
Castelul Konopi din Odvoș, comuna Conop, jud. Arad, a fost construit între anii 1650-1700 de către familia nobiliară maghiară Konopi. Deși pe lista monumentelor istorice apare ca fiind castel, clădirea este mai degrabă un conac. Conacul Konopi a fost distrus de țărani în anul 1784 cu ocazia răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan și refăcut în stil clasicist în anul 1800.
Ultimul urmaș direct al familiei nobiliare maghiare, Kálmán Konopi (1880-1947), a fost un inginer și cercetător agricol, inventator al soiului de grâu Conop. Întors în 1911 la conacul familial după o perioadă de studii în străinătate, Kálmán Konopi s-a ocupat de cultura grâului. Neavând moștenitori, i-a lăsat întreaga avere colaboratorului său György Lengyel pe care l-a înfiat cu drepturi depline. Monumentul funerar al ultimului baron Konopi se află în zidul capelei unei biserici romano-catolice din apropiere. Biserica datează din anul 1774 și a fost construită de Forray András (fostul proprietar al Castelului de la Săvârșin). În prezent biserica este în ruine și aparține de Diaceza de Timişoara a Episcopiei Romano-Catolice deși în trecut făcea parte din domeniul familiei Konopi.
Conacul, împreună cu cele 556 de hectare de pădure și teren arabil, a fost naționalizat în 1948, după cel de-al Doilea Război Mondial. Până la revoluția din 1989, conacul a fost pe rând cooperativă agricolă de producţie (CAP) și tabără de pionieri. În anul 2007 reintră în posesia moștenitorilor de drept, familia Lengyel, dar aceștia nu au dorit (sau nu au dispus de fondurile necesare) să renoveze conacul așa că l-au vândut unei firme de exploatarea lemnului din Arad. Firma respectivă a fost însă interesată doar de pădure așa că au repus la vânzare conacul. Din anul 2017, conacul Konopi, împreună cu 10 hectare de pădure, este în posesia unei familii din Arad care speră să îl transforme într-un hotel și centru cultural. Eu sper să și reușească.
Intrarea principală în conac este străjuită de 4 coloane frumos ornamentate în partea superioară. Două dintre aceste coloane au secțiune rotundă, iar celelalte două au secțiunea pătrată. Ușa de la intrare, de culoare verde (acum o nuanță foarte ștearsă datorită trecerii timpului), este foarte simplă în comparație cu ornamentele coloanelor.








Ferestrele conacului sunt și ele puse în evidență prin ornamente simple și de bun gust.


În partea din spate a conacului se află o anexă ce a servit ca turn de apă. Ferestrele acesteia sunt realizate în stil gotic spre deosebire de cele în stil clasicist ale conacului. La interior se pot observa rămășițele unui cuptor care servea probabil la încălzirea apei.








Conacul Konopi poate fi vizitat la cerere. Deoarece proprietarii sunt din Arad, ar fi indicat să sunați din timp pentru a vă asigura că va fi cineva la conac când veți ajunge. În ceea ce privește taxa de vizitare, nouă ni s-a spus la telefon (în data de 12 martie 2022) că putem da cât considerăm noi de bun simț. Din păcate, din cauza nerăbdătoarei noastre mici, noi nu am reușit să vizităm și interiorul la acest moment.
