“Calea Uriașului”

“Calea Uriașului” (en: Giant’s Causeway, irl: Clochán an Aifir / Clochán na bhFomhórach), este reprezentată de mii de coloane de bazalt situate pe coasta Irlandei de Nord, Co. Antrim, în apropierea orașului Bushmills. Giant’s Causeway este din 1986 singura destinație a Irlandei de Nord aflată în patrimoniul UNESCO.

Giant’s Causeway a fost construită de către Fionn mac Cumhaill (Finn MacCool) în încercarea sa de a ajunge pe coasta Scoției (la insula Staffa) pentru a se război cu uriașul scoțian Benandonner. Văzând că scoțianul îl întrece în dimensiune pe soțul său, Sadhbh îl deghizează pe Finn într-un bebeluș și îl pune într-un leagăn. Dimensiunile presupusului bebeluș al lui Finn îl sperie pe Benandonner care fuge înapoi în Scoția având grijă să distrugă drumul de pietre construit peste mare. Bineînțeles că sunt și persoane romantice care susțin că Finn a construit calea peste mare din dragoste pentru o scoțiancă, dar a fost împiedicat de bunica sa. Bătrâna, în frica sa de a rămâne singura a folosit o vrajă pentru a porni o puternică furtună care să distrugă calea peste mare a lui Finn. Uriașul s-a luptat cu furtuna și a continuat să reconstruiască ce furtuna dărâma până ce în sfârșit a reușit să învingă furia naturii și să ajungă pe coasta Scoției, dar doar pentru a muri în brațele iubitei. Dar, cum totul s-a petrecut acum peste 60 de milioane de ani, cine mai ține minte dacă Finn a construit calea peste mare pentru dragoste sau război?

Serios acum: cele aproximativ 40.000 de coloane de bazalt de formă preponderent hexagonală (deși se pot observa și coloane cu 4,5,7 sau 8 fețe) s-au format în urma unei erupții vulcanice de acum 65-55 de milioane de ani din Paleocen. În urma frecventelor erupții vulcanice, bazaltul topit a pătruns în straturile de roci sedimentare. Răcirea bazaltului a fost urmată de contracția pe orizontală a straturilor de rocă. Aceasta a dus la apariția pe verticală a unor fisuri ce au lăsat în urmă structuri asemănătoare stâlpilor (=coloanele ce le putem observa astăzi). Cea mai înaltă coloană ajunge la aproximativ 12 m înălțime, iar pe alocuri, lava solidificată prezintă grosimi de 28 m.

Prima consemnare oficială a coloanelor de bazalt a avut loc în anul 1692 cu ocazia vizitei în zonă a viitorului arhiepiscop al Dublinului. Coloanele de bazalt erau cunoscute pe atunci localnicilor sub numele de Clochán na bhFomhórach ce s-ar traduce prin “pietrele trepte ale fomorienilor” (engl: Stepping Stones of the Fomorians). Fomorii (sau Fomorienii) sunt ființe fabuloase din mitologia irlandeză asemănătoare titanilor din mitologia greacă. Descriși de multe ori ca uriași, fomorienii reprezentau haosul și natura sălbatică și ar fi populat Irlanda înaintea celților.

“Calea Uriașului” a ajuns pe lista UNESCO nu doar datorită formațiunilor stâncoase extraordinar de frumoase, dar și datorită florei și faunei din zonă. Dintre cele peste 200 de specii de plante se remarcă: orhideea broască (Coeloglossum viride), feriga Asplenium marinum, lupoaia cimbrişorului (Orobanche alba), păpănașii (Trifolium arvense), vioreaua de primăvară (Scilla verna), păiușul de livadă (Festuca pratensis). Peste 50 de specii de păsări se regăsesc pe suprafața ariei protejate dintre care pot fi menționate: fulmarul arctic (Fulmarus glacialis), cormoranul mare (Phalacrocorax carbo), șorecarul comun (Buteo buteo), alca mică (Alca torda – pasăre înrudită cu pinguinii), cormoranul comun (Gulosus aristotelis, denumire veche – Phalacrocorax aristotelis), rândunica de furtună pitică (Hydrobates pelagicus), alca nordică (Uria aalge), fluierarul comun (Tringa totanus).

Există mai multe trasee de urmat pentru a explora acest obiectiv foarte interesant:

-traseul verde (green trail) care este scurt, ușor și pornește de la parcare și coboară până la mare la primele formațiuni;

-traseul albastru (blue trail), traseu moderat ce urmărește coasta și permite admirarea coloanelor de bazalt de la baza lor;

-traseul roșu (red trail), traseu dificil ce urmărește linia de coastă pe deasupra stâncilor;

-traseul galben (yellow trail), traseu provocator și foarte lung ce urmărește linia de coastă pe deasupra stâncilor.

Din lipsă de timp, dar și datorită faptului că ploua la momentul vizitei noastre, noi am ales să urmăm doar traseul albastru (blue trail) pe la baza stâncilor (traseul verde nu se pune 😋).

Eu îmi doresc să revin și poate prindem o zi însorită pentru a putea urma și celelalte trasee fără frica de a ajunge la baza coloanelor de bazalt de-a dreptul, pe scurtătură.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s