Biserica de lemn Dâncu

Biserica de lemn “Învierea Domnului” din Dâncu, comuna Aghireșu, jud. Cluj, a fost construită în anul 1740 în Valea Drăganului și strămutată în actuala sa locație în anul 1862 (unele surse spun 1864 sau 1868) când a fost cumpărată de locuitorii satului. Anul 1862 este sculptat pe una din scândurile exterioare ale bisericii deci se poate considera că acel an este cel corect. Pe locul actualei bisericuțe în trecut se găsea o alta care a fost cumpărată de locuitorii din Dângău Mare și strămutată în acel sat.

Declarată monument istoric, biserica de lemn din Dâncu a fost construită din bârne de stejar montate drept sau în “coadă de rândunică”, cu acoperiș din șindrilă și un turn-clopotniță cu foișor și coif octogonal prelung prevăzut cu 4 turnulețe. Îmbinările au fost realizate cu ajutorul cuielor de lemn. Planul bisericii este unul dreptunghiular cu absidă poligonală decroșată și având un naos de 6,10×5,86m și un pronaos de 3,53×5,86m ce susține turnul-clopotniță. La strămutarea bisericuței, pe partea sudică a acesteia a fost adăugat un pridvor cu 6 stâlpi.

În anii 1900 și 1970, alunecările de teren de sub temelia bisericii au dus la înclinarea acesteia până aproape de răsturnare, dar situația a fost remediată.

Inițial, biserica de la Dâncu prezenta la 0,77m de sol un brâu în torsadă (=motiv arhitectonic ornamental care imită o frânghie răsucită), dar acesta a fost acoperit în 1924 când sătenii au tencuit bisericuța atât la exterior cât și la interior acoperind complet vechea pictură. Tot în 1924, ușa de intrare de pe latura sudică a bisericuței a fost mutată pe latura vestică a acesteia. În dreptul fostei uși de pe partea sudică se află o scară pe unde se poate ajunge la clopotniță. În 1988, acoperișul de șindrilă a fost înlocuit cu unul de tablă.

Biserica de lemn de la Dâncu adăpostește mai multe icoane pe lemn pictate de către Nechita Zugravu, pictor activ în zonă între anii 1740-1770.

În apropiere de biserica de lemn Dâncu mai pot fi vizitate formațiunile La Pleșe, Biserica de lemn Ticu, Lagunele Aghireșului, Biserica de lemn Aghireșu, Ruinele Castelului Bocskai,  Gipsurile de la Leghia.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s