Monumentul Sabia dacică

Monumentul “Sabia dacică” este amplasat la intrarea în Orăștie, jud. Hunedoara, pe colina “hula Turdașului” pe partea dreaptă a DN7 pe sensul de mers dinspre Simeria spre Orăștie.

Falxul dacic a fost creat de sculptorul Nicolae Adam și a fost dezvelit în vara anului 2007, cu ocazia comemorării a 1900 de ani de la moartea regelui Decebal. Monumentul este realizat din bronz și alamă, are o înălțime de 3,5m, iar vârful falxului este orientat direct spre Roma. Soclul este din armătură cu fier beton, are o înălțime de 2,5m și are înscripționat pe el “În memoria lui Decebalus”.

Sabia încovoiată a strămoșilor noștri era realizată dintr-o lamă de fier lungă și îngustă, ascuțită pe partea interioară, ce prezenta uneori șanțuri de scurgere a sângelui sau încrustații. Mânerul era realizat din lemn sau os. Existau două variante ale acestei arme extraordinar de potrivită pentru tăiere și spintecare: o variantă mai scurtă denumită sica (în limba dacă) și o variantă mai lungă denumită falx (în limba latină). Sica dacică era folosită cu o singură mână și avea în general lungimi cuprinse între 30-40cm cu o lățime a lamei de aproximativ 3cm. Falxul dacic avea lungimi cuprinse între 0,7-1m și era mânuit cu amândouă mâinile. Numărul mare de cuptoare pentru prelucrarea fierului de pe teritoriul geto-dacilor precum și lipsa imperfecțiunilor sugerează calitatea ridicată a fierului utilizat la realizarea acestor săbii încovoiate.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s