Capela romanică din Geoagiu, jud. Hunedoara, cunoscută și ca Biserica Reformată Calvină Rotondă, este considerată ca fiind cea mai veche biserică de piatră de acest fel din România și singura care este încă în picioare.
Rotonda a fost construită la sfârșitul secolului al XI-lea – începutul secolului al XII-lea folosind cărămida romană obținută prin demolarea construcției existente în acel loc și piatră de râu (folosită preponderent în partea superioară a construcției). Unele surse afirmă că Rotonda ar fi fost construită de către familia nobiliară Ákos, pe când alte surse afirmă că aceasta ar fi fost construită de către cavalerii templieri. Intrarea în capelă se face pe partea de sud-vest printr-un portal format din 2 stâlpi de piatră cu muchiile exterioare teșite și care prezintă în partea superioară un capitel (dex=Partea superioară, mai groasă și ornată a unei coloane). Deasupra portalului se observă 2 rânduri de cărămidă medievală dispuse sub formă de arc frânt și puțin ieșite în afară față de planul Rotondei. Deasupra acestui arc se mai observă un alt arc de cărămidă care pare a fi cel inițial.
Capela prezintă 6 ferestre, dintre care 5 sunt de formă dreptunghiulară cu închidere semicirculară în partea superioară. Fereastra de pe partea vestică pare a fi de formă pătrată. Ferestrele navei sunt situate la partea superioară a Rotondei, iar fereastra absidei este situată mai jos datorită faptului că inițial absida a fost boltită, dar în prezent doar punctele de plecare ale boltei mai sunt vizibile.
De la construcția în stil gotic a Bisericii Reformate din aceeași curte ca și Rotonda, în capelă nu se mai oficiază slujbe.
La momentul vizitei noastre, 5 iunie 2021, atât Rotonda cât și Biserica Reformată se aflau în renovare și nu am putut vedea mai nimic, dar cu siguranță vom reveni. Rotonda se găsește pe GoogleMaps ca “Biserica Reformată Rotonda”.
În apropiere se poate vizita stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi, Cascada Clocota, Castrul Roman Germisara, Drumul Roman, Casa Memorială Aurel Vlaicu, Tufurile calcaroase din Valea Bobâlna, Cheile Madei.