
Monumentul “Sabia dacică” este amplasat la intrarea în Orăștie, jud. Hunedoara, pe colina “hula Turdașului” pe partea dreaptă a DN7 pe sensul de mers dinspre Simeria spre Orăștie.
Falxul dacic a fost creat de sculptorul Nicolae Adam și a fost dezvelit în vara anului 2007, cu ocazia comemorării a 1900 de ani de la moartea regelui Decebal. Monumentul este realizat din bronz și alamă, are o înălțime de 3,5m, iar vârful falxului este orientat direct spre Roma. Soclul este din armătură cu fier beton, are o înălțime de 2,5m și are înscripționat pe el “În memoria lui Decebalus”.



Sabia încovoiată a strămoșilor noștri era realizată dintr-o lamă de fier lungă și îngustă, ascuțită pe partea interioară, ce prezenta uneori șanțuri de scurgere a sângelui sau încrustații. Mânerul era realizat din lemn sau os. Existau două variante ale acestei arme extraordinar de potrivită pentru tăiere și spintecare: o variantă mai scurtă denumită sica (în limba dacă) și o variantă mai lungă denumită falx (în limba latină). Sica dacică era folosită cu o singură mână și avea în general lungimi cuprinse între 30-40cm cu o lățime a lamei de aproximativ 3cm. Falxul dacic avea lungimi cuprinse între 0,7-1m și era mânuit cu amândouă mâinile. Numărul mare de cuptoare pentru prelucrarea fierului de pe teritoriul geto-dacilor precum și lipsa imperfecțiunilor sugerează calitatea ridicată a fierului utilizat la realizarea acestor săbii încovoiate.