
Declarată monument istoric, biserica de lemn Troaș, comuna Săvârșin, jud. Arad, este una dintre cele mai vechei bisericuțe de lemn de pe Valea Mureșului de Jos. Biserica poartă hramul ”Sfinții Trei Ierarhi” și a fost construită inițial la intrarea în satul Troaș, pe locul numit Buza Cărunții. Inscripția chirilică “1782” din colțul drept al prestolului i-a făcut pe unii cercetători să lanseze supoziția că acela ar fi anul construcției. Această supoziție este întărită de faptul că pe fostul clopot al bisericii era inscripționat anul 1783. Clopotul a fost înlăturat din biserică în anul 1941 atunci când a fost construită biserica de cărămidă a satului și biserica de lemn a fost părăsită. Unele dovezi sugerează anul 1770 ca fiind anul construcției. În anul 1875, biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” a fost strămutată în centrul satului pe locul numit Dâmbul Crucii, loc în care se găsește și în prezent.

Din anul 1991, biserica de lemn Troaș se află sub protecția Muzeului Naţional al Ţăranului Român alături de bisericile de lemn Groşii Noi (jud. Arad), Juliţa (jud. Arad) şi Lunca Moţilor (jud. Hunedoara).
Bisericuța de la Troaș este realizată din bârne late cioplite din lemn de stejar, iar îmbinările acestora sunt făcute în coadă de rândunică. Biserica este poziționată pe o fundație de piatră.



Biserica prezintă o lungime de 10,54m și o lățime de 4,97m fiind alcătuită din pronaos, naos și altar. Nava de formă dreptunghiulară a bisericii de lemn se termină cu o absidă cu trei laturi. Deasupra pronaosului, sprijinit pe grinzi, se află turnul-clopotniță înalt de 11,55m. Turnul este un foișor supraînălțat și prezintă un acoperiș în formă de piramidă cu baza pătrată și acoperit, ca întreaga construcție de altfel, cu șiță de brad.



Intrarea în biserică se face pe partea sudică din afară direct în pronaos printr-o ușă mică de lemn. Din pronaos se trece în naos prin intermediul unei mici uși duble. La momentul vizitei noastre, 12 martie 2022, aceste uși nu erau montate. Iluminarea bisericuței se face prin intermediul a 4 ferestre mici: 2 în naos și 2 în altar.






Trecerea în altar se face prin catapeteasma de lemn de stejar care este și perete de rezistență. În altarul de formă pentagonală se păstrează prestolul cu chivotul de lemn datat la 1875. Pictura chivotului este foarte deteriorată. Prestolul (=masa sfântă) este reprezentat de o lespede de piatră susținută de un picior de piatră îngropat în pământ. În partea stângă a altarului se regăsește o inscripție cu litere chirilice care s-ar traduce în felul următor: “Această sfântă biserică sau zvgrăvit la anul 1813 de Nicolae zugrav cu cheltuiala alu tot satu cu 30 florini. Grozav, Rafila, Petru, Ana, Toader, Ianas, Toader, Pascuta, Mihail, Toader, Bosica, Iovu, Nita, Mihail, Bosica, Iosif, Lapadat, Anisie, Iova”.






Pictura bisericii a fost realizată de Nicolae Bădău din Lupșa Mare în tempera pe un strat de grund dat direct pe lemn, iar spațiile dintre grinzi au fost acoperite cu șipci de brad peste care s-a aplicat o pânză groasă. Pe partea dreapta a ușii de intrare, biserica a avut și pictură exterioră care a fost însă acoperită de tencuială înainte de primul război mondial. În 1966 au fost decoperite mici fragmente ale picturii exterioare.









Bisericuța de lemn nu este într-o stare foarte bună: pictura interioră se cojește și ar necesita fixare, acoperișul ar trebui recondiționat pentru că își pierde șițele ceea ce va permite infiltrațiile de apă, iar mai nou și ușa de la intrare are probleme deoarece niște turiști cu “bun simț” și-au forțat intrarea lovind-o cu piciorul. Să sperăm că se vor găsi fonduri pentru reparațiile necesare astfel încât măcar încă o generație să se bucure de această bisericuță veche de aproape 250 de ani.



Pentru vizitarea Bisericii de lemn Troaș este necesară o programare în prealabil la doamna Blejnar Voichița la numărul de telefon 0740 028 859. Taxa de vizitare este de 8 lei/adult.





