Biserica evanghelică orășenească Sfânta Margareta din Mediaș (germ: Evangelische Stadtpfarrkirche), jud. Sibiu, documentată încă din anul 1414, a fost finalizată în forma sa actuală în jurul anului 1488 în stil gotic. Fortul bisericii, singurul de acest fel din Transilvania, cuprinde, pe lângă biserica propriu-zisă, parohia și apartamentele parohiale, Școala germană Hermann Oberth, rectoratul și decanatul, casa unde s-a născut Stephan Ludwig Roth.
Biserica fortificată este a treia construcție de pe acest sit prima biserică presupunându-se a fi fost construită undeva la sfârșitul secolului al XII-lea – începutul secolului al XIII-lea. Din această primă biserică, sub nivelul de calcare din partea estică a navei centrale actuale, a fost descoperit corul poligonal încheiat în 3 laturi și având flancurile încadrate de câte o încăpere dreptunghiulară. La sfârșitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XV-lea, exista deja o a doua construcție care se prezenta sub forma unui singur naos fără coloane sau arcade. Această a doua biserică a rezultat prin alungirea construcției anterioare până s-a ajuns ca noul cor să fie poziționat sub corul actual, iar partea sa estică să fie poziționată sub masa altarului. Modificările ulterioare de până în anul 1488, au dus la forma actuală a edificiului și la dimensiunile sale impresionante: lungime de 52 de metri și lățime de 20 de metri. Nava centrală se întinde pe 350 de metri și are o înălțime de 12 metri.
Furia iconoclastă a dus la îndepărtarea tuturor statuilor și imaginilor religioase prezente inițial în biserică, iar picturile murale de pe peretele nordic al naosului au fost acoperite cu culoare albă. Frescele au fost descoperite întâmplător în zone unde fisurarea pereților a dus la căderea tencuielii. A urmat inițierea acțiunii de restaurare de către Michael Paulini cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de comunitatea sașilor din Mediaș. Restaurarea frescelor a fost realizată de către pictorul Gheorghe Ciobanu.



Biserica este împrejmuită de un zid de apărare prevăzut cu 4 turnuri: Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor şi Turnul Mariei. Al cincilea turn, turnul bisericii denumit și Turnul Trompeților, avea rol de turn de veghe și a fost construit în anul 1460. Trompetistul orașului, menționat documentar din 1508, avea rolul de a anunța dacă se apropie vreo primejdie, dacă izbucnea vreun incendiu sau dacă veneau în vizită înalți demnitari sau principele, iar dacă o făcea prea târziu plătea cu viața. Supraînălțarea cu 3 niveluri din anul 1550 a dus la înclinarea turnului datorită structurii solului pe care acesta a fost ridicat. Înălțimea totală a turnului este de 68,5 metri și are o înclinație la vârf de 2,28 metri. În anul 1551 Turnul Trompeților a mai primit 4 turnulețe, semn că la Mediaș se putea pronunța sentința capitală.
Statuia trâmbițașului (Turrepitz) din partea de sud-est a turnului bisericii este realizată din lemn, are aproximativ 2 metri și este de fapt o replică. Originalul Turrepitz a fost înlocuit cu Roland între anii 1927-1930, când s-a realizat încorsetarea turnului atât pe interior cât și pe exterior pe o înălțime de 14 metri cu o centură de beton armat pentru a împiedica înclinarea spre nord-vest. Roland a fost apoi înlocuit în 1984 cu actualul trâmbițaș realizat de către Kurtfritz Handel. Originalul Turrepitz se “odihnește” după munca seculară la Muzeul Municipal.

Între anii 1973-1974 turnul a fost întărit din nou prin utilizarea betonului precomprimat la primele două niveluri, iar în 1783 este reparat acoperișul și cele 4 turnulețe.
În anul 1476, Vlad Țepeș a fost reținut în Turnul Trompeților după bătălia cu Matei Corvin.
Ceasul turnului datează din anul 1880.
Turnul Clopotelor (Turnul Porții) reprezintă intrarea principală în curtea fortificației prin intermediul unui gang cotit și boltit prevăzut inițial cu grilaj mobil. Turnul este situat pe latura vestică a fortificației, are formă prismatică și 7 niveluri. Ultimul nivel al turnului este prevăzut cu o galerie exterioară de lemn în care se găsesc clopotele (cel mai vechi având înscripționat anul 1449). La reparațiile din 1695, nivelurile superioare au fost realizate doar din cărămizi deși inițial s-a folosit și piatră. De la meterezele înguste ale nivelurilor 4 și 5 se realiza apărarea.





Turnul Croitorilor, denumit după una dintre cele mai influente bresle ale Mediașului, este prevăzut cu guri de aruncare. În anul 1616 turnul a fost parţial integrat în clădirea primăriei. În anul 1803, cu ocazia reparației primăriei, a fost construită Scara Acoperită (Treptele Temniței) ca o a doua cale de acces în fortificație.

Turnul Funarilor este un turn sobru cu 5 niveluri ultimul nivel prezentând guri de aruncare și goluri de tragere pentru arcași. Lipită de turn, în partea dreaptă, este casa în care s-a născut Stephan Ludwig Roth.

Turnul Mariei este datat la jumătatea secolului al XV-lea. Între secolele al XVII-lea și al XVIII-lea încăperea principală a turnului a fost folosită drept capelă de înmormântare pentru morții de ciumă. Frescele datează de la 1450 și au fost restaurate în anul 2005.


Vrând să vizitez Biserica Evanghelică din Mediaș am observat că deși GoogleMaps spune că ar fi Temporarely Closed există review-uri recente ale obiectivului. Am decis astfel să ne riscăm și să mergem până la Mediaș. Am avut noroc și informația lui Google era eronată. Biserica Evanghelică C.A. Mediaș este deschisă zilnic între orele 9:30-18:30 între 1 aprilie și 15 septembrie, iar între 15 septembrie și 31 octombrie între orele 10:00-17:00. Prețul unui bilet a fost de 10lei/adult (la 4 septembrie 2021 cel puțin).
Intrarea în biserică se face pe o ușă laterală, iar cum intri se vede o orgă despre care am aflat de la doamna ce se afla înăuntru că a fost adusă de la altă biserică pentru a o salva de la distrugere. Această orgă nu este funcțională, pentru repararea ei fiind necesari aproape 60.000 de euro.



De altfel, partea din spate a bisericii, sub orga principală, adăpostește o serie de alte obiecte aduse aici de la alte biserici fortificate pentru a fi salvate de la distrugere.








După ce intrați, în partea stângă se vede altarul, iar în dreapta orga funcțională a bisericii. Altarul este delimitat, accesul fiind interzis vizitatorilor. La fel și pentru cele două orgi și pentru turnul bisericii.
Altarul poliptic al bisericii a fost realizat în perioada 1480-1490. În poziție deschisă altarul lasă să se întrevadă o statuie a lui Iisus răstâgnit flancată de statuile Mariei și a lui Ioan și datate în secolul al XVIII-lea. Picturile altarului reliefează suferințele lui Iisus în cadrul a 8 panouri: I. Sărutul lui Iuda, II. Chinul, III. Încoronarea, IV. Pilat îl prezintă pe Iisus mulțimii, V. Purtarea crucii, VI. Dealul Golgota, VII. Răstignirea, VIII. Învierea. În anul 1930, istoricul de artă Theobald Streitfeld a identificat pe fundalul panoului al VII-lea reprezentarea orașului Viena. Se presupune astfel că autorul picturilor altarului a urmat Școala Vieneză.
În stânga și în dreapta altarului au fost ridicate plăci comemorative din piatră pentru cei căzuți în cele două războaie mondiale. Se regăsesc și pietrele funerare ale unor personalități (pastori, primari, judecători, soții de pastori) ce au fost îngropate în podeaua bisericii. Acestea au fost îndepărtate de la sol și încastrate în peretele camerei corului. În stânga, prima piatră funerară este cea a pastorului și scriitorului Christian Schesäus. Piatra funerară din mijloc îi aparține preotesei Barbara Schlemmer, soția episcopului evanghelic Georg Theilesius. Această piatră funerară a fost sculptată de către sibianul Elias Nicolai, un meșter foarte cunoscut al secolului al XVII-lea.







În anul 1755, maestrul Johannes Hahn din Sibiu construiește orga bisericii evanghelice Mediaș, una dintre cele mai mari și vechi orgi cu burduf din Europa. Orga prezintă 24 de registre cu 1370 de tuburi, 2 claviaturi și o pedală și a fost restructurată după modelul romantic în anul 1873 de către Wilhelm Hörbiger. Au existat mai multe restaurări ale orgii, cele mai ample realizându-se în anii 1983 (când a fost găsită semnătura constructorului original în lada pneumatică a orgii) și 2005 (cu ocazia aniversării a 250 de ani de la construcția orgii) sub conducerea constructorului de orgi Hermann Binder. Cea mai recentă restaurare a fost realizată în anul 2014. Orga Bisericii Evanghelice din Mediaș este folosită în cadrul predicilor săptămânale, dar și în cadrul concertelor estivale din fiecare seară de luni începând cu ora 19:00.





În 1679, sculptorul Sigismund Möss realizează baldachinul amvonului reprezentându-l în partea superioară pe Arhanghelul Mihail în lupta cu balaurul, iar în partea inferioară pe Duhul Sfânt sub forma unui porumbel. Sculptura este bogată și reprezintă capete de heruvimi, motive florale, îngeri înaripați. Pictura a fost realizată de Paul Demosch.




Bolta bisericii evanghelice este reticulată în stil gotic și afișează stemele a diferite bresle, orașe, scaunele judecătorilor etc.






În partea stângă a altarului sunt strane frumos decorate a căror parte inferioară a fost recondiționată, conform doamnei prezente în biserică. Aș fi vrut să le admir mai de aproape, dar nu s-a putut.
Băncile pentru enoriași au spătarele reglabile, fiind pentru prima dată când eu văd așa ceva (puteți vedea în filmulețul de mai jos). Astfel, enoriașii au posibilitatea de a se orienta spre orgă pentru a urmări concertele sau spre amvon pentru a urmări predica preotului. Doamna prezentă în biserică ne-a spus că acest lucru se mai întâlnește doar la Biserica Neagră din Brașov. Va trebui să verific acest lucru.
În cadrul bisericii se regăsește și o impresionantă colecție de covoare orientale datate între secolele XV-XVIII.






Tot în cadrul Bisericii Evanghelice Mediaș se găsește și cea mai veche cristelniță de bronz din România, realizată la sfârșitul secolului al XIV-lea (aproximativ anul 1370). Piciorul cristelniței, de forma unui trunchi de con arcuit și cupa adâncă și largă a bazinului au fost turnate separat.
De-a lungul timpului au existat multiple restaurări ale edificiului ceea ce a dus la buna sa stare actuală.