Gipsurile de la Leghia este o zonă declarată rezervație naturală de tip geologic în anul 1994 și arie protejată în anul 2000. Până la declararea ca arie protejată, în zonă se exploata alabastru (dex = varietate microcristalină a mineralului gips, în care se găsesc, adeseori, vinișoare subțiri multicolore. Poate fi translucid, de culoare albă, cenușie sau, foarte rar, neagră). Alabastrul era folosit la realizarea obiectelor decorative în satele Dumbrava și Căpușu Mare (vaze, scrumiere, călimări etc.).
Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 1 ha și se află în partea de nord-vest a județului Cluj pe teritoriul administrativ al comunei Aghireșu, pe un deal lângă satul Leghia.
Accesul până la rezervația naturală se face foarte ușor cu ajutorul GoogleMaps. Imediat ce ieșiți din DJ108C conform indicațiilor GPS, veți da de o barieră unde puteți parca mașina. Se urcă apoi pe jos pe un drum de plăci de beton pentru circa 10-15 minute până se ajunge la fosta fabrică de exploatare moment în care, peretele de gips este deja vizibil pe partea stângă. De la fabrică este drum de piatră.
Dacă vedeți o turmă de oi, chiar dacă este departe, pe celălat deal, faceți stânga împrejur și plecați. Din păcate și în același timp din fericire, noi nu am ajuns până la peretele de gips ci am rămas pe drumul de piatră. De ce din păcate? Pentru că nu am apucat să vedem depozitele de alabastru de aproape. De ce din fericire? Pentru că ne-a văzut ciobanul și când a văzut că dulăii nu răspund la comenzi a strigat la noi să ne avertizeze. Dacă am fi coborât în vale lângă perete nu ar fi văzut ce au plecat câinii să vâneze și ar fi stat liniștit și cine știe dacă mai apucam acum să scriu ceva. Când auzi că strigă ciobanul “Viiiinnnneeeee câiiiiniii laaaaa vooooiiii”, nu mai stai să pierzi timpul și fugi, nu pleci la pas de dans. Am văzut turma de oi când am ajuns la gipsuri, dar era pe celălalt deal și am auzit câinii lătrând, dar am zis că sunt departe. Am mai fost lătrată de câini de stână de la maxim 10 metri și nu s-a întâmplat nimic așa că nu am fost îngrijorată. Dar când strigă ciobanul la tine și auzi și câinii din ce în ce mai aproape și lătrând deja a atac și nu a avertizare nu-ți mai arde de nicio rezervație naturală. Noi ne vom achiziționa un aparat de alungat câinii cu ultrasunete și o să sperăm să și funcționeze.
Recomand vizita iarna sau toamna târziu, când nu sunt turme la păscut. Noi am fost la rezervația naturală în data de 3 octombrie 2021.
[…] Gipsurile de la Leghia […]
LikeLike
[…] Gipsurile de la Leghia […]
LikeLike
[…] Gipsurile de la Leghia […]
LikeLike