Arboretumul Simeria, județul Hunedoara, este cel mai mare parc dendrologic al României având o suprafață de 73,5 hectare. Situat în lunca Mureșului, pe malul stâng al râului, la altitudini ce variază între 190 și 200 de metri, arboretumul cuprinde 2165 de specii de plante exotice și autohtone dispuse pe 50 de parcele. În anul 2000 Arboretumul Simeria a fost declarat rezervație naturală de tip dendrologic și peisagistic și se află din 1954 sub administrația Stațiunii de cercetări silvice Simeria (subunitate a Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice București – I.C.A.S.).
Arboretumul Simeria a luat naștere la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureșului în stil peisager (neregulat, englez, romantic). Arboretumul este atestat documentar din anul 1763 când este menționată într-o lucrare aleea plantată cu castani (Aesculus hippocastanum) de pe terenul castelului nobilului maghiar Ferencz Gyulay V. În anul 1848, proprietar al castelului și al parcului este contele Kocsárd Kún din Ojdula. Între anii 1870-1880 au loc reparații ale Castelului Gyulay (Castelul Béla Fáy) datorate revoluției românilor de la 1848 și introducerea pe teritoriul parcului de noi specii originare din Extremul Orient și America de Nord. După contele Kún, castelul și parcul trec în proprietatea lui Béla Fáy. Membru al Academiei de Științe Maghiare, Fáy aclimatizează în cadrul parcului diferite specii exotice și scrie lucrări științifice pornind de la experimentele sale. Neavând moștenitori, Béla Fáy își lasă conacul și arboretumul moștenire lui Máriássy Klementina, fiica cumnatului său Máriássy Andor. Ocskay István (1885-1955) se însoară cu Máriássy Klementina (1890-1974), ajungând astfel în posesia parcului pe care îl amenajează sub aspect peisagistic și amenajează sera conacului.
În anul 1949, odată cu venirea comuniștilor la putere, are loc naționalizarea parcului dendrologic care va intra în anul 1952 sub administrarea Ocolului Silvic Simeria și în 1954 sub administrarea I.C.A.S. Simeria. Dacă la naționalizare pe teritoriul parcului dendrologic erau prezenți aproximativ 250 taxoni (dex = Unitate sistematică folosită în clasificarea regnului vegetal și animal), în prezent, sub patronajul Stațiunii de Cercetări și Experimentări Forestiere Simeria, s-a ajuns la 2165 taxoni.
Parcul dendrologic Simeria cuprinde în prezent arboretumul, serele de la Simeria și pepiniera Dobrea. Alte 3 hectare de pepiniere au fost câștigate de Laszlo Ocskay în procesul retrocedării. Din fericire (pentru public nu pentru moștenitor), Laszlo Ocskay a pierdut procesul pentru retrocedarea castelului Béla Fáy și a arboretumului, astfel că se pot accesa fonduri UE (care nu puteau fi accesate în procesul retrocedării) pentru întreținerea acestei rezervații unice în România. Procesul dintre Laszlo Ocskay și statul român a început în anul 2001, iar în 2010 moștenitorul a câștigat printr-o sentință a Curții de Apel București parcul dendrologic și conacul familiei. Sentința, nefiind definitivă, a fost atacată de statul român la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care a trimis dosarul la Curtea de Apel Alba Iulia unde statul român a câștigat procesul în 2014.
Printre speciile unice prezente în parc, nesemnalate în alte locații din țară, fac parte: Abies Pinsapo Franch., Abies Faxoniana Rehder & E.H.Wilson, Torreya californica Arn., Acer carpinifolium Siebold & Zucc., Chionanthus retusa Lindl. & Paxton, Styrax japonica Siebold & Zucc., Viburnum prunifolium L., Quercus libani Oliv., Quercus glandulifera Bl., Quercus troyana Webb etc.
Cele mai remarcabile exemplare de pe teritoriul parcului dendrologic sunt: Abies faxoniana Rehd.&Wils. (parcela 9) care momentan nu a mai fost semnalat în Europa și care atinge o înălțime de 36,5 m și un diametru de 120 cm (378 cm circumferinţă), Magnolia acuminata L. (parcela 48) care atinge o înălțime de 27,8 m și un diametru de 1,06 m (dimensiune mai mare decât ale magnoliei din Slovacia înregistrată ca fiind cea mai groasă din Europa), Populus alba L. (plop alb – parcela 49) care atinge o înălțime de 30,2 m și un diametru de 2,14 m, Populus nigra L. (plop negru – parcela 49) care atinge o înălțime de 30,8 m și un diametru de 2,14 m, Robinia pseudoacacia L. (salcâm – parcela 9) care atinge o înălțime de 20 m și un diametru de 1,69 m și este cel mai vechi salcâm din România (conform unei lucrări datate în 1860). Dimensiunile arborilor prezentate anterior corespund inventarierii din anul 2012.
Mai multe detalii despre parcul dendrologic privind vegetația, solul, precipitațiile, fauna și multe altele, găsiți aici și aici.
Castelul Béla Fáy (mai corect spus conacul Béla Fáy) este un monument istoric și arhitectonic de la începutul secolului al XIX-lea construit în stil clasicist. Atât intrarea principală cât și cea secundară sunt încadrate de coloane toscane (intrarea principală de 2 perechi de coloane, iar intrarea secundară doar de 2 coloane poziționate la stânga și la dreapta). Cele două intrări ale castelului sunt poziționate la mijlocul fațadelor și sunt prevăzute cu câte 3 uși. Din păcate, conacul nu poate fi vizitat la interior având sediul Stațiunea I.C.A.S. Simeria.
Din păcate am doar 2 poze cu conacul. Am făcut o fotografie la începutul vizitei, iar pentru că poziția soarelui nu îmi era favorabilă la acel moment am decis să fac mai multe fotografii când vom părăsi arboretumul. Doar că, am părăsit parcul dendrologic cam în fugă pentru că a început o ploaie torențială. Am făcut o poză și cu intrarea de la drum printre picăturile de ploaie și apoi am alergat la mașină pentru că anul 2021 nu este tocmai un an ideal în care să răcești (pentru că Covid).


Podețe peste Canalul Strei (afluent al Mureșului), lacuri, bujori, nuferi, trandafiri, alei împrejmuite de copaci, liniște. Cam așa a fost vizita noastră la Parcul Dendrologic Simeria. Din păcate nu am apucat să ne plimbăm prea mult. Timp de 2 ore am hoinărit pe alei, ne-am odihnit pe băncile de diferite forme și am admirat totul în jurul nostru până cînd am început să auzim tunete. A început să picure când încă ne îndreptam în pas grăbit spre ieșire. Când am ajuns la mașină deja ploua torențial deși am intrat în parc pe cer perfect senin.
Noi cu siguranță vom reveni și primăvara pentru a putea vedea magnoliile înflorite. Mi-aș dori să avem așa ceva și la Brașov.
Parcul Dendrologic Simeria poate fi vizitat zilnic între orele 08:00-20:00 la prețul de 4 lei/adult (la momentul vizitei noastre din 6 iunie 2021).
Everything is very open with a very clear explanation of the issues. It was definitely informative. Your website is useful. Thank you for sharing!
LikeLike