Peștera Candelabrelor

Peștera Candelabrelor (Cueva de Canelobre/Coves del Canelobre) este situată la aproximativ 5 km de orașul Busot, provincia Alicante, comunitatea Valenciană. Intrarea naturală a peșterii este situată în partea superioară a peșterii, la altitudinea de 700 de metri pe versantul nordic al lanțului muntos Cabezón de Oro (sau Cabeçó D’Or = „cap mare de aur”).

Peștera este una de tip carstic ce s-a format acum aproximativ 145 de milioane de ani în epoca Jurasicului Superior. În jurul acestor roci jurasice sunt prezente roci din Cretacic care la rândul lor sunt flancate de marne și calcare din Cuaternar. Aveți aici un articol (în spaniolă) care arată dispunerea rocilor în jurul peșterii.

Peștera se presupune a fi fost descoperită în secolul al X-lea de către arabii așezați în zona Busot. Primele explorări în peșteră au avut loc abia în secolul al XIX-lea. În timpul Războiului Civil (1936-1939) peștera a fost folosită ca refugiu, depozit și atelier de construcție/reparație a aeronavelor sovietice Polikarpov I-16, iar numeroase stalactite au fost distruse pentru a proteja muncitorii. Tot în timpul Războiului Civil a fost forat tunelul de 45 m lungime (tunel situat la o altitudine mai mică decât intrarea naturală în peșteră) care și în prezent este folosit pentru a permite accesul vizitatorilor. În scop turistic, peștera a fost deschisă publicului larg abia după anul 1960.

Peștera Candelabrelor este una dintre cele mai înalte peșteri ale Spaniei, formată dintr-o singură încăpere având înălțimea de 70 m și lungimea de 150 m. Temperatura la interior variază între 16-18,3° C, umiditatea este de aproximativ 90%, iar saturația de dioxid de carbon variază pe parcursul anului între valorile 260-790mg/L cu valoarea medie de 487 mg/L (depinzând și de diferența de temperatură între exteriorul și interiorul peșterii).

Datorită prezenței rocilor amintite mai sus, infiltrările de apă au generat speleoteme formate din calcit în marea lor majoritate, iar în zonele inferioare speleoteme pe bază de sulfat (celestină, baritină).

Speleotemele întâlnite (stalactite, stalagmite, coloane, draperii, speleoteme coraloide, gururi etc.) au primit diverse denumiri, cum ar fi: Candelabrul, La Sagrada Familia, Autostopistul, Casca Romană, Fecioara, Cactusul, tuburi de orgă, Totemul, Palmierul, Meduza. La unele, asemănarea cu denumirea este evidentă, la altele stai și te uiți și nu înțelegi unde vede ghidul ăla, de exemplu, că speleotema respectivă seamănă cu un autostopist că ție ți se pare că seamănă mai degrabă cu un cui bătut strâmb 🤨.

Denumirea de Peștera Candelabrelor provine de la stalagmita enormă, foarte frumoasă, situată în centrul încăperii, denumită „El Canelobre” (=Candelabrul) și având o vechime de 100.000 de ani. Da, ați citit bine: stalagmită. Deși când auzi de candelabru mai logic ar fi să te gândești la stalactită. O altă formațiune ce atrage privirea este “La Sagrada Familia”, o serie de stalagmite, una având 25 m înălțime, ce are o formă asemănătoare cu bazilica cu același nume a lui Antoni Gaudi din Barcelona.

Ojo del Cabeçó d’Or (Ochiul Capului de Aur) – o peșteră scurtă sau un pod natural într-o creastă de munte

Accesul până la peșteră se face cu mașina, deși există probabil și excursii și transport în comun (noi am avut mașina împrumutată de la o prietenă). Parcarea este destul de mică, dar noi am avut noroc să o găsim la momentul vizitei noastre, 21 iunie 2017, aproape goală. Peștera este deschisă pentru vizite pe tot parcursul anului cu excepția Sărbătorilor de Paști și a zilelor de luni în timpul iernii.

La momentul vizitei noastre prețul unui bilet era de 7 euro/persoană (posibil să se mai fi scumpit între timp), iar fotografiatul era interzis (poza de la titlu a fost făcută de Victor înainte să ni se atragă atenția că nu este permisă fotografierea). Acest lucru probabil din dorința de a mai taxa extra vizitatorul pentru o fotografie și un cd cu un concert în interiorul peșterii. Victor nu ar fi vrut să plătim cei 10 euro extra pentru acest lucru (sau erau 5 euro? nu mai țin minte exact), dar eu am zis că vreau să avem totuși o amintire împreună din interiorul peșterii dacă nu suntem lăsați să ne facem selfie. Am cumpărat și 3 vederi ca să avem pe post de poze. Eu sunt mare colecționară de vederi ale locurilor vizitate 😆.

Peștera este iluminată în diverse culori, predominând violetul și albastrul. Mie personal mi s-a părut foarte obositor și aș fi preferat o iluminare uniformă în alb.

Datorită acusticii foarte bune, ocazional, la interiorul peșterii, sunt organizate concerte.

În prețul biletului este inclusă și o vizită la Muzeul Muzicii Etnice din Busot (Museu de Música Ètnica de Busot), muzeu ce prezintă cea mai mare colecție din lume de instrumente muzicale etnice (peste 4000 de instrumente muzicale unice) aparținând lui Carlos Blanco Fidel. Noi nu am știut și am ratat muzeul. Nici nu ni s-a spus de la ghișeu. Asta e. Oricum va trebui să revenim pentru că am ratat și ruinele castelului de origine arabă din Busot (Castillo de Busot).

În împrejurimile peșterii pot fi realizate și drumeții până sus pe versantul muntelui. Dacă nu aveți chef de drumeții, lângă peșteră sunt puncte de belvedere de unde se vede foarte frumos întregul peisaj. Fotografiile au ieșit foarte întunecate din cauza setărilor mele dezastruoase datorate ochelarilor heliomați și soarelui care bătea fix în vizorul aparatului foto, așa că am făcut ceva ce mie nu imi place: am prelucrat pozele. Le-am dat doar mai multă luminozitate. O să fac o treabă mai bună data viitoare în privința setărilor.

Lângă intrarea în peșteră există și un magazin de suveniruri și o terasă, care nu știu cât de accesibilă este în plin sezon, mai ales că peștera este vizitată anual de peste 70.000 de turiști.

Dacă ați văzut Peștera Urșilor sau Peștera Muierii de la noi din țară, probabil nu veți fi foarte impresionați de Peștera Candelabrelor. Victor nu a fost. Mie în schimb mi-a plăcut mult și îmi doresc să revin și să mă “bag” în ochiul ăla de munte 😏.

Am atașat mai jos un video cu o prezentare foarte realistă a Peșterii Candelabrelor. Poate fi considerat un tur virtual comprimat în 15 minute. Așa puteți vedea dacă vreți să vizitați peștera sau să îi dați skip, deși eu consider că prezența fizică se va simți altfel.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s