumul comunal 107C până la barieră care poate fi parcurs cu orice tip de mașină. Mai există și un alt traseu care pornește de la curba mare spre dreapta pe care o face drumul comunal. Aici există parcare asfaltată unde poți lăsa mașina (am văzut că autocarele preferă această parcare) și poți parcurge un traseu prin pădure de 30-45minute până la narcise, depinzând de ritmul de mers al fiecăruia. Noi am parcurs acest traseu în 2019 și drumul prin pădure a fost destul de noroios la momentul respectiv și nici nu am văzut vreo narcisă pe drum.
În fiecare an, în Dumbrava Vadului are loc Festivalul Narciselor. Detalii despre festival, starea vremii și gradul de înflorire al florilor găsiți pe pagina de facebook a rezervației naturale.
În apropierea rezervației puteți vizita Mănăstirea rupestră Șinca Veche, Mănăstirea Șinca Nouă, Podul Ilii și Podul Negru, Tunelul Diana, Moara pe apă cu Noroc Ohaba.