
Stâncile Moher (eng: Cliffs of Moher; irl: Aillte an Mhothair) sunt una dintre marile atracții ale Irlandei, fiind situate pe coasta de vest a țării, în Comitatul Clare. Începând cu anul 2011, Stâncile Moher, împreună cu Parcul Național Burren (eng: Burren National Park), formează Geoparcul UNESCO Burren și Stâncile Moher (Burren and Cliffs of Moher UNESCO Global Geopark).
Desfășurate pe o distanță de aproximativ 14km, Stâncile Moher oferă o panoramă extraordinară a Oceanului Atlantic de la înălțimi ce variază între 120m în partea de sud la Capul Babei (eng: Hag’s Head) și 214m în partea de nord lângă Turnul lui O’Brien (eng: O’Brien’s Tower).

Turnul lui O’Brien a fost construit în anul 1835 în stil gotic de către deputatul Sir Cornellius O’Brien pentru a le impresiona pe doamnele pe care le curta. O a doua variantă, mai credibilă, este cea conform căreia, același Sir Cornellius O’Brien a construit turnul ca punct de observație pentru turiștii englezi ce vizitau Stâncile Moher la momentul respectiv.
Stâncile Moher s-au format acum aproximativ 320 de milioane de ani prin depunerile sedimentare ale gurii de vărsare a unui râu într-un bazin marin. De-a lungul a milioane de ani, aceste nisipuri și argile s-au litificat (dex = complex de procese care transformă sedimentele mobile în roci consolidate) și au dat naștere straturilor de sedimente ce formează astăzi aceste stânci impunătoare. Straturile orizontale de sedimente diferă în culoare variind de la câțiva centimetri grosime la câțiva metri grosime. În aceste straturi sedimentare au fost identificate numeroase fosile ale nevertebratelor ce populau apele râului și ale mării de acum milioane de ani.






În prezent, Stâncile Moher sunt supuse încontinuu eroziunii valurilor ce au dat astfel naștere peșterilor marine și stâncilor solitare cum este Branaunmore. Având 67m înălțime, Branaunmore (irl: An Branán Mor) a fost în trecut unită cu peretele de stâncă prin intermediul unor straturi de rocă ce au fost îndepărtate de acțiunea erozivă a mării.

Branaunmore a fost, pentru prima și singura dată, escaladată în anul 1990 de către Mick Fowler, Nikki Duggan și Steve Sustad.
Stâncile Moher sunt importante și din punct de vedere faunistic ele adăpostind cea mai mare colonie de păsări cuibăritoare a Irlandei (peste 30.000 de perechi de păsări marine). Printre cele mai importante specii de păsări întâlnite pe stânci sunt papagalul de mare (Fratercula arctica) și alca mică (Alca torda).
Stâncile Moher impresionează prin măreția lor și este un obiectiv ce nu trebuie să lipsească de pe lista voastră dacă ajungeți în Irlanda.