Ruinele Castelului Bocskai (Castelul Principelui) se găsesc în comuna Aghireșu, jud. Cluj. Castelul a fost construit de către Bocskai György în stil renascentist în anul 1572. Ruinele castelului se află pe lista monumentelor istorice ale județului Cluj sub numărul CJ-II-m-B-07511.
Există puține date referitoare la castel. În limba română cel puțin. Am găsit ceva informații în limba maghiară, dar și așa prea puține.
Castelul Bocskai, în 1594, la 2 ani de la construcție, a fost donat de prințul Zsigmond Báthori lui István Csáky de la care a fost ulterior recuperat de István Bocskai, fiul lui György Bocskai. István Bocskai a lăsat castelul moștenire în 1606 prin testament lui László Bánffy și familiei Haller. În anul 1625, castelul se întoarce în posesia familiei Csáky. Ulterior, au existat mai mulți proprietari, ultimul fiind János Fekete, care a construit apartamente de închiriat pentru mineri în interiorul castelului. Castelul Bocskai a fost locuit până în anul 1948 când o furtună i-a distrus acoperișul. Acest lucru a dus la degradarea rapidă a castelului care în prezent este o ruină.
Planul castelului era unul patrulater cu 2 turnuri dreptunghiulare la extremități. Curtea exterioară a castelului putea fi accesată printr-o poartă simplă de lemn. Grajdurile castelului și hambarul s-ar fi aflat în această curte exterioară. Clădirea castelului era înconjurată de un șanț cu apă, iar prin intermediul unui pod retractabil se putea ajunge în curtea interioară trecând printr-o poartă arcuită din piatră. Locașurile de tragere ale gardienilor se aflau aici și o ușă de acces spre temnițele din partea stângă. Parterul castelului și primul etaj erau destinate bucătăriilor, cămărilor, sălilor de mese, pivnițelor, camerelor doamnelor. O livadă și o grădină de legume se găseau în partea sudică, în spatele clădirii principale.

Ancadramentele ușilor și ferestrelor au fost sculptate în piatră în stil renascentist de către János Seres din Cluj-Napoca. Mai există ceva urme ale acestora pe la unele ferestre.
Noi am vizitat ruinele castelului Bocskai la data de 2 octombrie 2021. Am parcat mașina exact unde ne-a dus GoogleMaps, iar de acolo am trecut pe un mic podeț peste un pârâu destul de murdar. Am mers pe lângă curtea unei case și am ajuns exact la ruine. Eu m-am aventurat puțin mai departe printre ruine, dar la starea în care erau nu am riscat să intru și în încăperile de la subsol sau să mă urc pe ruine. Din cauza bălăriilor înalte, care îmi veneau până la mijloc, nu am riscat nici să dau ocol ruinelor, mai ales că cine știe în ce (sau pe ce) puteam să calc. Ar fi mai indicată o vizită iarna, primăvara devreme sau toamna târziu.
În prezent ar exista o strategie de dezvoltare turistică privind obiectivele de pe teritoriul administrativ al comunei Aghireșu, dar în privința ruinelor castelului Bocskai nu s-a luat nici o decizie. Probabil asistăm la ultimele clipe ale fostului castel.
Din păcate nu pot recomanda să mergeți în zonă special pentru acest castel. Doar dacă sunteți foarte pasionați de genul acesta de obiective. În schimb, dacă sunteți în zonă pentru alte obiective gen Lagunele Aghireșului, Biserica de lemn Aghireșu, Gipsurile de la Leghia, Biserica de lemn Ticu, La Pleșe, Biserica de lemn Dâncu, atunci se merită să vă opriți pentru vreo 5-10 minute și la ruinele castelului Bocskai.
[…] Castelul Bocskai […]
LikeLike
[…] Castelul Bocskai […]
LikeLike