Cascada Urlătoarea (Vama Buzăului)

Cascada Urlătoarea, Vama Buzăului, jud. Brașov, este o cascadă mai puțin cunoscută comparativ cu cascada cu același nume de la Bușteni, dar are o frumusețe aparte.

Cele 7-9 izvoare cu debit și temperatură constante tot timpul anului se alimentează din pânza freatică ce traversează depozitele de conglomerate ale Cretacicului Inferior. Apele acestor izvoare se preling pe versantul de tuf calcaros și se varsă în pârâul Urlătoarea, afluent de stânga al râului Buzău.

Se ajunge ușor la parcarea cascadei folosing GoogleMaps, dar și indicatoarele rutiere. Dacă nu aveți posibilitatea să ajungeți cu mașina, din Brașov există autobuz care, deși circulă foarte rar, vă poate aduce până la Vama Buzăului.

De la parcare, care nu a costat nimic la vizita noastră din 5 februarie 2022 (nu știu cum este în plin sezon), se mai merge pe jos aproximativ 15-20 de minute până la Cascada Urlătoarea. Drumul este unul foarte ușor chiar și pe zăpadă (după cum bine ne-a demonstrat o domnișoară care a venit cu cizme cu toc, palton și fustă mini 😶).

Am avut plăcerea să vedem coșuri de gunoi, toalete ecologice și mese și scaune de picnic unde poți să iei o gustare în timp ce te bucuri de priveliște. Mă gândesc că pe vreme călduroasă nu este chiar o plăcere datorită faptului că unele persoane aleg să facă grătar într-un zgomot asurzitor de manele sau populară.

Deși de la depărtare pare că sunt 2-3 firicele de apă ce se preling, după ce treci podul peste pârâu ajungi să vezi cum tuful calcaros al versantului este acoperit de o pânză subțire de apă făcând totul mult mai spectaculos. Pânza de apă nu depășește talpa papucilor în marea majoritate a locurilor, așa că te poți plimba liniștit prin apă pentru a admira cascada și în partea superioară a dealului.

În amonte de această cascadă mai este una la fel de frumoasă și interesantă. Pentru a ajunge aici, se continuă pe drumul forestier, la intersecție se face stânga și se mai merge puțin până se vede curgerea de apă pe partea stângă. Fiind iarnă și având deci o foarte mică dorință de a mă uda la picioare, nu am riscat să sar peste pârâu pentru a mă plimba pe tuful calcaros al acestei cascade cum am făcut la cea de dinainte unde exista pod.

O ieșire la aer curat foarte plăcută. Copilul bineînțeles că nu a fost interesat deloc de cascadă. Ruxy a avut treabă să facă un fel de om de zăpadă, să facă îngerași în zăpadă, să se dea pe “tobogan” și cu săniuța (pe care am avut inspirația să o luăm cu noi).

Tot în Vama Buzăului mai puteți vizita rezervația de zimbri “Valea zimbrilor”, ruinele unei capele catolice, vechiul pichet de grăniceri, rămășițele a 7 festunguri (întărituri cu ziduri din jurul taberelor militare) și lucrările taberei de sculptură organizate anual. Pentru “Valea zimbrilor” și Festunguri există și pin pe GoogleMaps. Noi am vizitat doar rezervația de zimbri când Ruxy era mică tare.

Mai jos aveți și 3 filmulețe cu Cascada Urlătoarea. Enjoy it.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s