Biserica de lemn Aghireșu

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, sat Aghireșu, comuna Aghireșu, jud. Cluj, a fost ridicată în anul 1780 în Văleni, comuna Călățele și strămutată în actuala sa locație în anul 1931. Bisericuța figurează pe lista monumentelor istorice ale județului Cluj sub codul LMI CJ-II-m-B-07510 unde hramul bisericii este trecut ca fiind al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Bisericuța din Aghireșu este alcătuită dintr-o absidă poligonală decroșată față de nava centrală (=naos) și având unghi ascuțit, naos ce prezintă o boltă semicirculară și pronaos deasupra căruia se înalță turnul clopotniței.

Noi am ajuns să vizităm bisericuța de lemn la 2 octombrie 2021 și aceasta era închisă ca și celelalte vizitate de noi anterior. De această dată am avut însă noroc. Am căutat pe internet numărul de telefon al părintelui ce slujește la bisericuță. Am sunat și spre surpriza noastră, părintele a răspuns și a trimis pe cineva să ne deschidă. Am văzut astfel, pentru prima dată, interiorul unei astfel de bisericuțe, interior pe care localnicii îl văd în mod regulat și probabil nici nu știu ce norocoși sunt pentru acest lucru.

Am admirat pictura pereților interiori, pictură păstrată în stare relativ bună, iar pe alocuri destul de ștearsă. Icoanele, atât pe lemn cât și pe sticlă, nu au putut fi atribuite cu precizie unui anumit pictor fiind vehiculate numele lui Nechita Zugravu sau Ursu Broina, pictori activi în zonă între anii 1750-1770 și 1790-1810.

Bisericuța de la Aghireșu a fost pictată și la exterior, dar în prezent acest lucru mai poate fi observat doar sub streașina absidei. Dacă nu am fi citit acest lucru pe scurta prezentare a bisericii nici nu ne-am fi dat seama că acele urme mai deschise la culoare sunt ale fostei picturi exterioare.

Victor a urcat și în turn să vadă clopotul, în timp ce eu și Ruxy am rămas jos unde, spre marea fericire a fetiței, domnul ce ne-a deschis ușa la bisericuță a ajutat-o să tragă clopotele. Cred că tot satul s-a întrebat de ce trag clopotele la biserică 😅. O săptămână după aceea Ruxy ne-a tot rugat să mergem să mai “cântăm la clopot”.

O bisericuță mică ce cu siguranță merită a fi inclusă în vizita voastră în județul Cluj. Pe noi ne-a încântat.

În apropiere se mai pot vizita ruinele castelului Bocskai, Gipsurile de la Leghia, Biserica de lemn Dâncu, La Pleșe, Biserica de lemn Ticu, Lagunele Aghireșului.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s