Biserica fortificată Codlea

Biserica evanghelică de confesie augustană Codlea, jud. Brașov, a fost construită în secolul al XIII-lea (în jurul anului 1250) în stil romanic de populația săsească de confesiune romano-catolică la vremea respectivă. Hramul bisericii de atunci era al Sfântului Gheorghe sau al Sfântului Mihail.

În 1432, după invazia otomană, biserica evanghelică a fost transformată în biserică-hală în stil gotic și au fost adăugate ziduri de apărare rolul noii fortificații fiind de a păzi trecătorile Munților Perșani. Astfel, biserica evanghelică Codlea prezintă 2 stiluri arhitecturale: romanic (partea de vest a bisericii) și gotic (partea de est a bisericii).

Incendiile din anii 1685 și 1701 au distrus biserica din construcția inițială rămânând doar portalul de vest (din păcate nu m-am gândit să fotografiez și partea exterioară a acestuia).

Interiorul portalului de vest realizat în stil romanic

Fortificația bisericii evanghelice Codlea prezenta, ca majoritatea bisericilor-cetate ale timpului, 3 rânduri de ziduri întărite cu 4 turnuri de apărare și șanțuri cu apă. Astfel, chiar și în timpul asediilor, activitatea comunității săsești (școala, atelierele, slujbele religioase) continua în mod obișnuit. Zidurile de apărare aveau peste 8 metri înălțime și 2 metri grosime și erau prevăzute cu guri de aruncare și goluri de tragere. Zidul interior era prevăzut cu încăperi pentru provizii.

Turnul Țesătorilor și încăperi pentru provizii

Cele 4 turnuri ale fortificației erau: Turnul Țesătorilor, Turnul Dogarilor, Turnul Fierarilor și Turnul Rotarilor. În prezent, la Codlea se mai păstrează doar zidul interior și 3 turnuri, Turnul Rotarilor fiind demolat în anul 1900.

Turnul Dogarilor

Datorită faptului că biserica de la Codlea este singura din Țara Bârsei ce nu prezintă turn pentru clopot în partea sa vestică și a faptului că nu mai erau invazii care să justifice fortificațiile, Turnul Fierarilor a fost înălțat și transformat în Turn-Clopotniță în secolul al XVIII-lea (în anul 1794). Turnul-Clopotniță, în urma înălțării sale și a consolidării care să susțină noua dimensiune, a ajuns la o înălțime de 65m și o grosime a zidurilor de 5m. Acoperișul turnului, în 1794, era realizat în stil baroc și avea forma unei cepe urmând ca în 1892 să primească forma neogotică actuală conform proiectului inginerului Josef Nekolni, scară interioară nouă mulțumită lui Christian Boltres și un paratrăsnet realizat de meșterul tinichigiu Weber din Brașov. Tot în 1892 a fost adus al patrulea clopot al turnului. Trei din cele 4 clopote au fost topite în Primul Război Mondial și transformate în muniție, urmând a fi înlocuite în 1923. Din anul 1977 clopotele sunt acționate electric datorită ajutorului primit din Germania, iar din 2016 sunt acționate automat. Ceasul din turn datează din 1906 și în prezent are un mecanism acționat electric și cadrane iluminate.

Turnul Fierarilor (Turnul-Clopotniță)

Între anii 1828-1830, clădirea primăriei a fost ridicată lângă Turnul-Clopotniță, alipit de acesta. Fosta clădire a primăriei este în prezent sediul Muzeului Codlea și calea de acces, prin intermediul unui tunel, în curtea fortificației.

La interior, biserica prezintă o absidă gotică cu o boltă de nervuri de cărămidă dispuse sub formă de plasă.

Orga, în forma sa inițială, a fost construită în anul 1709 și reprezintă donația văduvei primarului Sibiului, Johann Sachs von Harteneck (d. 1703), către comunitatea sașilor din Codlea. Această orgă era poziționată în spatele altarului. În anul 1783, orga este refăcută și mărită de către maestrul Johannes Prause în stil gotic și mutată în partea de vest a bisericii. Orga a fost pictată de către Oelhahn și este alcătuită din 2000 de tuburi, 2 manuale, 28 de registre și un pedalier. În 1867 și 1897 orga a fost supusă unor serii de revizii, iar între anii 1980-1986 i s-a realizat o reparație generală de către Hermann Binder.

Tavanul bisericii este cel mai frumos tavan casetat pe care l-am văzut eu până acum. Pictate în stil renascentist în 1702 de către Johannes Stolz, cele 252 de casete de lemn reprezintă o reprezentare grafică diferită a trandafirului lui Martin Luther (Lutherrose). Două casete ar fi însă diferite: una în care este vizibilă o figură umană reprezentând un autoportret al pictorului și una cum te uiți în partea stângă a orgii care reprezintă un fel de ceas (marcat cu cerc roșu ]ntr-o fotografie mai jos). Fiecare casetă prezintă în mijloc un fel de fus de lemn orientat în jos. În mijlocul tavanului casetat se află un medalion octogonal cu dimensiunea de 3casete x 4casete unde este înscripționat anul și autorul picturii și anul renovării (Renovatum 1959). Restaurarea picturii tavanului din anul 1959 a fost realizată de către Eduard Morres.

Altarul neogotic a fost înălțaț în anul 1904 de către Johannes Bartel din Brașov, după ce vechiul altar al bisericii a fost vândut parohiei evanghelice maghiare din Crizbav. Cristelnița este datată tot în anul 1904.

Amvonul bisericii a fost construit în anul 1841.

Pe partea nordică a bisericii se poate observa un balcon din lemn cu 2 etaje ce a fost construit în 1702.

Noi am vizitat biserica evanghelică din Codlea de mai multe ori (Victor fiind codlean), cel mai recent la data de 18 septembrie 2021 când prețul biletului era de 6 lei/persoană. Nu există un program de vizitare al bisericii, accesul la interior realizându-se în urma unei programări telefonice la actualul custode al bisericii, domnul Horst Schuller (tel: 0787707359). Pentru suveniruri trebuie să întrebați deoarece nu sunt la vedere. Eu mi-am luat un magnețel și niște vederi, restul suvenirurilor fiind în germană.

Biserica din Codlea este în prezent în curs de reabilitare datorită accesării unor fonduri europene nerambursabile. Turnul-Clopotniță a fost deja reabilitat (la momentul când am făcut fotografiile abia se începuseră lucrările de reabilitare) urmând și exteriorul bisericii.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s